Поетично-музикална среща с женската сила в спектакъла „Виж ме: силна и свободна“

Поетично-музикална среща с женската сила в спектакъла „Виж ме: силна и свободна“

„Виж ме: силна и свободна“ обединява значими имена от изкуството в обществено значима кауза за живот без насилие. Софийската премиера е на 20 октомври от 16 ч. в „Дом на киното“ с вход свободен

На 20 октомври (неделя) от 16:00 ч. в „Дом на киното“ спектакълът „Виж ме: силна и свободна“ ще бъде представен премиерно пред публика в София. Той е част културните събития, съпътстващи международния кино-литературен фестивал Cinelibri, чието мото тази година е „Поезия безкрай“. Жените Survivors, победили мрака на насилието, ще разкрият частица от силата си през магията на поезията. Техните стихове ще бъдат четени от актрисата Елена Телбис, а певицата Ива Янкулова YVA ще претвори поезията им в музика. Водещ на събитието е актрисата от Народния театър Анета Иванова, а своето творчество ще представят и някои от най-забележителните ни съвременни поетеси. Входът на 20 октомври в „Дом на киното“ ще бъде свободен.

За софийската премиера на „Виж ме: силна и свободна“ в ефира на Jazz FM разговаряхме с Олга Минева – основател на фондация Emprove, Нетка Коева – жена сървайвър и една от авторките в спектакъла, и Ренета Бакалова – поетеса и ментор. Разговора на Таня Иванова с тях може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Проектът „Виж ме: силна и свободна“ беше в програмата на 40-ото издание на Фестивала на изкуствата „Аполония“ и премина при голям интерес от страна на публиката и изключително позитивни отзиви. Дамите на сцената изградиха невидима, сетивна нишка със зрителите, за да докажат, че изкуството има несравнимата сила да пробужда и променя. За реализацията на „Виж ме: силна и свободна“ фондация Emprove разчита на опита, визията и партньорството на драматурга и поет Стефан Иванов.

През пролетта на 2024 г. 12 жени в общността на Жените Survivors преминават курс по поетично писане в серия от творчески срещи със Стефан Иванов, а впоследствие и под личното ръководство на поетесите Албена Тодорова, Биляна Димова, Ева Гочева, Камелия Панайотова, Надежда Радулова, Ренета Бакалова и Силвия Чолева. С тяхна помощ опознават тънкостите на писането в стихотворна форма и създават собствени произведения през опита им на „оцелели“, силни жени. Основни теми на изследване и вдъхновение стават личните преживявания, женската сила, любовта към себе си и пробуждането.

За Жените Survivors
През 2020 г. в Emprove се роди първата по рода си българска общност, създадена от жени, успели да се освободят от емоционално или физическо насилие, за жени, поели към промяна и нов живот. ЖенитеSurvivors носят тази титла напук на стигмата, че домашното насилие създава жертви. Противно на познатото медийно представяне на жени, преживели насилие, общността на тези невероятни жени носи вдъхновение, мотивация и пример, че вътрешната сила може да променя не само собствения, но и живота на другите.

Зa Emprove
Мисията на фондация Emprove е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на вече споменатата общност на #ЖенитeSurvivors, които оттук насетне подкрепят други жени по пътя им към промяна и нов живот.

Снимката в публикацията е от представянето на „Виж ме: силна и свободна“ в началото на месец септември на „Аполония“ в Созопол.

Ключови думи: