Разделихме се с Емануил Манолов – Бадема
Снимка: Евгени Димитров/Фотографска агенция BulFoto

Разделихме се с Емануил Манолов – Бадема

Jazz FM има готовност да предложи урната с праха му да бъде положена на Стената на творците на Централните софийски гробища

На 12 ноември почина видният джаз музикант Емануил Манолов – Бадема. Неговият голям принос към музиката отличихме, предлагайки през 2021 г. Министерството на културата да му връчи най-високата си награда – „Златен век“.

Емануил Манолов – Бадема, Огнян Видев и Райчо Иванов получиха наградата „Златен век“ на Министерство на културата по предложение на Джаз ФМ

Саксофонистът Емануил Димитров Манолов е водеща фигура в джаз музиката още от 50-те, когато е част от формации, с които обогатява музикалния пейзаж в страната. „Джазът на младите“ е прочут със своите матинета в София, препълващи зала БИАД. „Джазът на оптимистите“ има редовни изяви в София, в страната и в чужбина, осъществява редица записи в „Балкантон“ и Electrecord в Румъния. Емануил Манолов работи в Германия с групата на Леа Иванова и Еди Казасян, а след края на ангажиментите концертира с прочути местни музиканти. При завръщането си в България той става част от „Макове“ на Лили Иванова. На Първия преглед на българските джазови оркестри през 1977 г. е в Бигбенд „Експеримент“, сформиран от Петър Славов. Многобройни са неговите изяви като солист на Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия. Емануил Манолов е и в обособилия се в бигбенда „Софийски диксиленд“. Той създава и дълги години ръководи „Дикси суинг“ – група, с която изнася стотици концерти и има издаден албум. Емануил Манолов е бил и ръководител на Джаз бенд на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, където обучава учениците и им предава любовта си към джаза, вдъхновявайки цяло ново поколение музиканти. Достойно признание за неговия принос бе концертът на Бигбенда на БНР през 2014 г. по случай 80-ата му годишнина.

Музиката на Емануил Манолов звучи в нашия ефир. Много музиканти изразиха почитта си към него с постове в социалните мрежи, в които е тагната неговата страница във Фейсбук.

Признателни за неговия принос, Jazz FM е в разговори със семейството на музиканта при тяхно желание официално да предложи пред Министерство на културата урната с праха му да бъде положена на Стената на творците в Централните софийски гробища. Поклонението ще е в сряда в храм „Света София“.

Ключови думи: