Михаил Йосифов в авторски концерт с Бигбенда на БНР. Гост вокалист е Велека Цанкова
Снимка: БНР

Михаил Йосифов в авторски концерт с Бигбенда на БНР. Гост вокалист е Велека Цанкова

Събитието е довечера от 19 ч. в Първо студио на БНР

Джаз хитовете „Околосветско пътешествие“, „Стъпки в пясъка“, „На моята тераса“, са само част от изпълненията, които Михаил Йосифов ще подари с Велека Цанкова на концерт с Бигбенда на БНР довечера от 19 ч. в Първо студио на радиото. „Ще прозвучи авторска музика, написана почти изцяло от мен. Изключение правят тези няколко песни с Велека, които са в съавторство с нея, и една пиеса на Арнау Гарофе-Фарас. Това е много вълнуващо за мен събитие, защото за първи път с Бигбенда на радиото ще правим изцяло моя авторска музика.“ – развълнуван е Михаил Йосифов в интервю по Джаз ФМ.

Мелодични и романтични, поднасящи по непринуден начин сериозните въпроси за мечтите и следите, четири слънчеви нови джаз песни от Велека Цанкова, Михаил Йосифов, Атанас Попов и приятели в проекта „Съвременен джаз с българска лирика“

Велека Цанкова не за първи път ще пее с този състав. „Чувствам се фантастично. Голяма радост е за мен, че участвам в този красив концерт. Репетициите вървяха с пълна пара. Мишо е написал много красива музика и страхотни аранжименти специално за този концерт. Нямам търпение и много ще се радвам да видя много хора в тази зала.“ – изрази очакването си тя.

Михаил Йосифов ще бъде гост-диригент и солист в този концерт, но също и композитор и аранжор. Как се чувства в толкова много роли с един оркестър, който със сигурност възприема и като свой дом, тъй като е отправна точка в неговия музикален път? „Чувствам се доста добре! Харесва ми! С колегите от бенда се познаваме много добре. Работата с тях бе лека и приятна. Хубаво е да работиш със свои си хора. Обикновено няма много време за репетиции, тъй като не са много много добрите музиканти и са много заети. Правим програмите с една-две репетиции, а сега имахме на разположение две седмици да работим, което за мен е много луксозно и пиесите са подготвени по прекрасен начин!“ – удовлетворен е той.

В концерта ще чуем и негови инструментални пиеси, които обхващат широк диапазон от творчеството му. Три са специално създадени за този концерт. „Музикантите твърдят, че им харесват, не само от любезност. Те според мен също стават много добре. Ако се осланяте на моя вкус – добри са.“ – категорично и с усмивка на щастие казва Михаил Йосифов.

В програмата ще прозвучат също Balkan Voyage, написана преди години за концерт в Германия, а също и „Редута“. „Ще бъде разнообразно. Заложил съм на бройката на пиесите – не са много дълги, но са много.“ – добави Михаил Йосифов.

Концертът довечера е в богатата традиция на изпълненията на вокалист с голям оркестър. Как Велека Цанкова чувства пеенето и музицирането с бигбенд? „Много ми харесва. Още по-голяма радост е, че сега правим наша музика, което е много впечатляващо!“

Билети за авторския концерт на Михаил Йосифов с Бигбенда на БНР и със специалното участие на Велека Цанкова се продават в мрежата на Eventim, а също могат да бъдат закупени от Информационния център на БНР.

  • Интервюто на Светослав Николов с Михаил Йосифов и Велека Цанкова можете да чуете чрез плейъра под основната снимка.
Ключови думи:
@