Празнуваме две десетилетия „Следобедни импровизации“ в ефира на Джаз ФМ
Снимка: Димитър Алексов

Празнуваме две десетилетия „Следобедни импровизации“ в ефира на Джаз ФМ

Сред основните акценти в празничното издание на предаването са записи от новите албуми на Мелъди Гардо, Есперанца Спалдинг и Гери Гибс

След красивия и жизнеутвърждаващ концерт, с който преди дни отбелязахме 20 години от началото на едно от емблематичните предавания на Джаз ФМ – Desafinado с водещ Мирослава Кацарова, днес празнуваме 20-я юбилей на друго от предаванията ни – „Следобедни импровизации“. Вече две десетилетия Таня Иванова превръща музикалния си избор в следобеден саундтрак на нашите слушатели, подплатен с последните новини от света на джаза, актуални музикални премиери, най-доброто от любимия ни жанр, смислени срещи с музиканти и интересни събеседници от различни сфери. Двайстият рожден ден на „Следобедни импровизации“ празнуваме на 17 декември с представянето на нова музика, която ще прозвучи премиерно за ефира на Джаз ФМ радио. По-долу разказваме за всеки един от основните акценти.

Снимка: Decca/Blue Note

През 2020 г. Мелъди Гардо реализира Sunset in the Blue, а тази пролет албумът се появи на пазара в луксозна версия, обогатена с 5 неиздавани досега изпълнения. Едното от тях е сътрудничество на вокалистката с тромпетиста Ибрахим Маалуф; друг от записите е дуетът с Антонио Замбужо C’est Magnifique, представен на живо в Namouche Studios, а сред бонус траковете е и нов прочит на джаз класиката What Is This Thing Called Love. С албума Sunset in the Blue Мелъди Гардо празнува своите джазови корени. В записите участват Royal Philharmonic Orchestra и известният аранжор и композитор Винс Мендоса, а продуцент е Лари Клайн. Песните в колекцията Sunset In The Blue Deluxe Edition са внимателно подбрани с акцент върху красивия и притегателен глас на Мелъди, която безспорно знае как да съблазнява своята публика по възможно най-изискания начин.

Снимка: Concord Records

Есперанца Спалдинг бързо успя да се превърне в един от най-ярките и открояващи се артисти на съвременната музикална сцена, творец, който продължава смело да експериментира и който е невъзможно да бъде категоризиран и поставен в рамки. Миналата година Есперанца спечели поредната си награда „Грами“ за албума 12 Little Spells, в който всяка една от песните е свързана с определена част от човешкото тяло. За новата си продукция от 2021 г. Songwrights Apothecary Lab Спалдинг също получи номинация за „Грами“ в категорията „Най-добър вокален джаз албум“. Проектът е записан в рамките на няколко месеца по време на пътуваща музикална лаборатория, която отчасти представлява уъркшоп по писане на песни, отчасти функционира като изследователска практика. По време на тази музикална лаборатория Есперанца си сътрудничи с други музиканти и с хора от различни дисциплини, поставяйки на дневен ред въпроса за произхода на музиката, за нейната лечебна сила и за изключителната ѝ способност да улавя, отразява и предава най-съкровените човешки емоции.

Снимка: Whaling City Sound

Тази година американският барабанист и перкусионист Гери Гибс издаде албума Songs from my Father, посветен на неговия баща – Тери Гибс. Тази година през октомври Тери навърши 97 г. Той е една от живите легенди от ерата на бибопа и един от новаторите на вибрафона. През годините е работил с Чарли Паркър, Дизи Гилеспи, Хорас Силвър, Арт Блеки, Елвин Джоунс и мн. др. Дискографията му наброява 65 заглавия и е автор на повече от 300 композиции, изпълнявани от Нат Кинг Коул, Каунт Бейси, Кенънбол Адърли и др. За Гери Гибс не е бил никакъв проблем да избере най-подходящата музика от богатия каталог на баща си, с която да реализира своя трибют. Така се появява двойният албум Songs from my Father, записан с участието на едни от най-добрите джаз музиканти в света. Музиката е в изпълнение на 4 различни групи в трио формат, които Гери Гибс е нарекъл Thrasher Dream Trios. Музикални партньори на барабаниста в отделните записи са: Чик Кърия и Рон Картър, Кени Барън и Бъстър Уилямс, Патрис Ръшън и Лари Голдингс, Джефри Кийзър и Крисчън Макбрайд. Songs from my Father изгражда солиден мост между настоящето и миналото, включвайки вечни теми, представени в нови и модерни аранжименти. Албумът също така документира последните студийни записи на Чик Кърия. Големият музикант ни напусна неочаквано на 9 февруари тази година. Чик не само свири в проекта, но и допринася с една своя пиеса, която пише специално за Тери Гибс – Tango for Terry. Друг любопитен момент е номинацията за „Грами“, която пианистът Кени Барън получи за своето соло в Kick Those Feet – композиция, даваща начало на Songs From My Father.

„Следобедни импровизации“ с водещ Таня Иванова е в ефира на Джаз ФМ вече 20 години. Предаването се излъчва всеки делничен ден от 14 до 17 ч.

Ключови думи:
@