Четири концерта и три работилници в „Един джаз ден“ на 19 юни на Лятната естрада в Борисова градина

Четири концерта и три работилници в „Един джаз ден“ на 19 юни на Лятната естрада в Борисова градина

Това е второто издание на фестивала, входът е свободен

Талантливи вокалисти от цялата страна ще музицират с някои от най-значимите джаз инструменталисти и ще усвояват с публиката нови знания за изкуството в концерти и работилници на второто издание на „Един джаз ден“. Музикалният празник се организира от Даниела Станкова от Училище за певци D Stars с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“, а Джаз ФМ е медиен партньор. Събитието с четири концерта и три работилници ще се проведе на 19 юни от 11 до 21 ч. на Лятната естрада в Борисова градина. Входът е свободен.

Какво се случи на първото издание: „Един джаз ден“ бе музикален празник за малки и големи, за артисти и публика

„Почувствахме се още по-силно свързани с нашата любима музика. Няма по-голямо щастие от това да видиш пълни с усмивки очи, хора, които те аплодират, които танцуват, докато си на сцената.“ – върна се към първото издание на фестивала Даниела Станкова. „Видях голяма приемственост от изпълнителите и хората в публиката. Имаше много приятни емоции, много усмивки. Видях как хората усещат музиката и влизат в джаза.“ – сподели своите спомени музикалният ръководител Самуел Ефтимов. Той разкри, че на една от работилниците, докато свири на сцената, е научил стъпки от джаз танците и тази година ще задълбочи познанията си. За участници и публика събития като „Един джаз ден“ правят музиката още повече част от нашата същност. „Хубаво е да знаеш, че зад теб стои огромен екип и дълго време подготовка, а отсреща – публика, която приема цялата емоция, поглъща я и я проектира. Това е едно цяло преживяване, в което всички са участници. За първи път усетих джазовата сцена. Публиката е по различен начин включена в цялата емоция. Успяхме да пренесем всичко върху тях. Бе красиво преживяване!“ – прави равносметка за първото издание вокалистката от Училище за певци D Stars Кристина Кръстева.

В четири концерта от сцената тази година ще звучат джаз стандарти от света и класики от българското музикално наследство. С тях младите вокалисти израстват, вникват по-дълбоко в музиката и в своите чувства, сближават се с публиката. „Джаз стандартите дават на певците свобода – свободата да плуваш без да бъдеш ограничаван и да се отдадеш на музиката, на музицирането, на усещанията за красота, за любов, за полет. Джазът е хармония, ритми, разнообразни форми. Той е книга, томове книги, цяла библиотека за всички, които искат да се занимават с музика.“ – коментира Даниела Станкова.

От българското песенно творчество тази година в програмата са вечно млади песни като „Да започнем отначало“, „Шушу-мушу“, „Вечерна боса нова“. „Освен, че се радвам, друго не мога да кажа!“ – сподели вълнението си Емилия Маркова от това, че нейният хит отново ще звучи, за да вдъхнови младите таланти и да зарадва публиката. „Вечерна боса нова“ е по музика на Зорница Попова, текст на Йордан Янков и аранжимент на Морис Аладжем. „Все сериозни хора от онова време.“. – описа ги Емилия Маркова и продължи: „Зорница ми е казвала, че когато съчинява мелодия, има предвид конкретен изпълнител. Когато засвири тази песен на пианото у тях, усетих, че е за мен, много ми хареса. Веднага ми дойде импровизация, запях. Зорница грабна молив и лист и започна да я нотира. Направо бях готова за запис в радиото.“ – споделя вокалистката, прочута със своята страст по импровизацията. Така създава незабравима песен: „Много хубава, много я харесвам. Зорница написа за мен още една – „Тази нощ“. Тя е по текст на Павел Славянски, аранжиментът е на Мишо Ваклинов. И тази песен записах с импровизация. Все ме тегли да импровизирам. Може да са два такта, може да са четири, ако са осем – още по-хубаво!“

Десетки приказно красиви песни ще чуем в изпълнението на учениците от D Stars, както и от НМУ „Любомир Пипков“ (гр. София), НУМТИ „Добрин Петков“ (гр. Пловдив), НУИ „Добри Христов“ (гр. Варна) и НУИ „Панайот Пипков“ (гр. Плевен) и НУМСИ „Христина Морфова“ (гр. Стара Загора). „Децата трябва да се докоснат до този тип музика, защото тя е свобода, свобода на мисълта. Но за да се стигне до тази свободна мисъл, трябва да се извърви дълъг път – да се учи и да се слуша много музика от големите имена.“ – посочи преподавателят по поп и джаз пеене в Плевен Доротея Люцканова. В концерта ще се включат трима нейни ученици – Тервел Иванов, Антонио Христов и Паолена Бънджева. „За тях това е много вълнуващо. Срещата с други музиканти, обмяната на чувства и на мисли по време на изпълнението – това за мен е най-важното за учениците.“ – добави тя, като посочи, че музицирането с ярки имена от сцената е мотивация учениците да се занимават с този тип музика в бъдеще.

Младите вокалисти ще пеят в съпровода на Самуел Ефтимов – пиано, Александър Логозаров – китара, Даниеле Феббо – контрабас, Атанас Попов – ударни, Тодор Бакърджиев – тромпет, и Арнау Гарофе – саксофон. В концертите ще се включи и Бигбенд на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Михаил Йосифов и гости Велислав Стоянов – тромбон, и Иван Йорданов – саксофон. Четирите концерта са с различна тематика и ще се проведат от 11 ч., 14 ч., 18 ч. и 19:30 ч.

Три работилници са част от програмата на „Един джаз ден“. В една от тях ще откриваме ритъма навсякъде около себе си. С колективната ритъм импровизация без барабани stomp ученици и публика ще запознае Самуел Ефтимов. „Ателието има за цел да покаже как ритъмът е част от нашето ежедневие – докато вървим, докато готвим, докато бъркаме яденето… Няма да използваме барабани, а нашите крака, нашите ръце, торбички дори или пък кошчета за отпадъци – подръчни средства, които ще ни помогнат да създадем ритъм и то не поотделно, а всички като едно.“ – описа заниманието той. По вокалната импровизация с участниците ще работи Павел Терзийски, а в техниката на суинг танците ще обучават Lindy Hop Bulgaria.

Във фестивала „Един джаз ден“ през тази година ще участват над 100 музиканти. Той отново ще докаже, че джазът е многопластов, разнообразен и привлекателен жанр, до който всеки може да се докосне. През миналата година „Един джаз ден“ бе номиниран за събитие на месец юни в категория „Джаз“ на предаването „Вечната музика“ по БНТ 1.

ПРОГРАМА:

11:00 – 12:30 – „Джаз палитра“ – концерт с подбрани пиеси в различни стилове на джаза от български и чужди автори

12:45 – 13:45 – Работилница за ритъм импровизация stomp със Самуел Ефтимов

14:00 – 15:00 – „Да суингираме заедно“ – вокални суинг интерпретации

15:15 – 16:15 – Работилница по вокална импровизация с Павел Терзийски

16:30 – 17:30 – Работилница за суинг танци с Lindy Hop Bulgaria

18:00 – 19:00 – „Ах, този суинг“ – концерт с любими пиеси със специалното участие на Бигбенд на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Михаил Йосифов и гости Велислав Стоянов – тромбон, Иван Йорданов – саксофон, и танцьорите от Lindy Hop Bulgaria

19:30 – 21:00 – Jazz Night – концерт със селекция от най-доброто в джаза със специалното участие на Бигбенд на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Михаил Йосифов и гости Велислав Стоянов – тромбон, Иван Йорданов – саксофон, и танцьорите от Lindy Hop Bulgaria

Ключови думи: