Кристално чисти чувства и души на концерта на Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски в дома на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово
Снимка: Светослав Николов

Кристално чисти чувства и души на концерта на Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски в дома на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово

Двамата музиканти разказаха с песни истории за любовта и историята на съвременния български вокален джаз

Кристално чисти бяха чувствата и душите ни на концерта на Мирослава Кацарова с Мирослав Турийски в дома на маестра Константина Петкова в добричкото с. Пчеларово. Бризът на гласа и пианото на двамата любими изпълнители разнесе бурите в емоциите ни и бяхме огрени в светлина, стоплени в любов. Тази прегръдка бе осезаема. В постройката на обора на вековната къща няма дистанция между изпълнители и публика – нито физическа, нито емоционална. Така е било и преди 100 години, когато дядо Петко е събирал местните хора на театър с написани от него текстове, осмислящи теми от реалния живот. Тук изкуството винаги е въздействало, произнасяйки истината за добрия живот.

Снимка: Светослав Николов

Изразителни и фини, на своя концерт Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски предадоха всички нюанси на чувствата в пленително музициране, които въздейства хипнотично върху публиката. Гледахме и слушахме концентрирани, с внимание, доверили се да се разкрием напълно, както ни призоваха с искрени песни двамата артисти. Музиката бе последвана от усмивки на щастие, концертът – от прегръдки на близост.

Песните разказаха истории за любов, но също и историята на развитието на съвременния български вокален джаз. Върнахме се към 2001 г., когато началото постави албумът „Бяло в бяло“, създаден от Мирослава Кацарова с Румен Тосков – Рупето и издаден от Jazz FM. Преминахме през още по-широко отворилия се към света My Cinema с емблематичната едноименна песен, всъщност озаглавена „Ириси“, с музиката на Мирослав Турийски и с думи – мечтания на Мира. От „Теменужна" покълна жаждата за пролет, напоена от бразилския есенен мартенски дъжд в Waters of March. Преводът на тази песен на български език специално за Мирослава Кацарова е на Зорница Христова, родена в Добрич.

Снимка: Светослав Николов

Това бе третото гостуване на Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски в дома на маестра Константина Петкова. Дойдоха хора, слушали и преди. „Предайте поздрави на Мира от групата от Пчеларово.“ – ме бяха помолили на един от предните концерти група дами. Те и сега бяха тук, събраха се със своята любима вокалистка след концерта и дълго разговаряха за изкуство. Тук бе и Стелиян Христов, автор на плаката за предишния концерт на Мира и Миро с Младен Димитров от 2020 г., който можете да видите в публикацията ни тук: Гостуваме в артистичния дом на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово – един век място на духовността - Jazz FM.

Имаше и хора, слушали Мира в албуми и по радиото, но за първи път – на живо. Те станаха част от общността, която винаги следи за нейните концерти, защото жадува тази близост и споделеност. Започналите с благодарност за преживяното щастие разговори неизменно завършваха с въпроса: „Къде и кога ще Ви слушаме отново?“

Снимка: Светослав Николов

За да представи автобиографичната си книга „Това, което чух, видях и преживях“ маестра Константина Петкова ще гостува на организирания от Мирослава Кацарова Plovdiv Jazz Fest на 7 ноември. Събитието ще се състои в гала вечерта, когато на сцената излиза Гретчен Парлато с групата си, в която е носителят на „Грами“ Тейлър Айгсти.

Проектът „Срещи с изкуството в артистичния дом на маестра Константина Петкова“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Ключови думи: