Георги Корназов с поредица от концерти по случай своя 50-и юбилей

Георги Корназов с поредица от концерти по случай своя 50-и юбилей

Тромбонистът е подготвил премиерен маратон

В последния ден на месец септември Георги Корназов отбеляза 50-ия си юбилей. По случай своя празник тромбонистът е подготвил богата музикална програма, простираща се в рамките на два месеца. Тя ни предлага голям избор и разнообразни възможности да слушаме музикантa на живо у нас.

Георги Корназов се насочва към тромбона преди 38 г. „Повечето от тези години са свързани с джаза, защото аз бързо се ориентирах към тази музика, въпреки че първоначално имах класическо образование.“ – разказва Корназов на рождения си ден в ефира на Джаз ФМ. Българинът завършва с отличие Парижката музикална академия и от 1995 г. живее в Париж. Лидер е на различни групи и е в основата на разнообразни проекти. За своята връзка с Франция казва: „Много ме обогати още от периода, когато бях студент там. Имах невероятни срещи с големи музиканти – Мария Шнайдер, Карла Блей, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър, Куинси Джоунс. Имах щастието да свиря в един концерт, дирижиран от него.“ В биографията на Георги Корназов са записани още сътрудничества с имена като Ал Жеро, Дидие Локууд, Тутс Тилеманс, Ануар Браем, а от българските музиканти е работил с Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Христо Йоцов и др.

„Джазът е среща с различни музиканти от различни хоризонти и култури, което неминуемо ни обогатява и това беше една от целите ми с тези концерти, които започват.“ – споделя Георги Корназов преди началото на подготвения от него премиерен маратон. Първият проект, който ще представи пред българска публика, e квинтетът European Unit с участието на италианския саксофонист и кларинетист Федерико Паскучи, пианиста Милен Кукошаров, контpабасиста Васил Хаджигрудев и барабаниста Стефан Горанов. Квинтетът ще свири на 1 октомври в пространство за култура „Портрет“, а утре групата ще излезе на сцената на софийския Jazz Bar.

Вторият проект на Георги Корназов се нарича European Trio. Формацията събира тромбониста с басиста Васил Хаджигрудев и шотландския пианист Стив Хамилтън. Тъй като в групата няма барабани, Георги Корназов казва, че изпълненията са за „любителите на по-меката звучност“.  European Trio  има изяви на 8 октомври в „Портрет“, ден след това са в Jazz Bar, а на 10 октомври ще ги слуша публиката в Art & Tart.

Идеята за поредицата от концерти на Георги Корназов в България се ражда след поканата на Антони Дончев към тромбониста да изнесе юбилеен концерт заедно с Бигбенда на БНР. Събитието е предвидено за 21 октомври, а мястото е  Първо студио на Българското национално радио. По време на този концерт ще бъде премиерата на пиесата Re-miniscen(c)es („Отражения“), чието заглавие представлява игра на думи.

През ноември Георги Корназов продължава сътрудничеството си с млади български музиканти, с които не е свирил до този момент. Така се ражда New Generations Quintet, в който участват Георги Стойков (тромпет), Димитър Благоев (китара), Даниеле Феббо (бас) и Кристиян Желев (барабани). Техните два концерта са на 5 ноември в „Портрет“ и на 6 ноември в Jazz Bar.

Финалът на поредицата от празнични събития, свързани с 50-ия юбилей на Георги Корназов, ще бъде на 25 ноември в Sofia Live Club. Тромбонистът е взел материал от първите си три компактдиска, издадени в периода между 2000 г. и 2008 г. и е съединил избраните от него пиеси в една голяма сюита, която е аранжирал за своя Brass Spirit Orchestra. В оркестъра ще чуем тромпетистите Венцислав Благоев, Михаил Йосифов и Мартин Ташев, тромбонистите Велислав Стоянов и Владислав Мичев, Георги Щерев (туба), Радослав Славчев (бас) и специален гост: Стоян Янкулов – Стунджи (ударни).

В края на представянето на предстоящата музикалната програма по случай своя 50-ти юбилей Георги Корназов прави важното уточнение: „Тази музика ще бъде изпълнена за първи път в България. Всичките тези неща са премиери, независимо че има някои тематики, които са от по-стари времена, те никога не са били свирени в България. Това ще е един вид премиерен маратон.“

Ключови думи: