Jazz FM срещаме с джаз музиката ученици и студенти в две събития в Шумен и София тази седмица

Jazz FM срещаме с джаз музиката ученици и студенти в две събития в Шумен и София тази седмица

В СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и в Националната художествена академия разкажем за джаза и ще вдъхновим чрез него

С идеята за все по-широко присъствие на културата в образованието Jazz FM тази седмица ще гостуваме в СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и в Националната художествена академия в София, за да запознаем ученици и студенти със същността на жанра и неговите специфики, да откроим ценностите, които той пренася до нас с духа на свободата, достойнството и уважението.

С музиката на новатора и основоположник Йосиф Цанков ще изградят още по-силна връзка учениците в СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен при срещата си с внука му – композитора и тромбонист Велислав Стоянов, на „Открит урок по музика“, воден от програмния директор на Jazz FM Светослав Николов. В продължение на четири десетилетия Йосиф Цанков е лидер в развитието на българската музика, формиращ градска култура в европейска перспектива, създател на съвременната популярна песен с джаз елементи в симфонична среда. Затова той остава в историята ни като Патриарха на българската забавна музика. Велислав Стоянов ще опише неговата творческа личност и ще направи музикални илюстрации на тромбон, а разказът ще бъде допълнен визуално със снимки от семейния архив на дъщерята на композитора Анастасия Цанкова. Трима формирали се в Шумен творци са до Йосиф Цанков в най-ранните му години – Веселин Стоянов, който му преподава композиция, основателят на професионалния оперетен театър в България Ангел Сладкаров, който го назначава като в своята трупа, Васил Стефанов, който е концертмайстор в изпълнения на негови оперети. В спектаклите участва певецът Николай Вульпе – баща на дългогодишния диригент на Държавна филхармония – Шумен Иван Вульпе, с което ще очертаем още една връзка с града-домакин. Ученици, които специализират естрадно пеене в училището, ще поднесат две изпълнения на значими песни на Йосиф Цанков – „Море на младостта“ – първия хит на Лили Иванова, и „Песен моя, обич моя“, с която Йорданка Христова споделя своето посвещение на песенното изкуство. През изминалите седмици в часовете по музика специално се акцентираше върху творчеството на Йосиф Цанков и учениците имаха проектни занимания по изучаване на неговото творчество. Те ще споделят за наученото, а възникналите въпроси ще зададат на внука на композитора. На следващия ден на концерт на Симфониета Шумен ще звучат инструментални версии на песните на Йосиф Цанков в концерта „Среща в приказка(та)“. „Открит урок по музика“ е формат, който Jazz FM започна да реализира през миналата година, за да запознава младите с джаза. Разговорите се документират и публикуват онлайн, за да са достъпни за всички интересуващи се.

Жадувана „Среща в приказка(та)“ с безсмъртната музика на Йосиф Цанков - Jazz FM

В другото образователно събитие с участието на Jazz FM тази седмица образа на джаза ще рисуват студенти от специалността „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия. В един академичен час този петък Светослав Николов и водещите Таня Иванова и Емил Войников ще разкажат за историята на жанра, за темите от обществения живот, върху които той фокусира вниманието си, за подходите за решаване на проблемите, които той задава, превръщайки се във фактор за личностно и обществено развитие. Тримата водещи са подготвили ключови изпълнения, които са белязали музиката и времето, ще анализират процесите в джаза и неговите превъплъщения в изграждането на богатия му облик. Паралелно ще бъдат показани снимки, документирали значими исторически джаз моменти в България и по света. В следващото занимание по този проект ще срещнем студентите и слушателите с водещи български джаз плакатисти от миналото и съвремието, ще коментираме образците в този жанр. Подготвените от студентите проекти ще бъдат показани на специално събитие, музикалният подбор за който ще направим съвместно, за да споделим своите открития и да откроим тяхната ценност.

Ключови думи: