A3ck и Noise Linguistix във второто издание на Sofia Jazz Days

A3ck и Noise Linguistix във второто издание на Sofia Jazz Days

Концертите са при свободен вход на 8 и 17 юли в Кино „Кабана“

„Jazz + концерти“ превръщат Sofia Jazz Days в традиция с второ издание през 2022 г. На 8 юли слушаме A3ck, а на 17 – Noise Linguistix, като и двата проекта ще имат специални гости. Събитията се провеждат при свободен вход от 20:30 ч. в Кино „Кабана“. „Сега сме категорично доста по-уверени. В първата година бяха представени две пиано триа. Идеята на цикъла е да среща публиката с млади български групи, които излизат с дебютни албуми или все още дори нямат записани такива. Те искат да покажат музиката, която сега създават, на немалкото почитатели на джаза.“ – коментира в интервю за Джаз ФМ организаторът Маргарита Борисова.

На 8 юли слушаме A3ck с Владислав Мичев – бас тромпет, Димитър Благоев – китара, Евден Димитров – бас, Васил Вутев – барабани, а гост е Димитър Льолев – алт саксофон. „Групата е създадена преди три години с идеята да е международна. Такива са и първите им записи. Но заради Ковид-19 продължават като изцяло български състав. Всеки един има индивидуален стил на свирене, като го претапя в музиката на другите и дава възможност на всеки да даде своя принос към общото в доста интересно и новаторско звучене, доста експериментално.“ – представи проекта Маргарита Борисова.

Вторият концерт на 17 юли е на групата Noise Lingustix на Михаил Иванов – контрабас, и Александър Логозаров – китара. „Гост музикантите допринасят за цвета на музиката при всяко ново изпълнение. Този път това са Росен Захариев – Роко, и Христо Йоцов. Тази група с толкова силни индивидуалисти успява да създаде много интересна музика. Всеки от тях със своя талант и чувствителност, създава съответното настроение по време на изявата.“ – казва за тях Маргарита Борисова.

„Разпилени вибрации“ (2021 г.) е дебютен албум на основаното от Михаил Иванов дуо с Александър Логозаров Noise Linguistix

Концертите са част от Лятната културна програма на Столична община. „Публиката за джаз музиката става все по-голяма. Все повече хора разбират, че това е мета стил, който включва много разклонения и черпи от различни други жанрове. Затова за всекиго може да има по нещо, всеки може да намери своята врата, през която да влезе в джаза и да продължи напред, да стане отдаден джазов слушател.“ – посочва Маргарита Борисова.

Ключови думи: