На Plovdiv Jazz Summer Антони Дончев премиерно представя на фестивална сцена у нас проекта на квартета си с „Ева квартет“ Seven Steps to the Mystery

На Plovdiv Jazz Summer Антони Дончев премиерно представя на фестивална сцена у нас проекта на квартета си с „Ева квартет“ Seven Steps to the Mystery

Той съчетава импровизационната и фолклорната музика

„Проектът се роди преди няколко години в опита ми да се докосна до магията до нашата народна музика, до нейната необятност, красота, многостилие и многообразност. Затова реших да го направя с два квартета – „Ева квартет“ от „Мистерията на българските гласове“ и инструменталния ми квартет.“ – разказа Антони Дончев за проекта си Seven Steps to the Mystery, който премиерно у нас звучи на Plovdiv Jazz Summer. Концертът е на 5 август от 21 ч. в Лятно кино „Орфей“.

Тази програма вече е представяна при огромен успех по света и за първи път звучи у нас. В най-новото му издание ще участват тромпетистът Пантелис Стойкос, а другите двама членове са Мартин Хафизи на ударните инструменти и Павел Терзийски – вокал и синтезатори. „Очаквам едно наистина прекрасно преживяване.“ – казва в навечерието Антони Дончев.

Музиката е на основата на българските народни песни. „Докато репетирахме, пробвах квартетът да пее някои от своите песни и решавах на момента, коя ще използваме. Върху нея инструменталистите се опитваме да намерим нашето си място. Всичко става изключително спонтанно, на момента.“ – описа творческия процес Антони Дончев.

Първият концерт на Seven Steps to the Mystery се състоя в БНР и има план музиката да бъде издаден в албум. През април проектът гостува в Магдебург.

Билети се продават в мрежата на Eventim.

Plovdiv Jazz Summer се организира от Blue M на Мирослава кацарова и се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар за 2023 г.

Повече за новото издание на фестивала: Иво Папазов, Антони Дончев квартет с „Ева квартет“ и Destino Tango Trio слушаме в трите концерта от Plovdiv Jazz Summer този август - Jazz FM

Ключови думи: