Празнуваме с концерт 20-ия рожден ден на Desafinado. Мирослава Кацарова пее с Мирослав Турийски и Младен Димитров, гости са Павлета Семова и Димитър Семов
Снимка: Мирослава Кацарова

Празнуваме с концерт 20-ия рожден ден на Desafinado. Мирослава Кацарова пее с Мирослав Турийски и Младен Димитров, гости са Павлета Семова и Димитър Семов

Събитието е навръх рождения ден на предаването – на 4 декември от 21 ч. в Sofia Live Club

Вече 20 години не забравяме да се радваме на живота с Desafinado по Джаз ФМ, както ни призовава в края на всяко издание на предаването водещата Мирослава Кацарова. За празника тя ще ни събере с музика на концерт на 4 декември от 21 ч. в Sofia Live Club. „20 години да се задържи радиопредаване, посветено на латино джаза си е голямо постижение насред цялата интонационна среда.“ – коментира тя по Джаз ФМ. Средата променяме и с предавания като Desafinado. Латино джазът, който е негов фокус, й е любима музика. „Винаги съм го харесвала и през годините съм изпълнявала песни, свързани с боса нова, с перуанската, мексиканската, кубинската традиция.“ – добавя още един щрих от връзката си с този жанр Мирослава Кацарова. В ефира на Джаз ФМ тя е водещ и на предаването за вокален джаз Singin’ & Swingin’.

Desafinado по Джаз ФМ на 19 години. Честит рожден ден!

Desafinado е първото ново предаване в ефира на Джаз ФМ, създадено месец и половина след старта на радиото. Премиерата е на 4 декември 2001 г. и сега концертът ще е навръх рождения му ден. „Desafinado Live ще бъде като предаване на живо, защото ще разказвам историите на песните, които пея. Избрала съм такива от латиноамериканската традиция, изразяващи връзката й с джаза. Това е музиката, на която е посветено предаването.“ – описа концерта Мирослава Кацарова. Тя добави, че ще се фокусира върху музиката на Бразилия като основен символ.

Снимка: Мирослава Кацарова

На Desafinado Live Мирослава Кацарова ще пее с Мирослав Турийски и Младен Димитров – DJ Mr. Moon, автор на Jazztronica по Джаз ФМ. В концерта ще има двама специални гости. Вокалистката Павлета Семова Мира описа като „екзотична, интелигентна, с приветливо присъствие на сцената – жизнерадостно и жизнеутвърждаващо“. Заедно с нея ще е съпругът й – барабанистът Димитър Семов, когото ще чуем повече в друго негово амплоа – като перкусионист. Предисторията на това представяне е на концерт на Мирослава Кацарова в клуб „Ментол“ във Варна, когато двамата музиканти съвсем импровизирано застават до нея, а Димитър Семов свири на новото си алуминиево уду. Те още тогава си пожелават да се срещнат отново в столицата. „Имаме възможност да се виждаме извън сцената, да сме заедно, да си говорим, да слушаме заедно музика. Обичаме заедно да готвим. Правейки това наскоро, решихме, че трябва задължително да повторим изпълненията в София. А поводът да отпразнуваме 20 години Desafinado е прекрасен!“ – възкликва Мирослава Кацарова.

Споделяме и общуваме: отпразнувахме с концерт 13-я рожден ден на предаването ни за латино джаз Desafinado

Когато преди 20 години тя започва да води предаването, не подозира, че то ще има такова дълголетие: „Това е само хубаво, защото то е съобразено с една по-мащабна мисия, която имаме – да променяме средата и през музиката като естетика и философия по отношение на добрия вкус.“ Тази идея ни сплотява в Джаз ФМ. „Прекрасен екип от хора! Ние помежду си сме като голямо семейство, помагаме си, взаимодействаме си, влияем си един на друг и си създаваме нашия свят с огромна лекота, удоволствие и любов. Някак си е естествено всичко това да завършва с празници. А какво по-хубаво от това да се радваме на живота през празниците му?“ – дава още един аргумент да се съберем на специалното събитие Мирослава Кацарова.

Тя описва концерта Desafinado Live като тържество на нашата любов към тази музика и на любовта към това да се опитваме да превръщаме дните в празници. „Както и самата боса нова, така и моят обичаен призив в предаването „Не забравяйте да се радвате на живота!“ звучат някак си леко и естествено. Но аз през годините достигнах до мисълта, че това е едно от най-сложните състояния на духа. То е плод на огромни натрупвания, на вътрешна зрялост и на преработване на всичките събития от живота така, че да възприемеш като най-голяма ценност самия живот. Ако съумяваме всеки ден да благодарим и да се радваме на този още един ден живот, може би нещата ще бъдат много по-прости, по-естествени и в същото време ще са плод на нашата дълбока убеденост, че трябва да продължаваме напред и да не се поддаваме на унинието въпреки мрака и сивотата. Твърдо вярвам, че тази музика ни избавя от сивотата на живота.“ – убедено казва Мирослава Кацарова.

Ключови думи:
@