Във Flor Гретчен Парлато отново се свързва с детето в себе си и се влюбва в музиката като за първи път

Във Flor Гретчен Парлато отново се свързва с детето в себе си и се влюбва в музиката като за първи път

Гретчен Парлато. За нея Хърби Хенкок твърди, че тя има почти мистична връзка с музиката. Това е американската джаз певица, която преди време направи силно впечатление с минималистичния си вокален стил, вдъхновен от интелигентната игра с ритъма и хармонията в съвременната вокална музика, свързана с джаза и добрия поп. На 5 март се появи нейният най-нов - трети поред студиен албум, наречен Flor или „Цвете“ на португалски език. През песните в него тя е разкрила дълбокото си възхищение и вдъхновение от бразилската музика, което неведнъж е демонстрирала в предишни свои записи.

Преди Гретчен Парлато е пяла песни на Джаван, на Жобим, но в новия си албум е отдала уважението си към овладяната и тиха фраза на Жоао Жилберто, като е показала генеалогията на своя певчески стил. Била е 13-годишна, когато за първи път чува Жилберто. Тя разказва, че той пее привидно просто и лесно, но всъщност при него всичко е в детайла, в прецизността, в изпипването на тихия тон. И заявява: „Той е майстор! Той беше Краля!“. Неслучайно Flor започва с неговата емблематична песен E preciso perdoar от едноименния му албум от 1973 г. Интерпретацията на Парлато е с мистично, съноподобно настроение, с текст на английски език, написан от нея.

Илюзия е нашата любов,
бягство от действителността...

Вероятно най-меланхоличната от всичките й познати досега версии.

По-добре е да обичаш, а сетне да изгубиш любовта,
вместо нивга да не я почувстваш във своята душа.
И някой ден ще разбера,
че всеки край като начало би видян.
Както казват, че така било.

За албума си Flor Гретчен Парлато казва: „Имам да ви разказвам истории“. И спокойно и мъдро ни ги представя една по една с вълшебния си, въздушен глас. След шестгодишна пауза, дължаща се на факта, че стана майка на син от щастливата си връзка с барабаниста Марк Джулиана, най-после тя се завръща с още по-зрели и дълбоко осъзнати музикални пробиви.

Снимка: Лорън ДезбъргСнимка: Лорън Дезбърг

Гретчен Парлато реализира записите с новия си квартет, също наречен Flor. В него свири китаристът Марсел Камарго, работил с Майкъл Бубле и Хърб Алпърт. Той е родом от Сао Пауло и е музикален директор на продукцията. До него застава перкусионистът от Рио де Жанейро Лео Коста, работил със Серджо Мендес и с Бебел Жилберто. А най-интересно и изненадващо е присъствието на челиста, който повече свири на бас и е родом от Армения – Артьом Манукян. Манукян е познат и от работата си с Камаси Уошингтън и с Мелъди Гардо.

Парлато сформира квартета си в Лос Анджелис около специфичния си и отличителен глас и записва с него песни в широк жанров диапазон. Особено впечатляваща е вокалната трактовка на Сюита за виолончело № 1 от Бах. Тя е пресъздадена от глас и чело с препратки към вокалната стилистика на Боби Макферин, от когото Гретчен Парлато много се възхищава. В тази интерпретация се чува много ясно склонността й да експериментира със звукоизвличането и гласът й на места да звучи като духов инструмент.

„Това, което се опитвам да открия, не е извън мен самата. Всъщност е вътрешно разкриване на това, което вече съществува“ – признава Гретчен Парлато за процеса на създаване на своя нов студиен албум Flor. Това е важно събитие за нея, защото се появява след дълбокото й гмуркане в майчинството. За тези години пауза тя твърди, че са били като епифания за нея и тя най-после е достигнала до своята лична и творческа плодовитост, която сравнява с цъфтеж, с отваряне, със завръщане. Така тя събира великолепен музикален материал, който е синтез от оригинални композиции, американска популярна музика, европейски класически образци и бразилски песни.

Снимка: Лорън ДезбъргСнимка: Лорън Дезбърг

През този период Гретчен Парлато е успяла отново да се свърже с детето вътре в себе си и да се влюби в музиката като за първи път. Тя се чувства ентусиазирана като тинейджър, когато става дума за бразилски ритми и интонация. А песента Wonderful е израз едновременно на мъдрата й и по детски наивна душевност. В тази песен гост музиканти са Джералд Клейтън и съпругът й Марк Джулиана. Парлато е съумяла да втъкне и детски гласове в албума си като център в песента Magnus е гласът на детето със също име, син на най-добрата й приятелка.

Албумът съдържа и приспивна песен за малки и големи – What Does a Lion Say:

Лъвчо вика мама.
Гривата ти аз ще вчеша и с песничка ще те приспя.
А утре пак за теб това ще сторя аз.

Растеш с въпроси изобилни
и отговори не за всичко има,
що буди твоята глава.

Един ден, волен, високо ти ще полетиш.
И устремил се към простора,
пред теб се стеле път без край.

Всичко мое във живота,
а също – цялата любов,
на теб аз ще дам.

  • Дата на издаване: 5 март 2021 г. от Edition Records
  • Албума Flor на Гретчен Парлато слушаме в Desafinado.
  • Превод на стиховете: Светослав Николов

Албумът е наличен във всички платформи, а линкове можете да намерите на сайта на Гретчен Парлато.

И още по темата:
Като майка, Гретчен Парлато се свързва с детето в себе си във Flor. Албумът излиза на 5 март
Музиката ни помага: „Толкова е хубаво, че музиката може да променя света“, щастлива е Лорън Дезбърг – ученичка на Гретчен Парлато

Ключови думи: