Четвърта среща с надеждите на джаза на Националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора

Четвърта среща с надеждите на джаза на Националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора

Конкурсът ще се проведе на 18 юни при отворени врати и свободен вход в Регионална библиотека „Захари Княжески“

През 2020 г. като член на журито на Националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора бях впечатлен от завършилия Националното училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в града и току-що станал студент на Христо Йоцов в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ барабанист Ивайло Манев. През 2021 г. го поканих в Jazz FM квартет на „Велека кайт и джаз фест“ в Синеморец с Владислав Мирчев, Александър Куманов и Димитър Горчаков. На джемсешъна преди изявата от уменията му остана възхитен тромпетистът Венци Благоев и го покани на „Джаз форум Стара Загора“ тази година. Така конкурсът, създаден да стимулира музикантите и да ни запознае с тяхното майсторство, изпълни своя замисъл. „Много ме радва, че все повече млади хора се насочват към джаза. Това е целта на конкурса – популяризирането на това изкуство. Той постига целите си.“ – коментира пред Джаз ФМ създателят му – вокалистът и педагог Надя Тончева.

В интервюто тя даде за пример Аглея Канева, споделила, че цяла година се е готвила специално за този конкурс. „Това изключително много ме радва, защото означава голяма любов към тази музика. Аглея израства пред очите ни. Тя тази година ще се състезава във втора възрастова група като вокалист, но ще участва и в категорията за джаз формации като част от ансамбъл от Националното училище по музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив.“ – описа характера на конкурса Надя Тончева.

Възпитаници на училища, в които се изучава музика, но и от школи, се включват в четвъртото издание на Националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора на 18 юни, като тази година има представители включително от Добрич, Асеновград и Казанлък. Той е организиран от Община Стара Загора, Министерство на културата, НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора и регионална библиотека „Захари Княжески“. Джаз ФМ е медиен партньор.

Изпълненията на участниците ще започнат в 12 ч. в библиотеката. Конкурсът се провежда при отворени врати и свободен вход. Наградите ще бъдат връчени на церемония от 19 ч., която ще започне с концерт на ансамбъл „Престо“ със солист Александър Вичев, носител на наградата „Млад музикант“ в класацията на предаването „Алегро виваче“ по БНР за 2021 г. Другите членове от състава са Аглея Канева, Живко Иванов, Ира Илиева, Веселин Стефанов и Антон Костадинов. В програмата са произведения като Blue Rondo a la Turk от Дейв Брубек в аранжимент на Милчо Левиев, „Ръченица“ от Петко Стайнов, „Полетът на бръмбара“ от Римски-Корсаков и други образци от българската и световната класика.

За да насърчи развитието на младите таланти, Министерство на културата предоставя три стипендии от 1500 лв. за участници от втора възрастова група.

Ключови думи: