Вокалистката Ники Шрайър с първи албум от почти 10 години насам

Вокалистката Ники Шрайър с първи албум от почти 10 години насам

В ефира на Джаз ФМ представяме първите два сингъла - Love Is For The Birds и Traveler

Вокалистката Ники Шрайър издава първи албум от почти 10 години насам. Nowhere Girl, който излиза от каталога на Anzic Records, ще бъде на пазара на 9 юни. Той е продуциран от номинирания за „Грами“ Одед Лев-Ари. Проектът е записан с участието на пианиста Крис Донъли, басиста Дан Фортин, барабаниста Ернесто Сервини и саксофонистката Тара Дейвидсън, а специални гости са вокалистката Лайла Биали и китаристът от Мозамбик Хулио Сигауке.

Първият сингъл – песента Love Is For The Birds, е вдъхновена както от „Бийтълс“, така и от Кросби, Стилс, Неш и Йънг. Blackbird на „Бийтълс“ е една от най-любимите песни на Ники Шрайър и за създаването на Love Is For The Birds тя използва част от заглавието ѝ и началната хармонична прогресия. Припевът на Love Is For The Birds е вдъхновен от вокалните хармонии на Кросби, Стилс, Неш и Йънг.

Вторият сингъл от проекта също е по музика и текст на Ники Шрайър. Песента Traveler описва динамиката на взаимоотношенията между двама души, които са свързани чрез изкуството и взаимната си любов. Какво се случва с тях, когато кариерата на единия върви стремоглаво нагоре, а тази на другия е в застой – на този въпрос се опитва да отговори Ники Шрайър. Провокацията за изследването на тази тема идва от известни примери от реалния живот, свързани с професионалната и лична история на двойки като художниците Фрида Кало и Диего Ривера, писателите Силвия Плат и Тед Хюз, както и журналистите Вероника Корнингстоун и Рон Бъргунди. Към Traveler Ники Шрайър представя видео, документиращо работата на музикантите от звукозаписния процес. Видеоклипа може да гледате по-долу.

Ники Шрайър е с корени от Великобритания и Южна Африка, а неин дом е Торонто, Канада. Вокалистката има три албума в дискографията си до този момент: Freedom Flight (2012), Space and Time (2013) и краткосвирещия To The Spring от 2014 г. През годините Шрайър е работила с имена като Джералд Клейтън, Тейлър Айгсти, Гил Голдстийн, Бен Уендъл и мн. др. Вокалистката се изявява още като журналистка, продуцентка, а така също и като преподавателка в Университета в Торонто. На 9 юни очакваме новия ѝ албум Nowhere Girl, който ще бъде изпъстрен със снимки на нейния баща от 60-те и 70-те г., направени първоначално на лента и дигитализирани впоследствие.

През 2014 г. Ники Шрайър даде телефонно интервю за Jazz FM. В разговора си със Светослав Николов и Мирослава Кацарова тя споделя: „Бих искала хората да чувстват, когато слушат музиката ми, бих искала тя да предизвиква емоция – спокойствие, щастие или пък радост. Толкова много музика има днес на света, заобиколени сме от толкова много усещания – виждаме, слушаме, вкусваме... Това изобилие може да ни дойде в повече, да не сме в състояние да го поемем. Бих искала чрез музиката ми хората да почувстват спокойствието, тя да ги предразположи да поемат на пътешествие към други светове, различни от всекидневието и след това да се завърнат.“

Почувствали спокойствието, поемаме на пътешествие с гладко леещата се музика на Ники Шрайър

Ключови думи: