Любомир Денев, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов и артисти от голямата сцена на „Банско джаз фестивал“ обучават млади таланти в „Банско джаз академия“
Снимка: Димитър Алексов

Любомир Денев, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов и артисти от голямата сцена на „Банско джаз фестивал“ обучават млади таланти в „Банско джаз академия“

Срокът за кандидатстване е 31 март

Прочути музиканти ще предадат своите знания и ще окрилят с вдъхновението си млади таланти във второто издание на „Банско джаз академия“. Пианистът Любомир Денев, тромпетистът Михаил Йосифов, тромбонистът Велислав Стоянов и звездните артисти от голямата сцена на „Банско джаз фестивал“ ще са преподавателите, които ще изнасят лекции и ще провеждат занимания с участниците в два уъркшопа всеки фестивален ден.

Обучението ще е съпътствано от изяви пред публика – на дневната Сцена за млади таланти и в Джаз точките в града. За участие в академията могат да кандидатстват млади български и чуждестранни музиканти – соло пиано, дуо до секстет, певци и инструменталисти. По време на престоя им в Банско им е осигурено настаняване.

Кандидатстване се на имейл jazzacademy@fest–bg.com със заявка за участие, която можете да изтеглите от сайта на академията тук, кратко представяне на проекта, творческа биография на участника, видео запис на изпълнение и от 3 до 5 снимки. Срокът за кандидатстване изтича на 31 март. Резултатите от селекцията ще бъдат обявени на 3 април, а към одобрените ще бъде отправена покана за участие.

„Банско джаз академия“ се организира от Асоциация Фестивалите в България в рамките на „Банско джаз фестивал“. През 2023 г. тя се провежда с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

„Възможността да се срещнат с големите имена от световните сцени е уникална. Българските и чуждестранните участници в програмата на „Банско джаз фестивал“ успяха да направят общество, в което да обменят идеи, да правят колаборации, да създават нови проекти вследствие на установените на фестивала контакти. А Джаз академията даде възможност на младите изпълнители не само да покажат своите умения, но и да бъдат поканени на голямата сцена и в последващи проекти.“ – коментира по-рано в студиото ни Илияна Щерева, председател на Асоциация Фестивалите в България. Интервюто с нея, както и повече подробности за академията можете да откриете на сайта ни тук:

„Банско джаз академия“ за втора година кани млади таланти на майсторски класове и за изяви на „Банско джаз фестивал“ - Jazz FM

„Банско джаз фестивал“ се организира от Асоциация Фестивалите в България в партньорство с Община Банско и се провежда с подкрепата на Министерството на културата. Jazz FM е медиен партньор. Тази година в специалните ни предавания от 5 до 12 август отново ще съобщаваме всичко актуално от фестивала, ще ви срещаме с артистите и ще излъчваме музика часове след изпълнението ѝ на живо.

На снимката: Работещият в САЩ китарист Христо Вичев е за първи път в България. Той направи прецизен анализ на музиката и го придружи с демонстрации на „Банско джаз академия“ през 2022 г.

Ключови думи: