Като майка, Гретчен Парлато се свързва с детето в себе си във Flor. Албумът излиза на 5 март

Като майка, Гретчен Парлато се свързва с детето в себе си във Flor. Албумът излиза на 5 март

Като завръщане към себе си описва песните от предстоящия си албум Гретчен Парлато. Тя е отново на музикалната сцена след 6-годишно отсъствие заради майчинство. Да се осъзнае в пълнота чрез музиката – така певицата и композитор описва нагласата, с която подхожда към новата си продукция. Flor („Цвете“) ще излезе на 5 март, а заглавието отвежда към бразилската музикална традиция, която е в основата му. В квартета на Flor е китаристът Марсел Камарго, роден в Сао Паоло и свирил с Майкъл Бубле и Хърб Алпърт. Той изпълнява функциите и на музикален директор. Барабанистът и перкусионист Лео Коста от Рио де Жанейро е работил със Серджио Мендес и Бебел Жилберто. На бас свири виолончелистът от Ереван Артьом Манукян, сътрудничил си с Мелъди Гардо и Камаси Уошингтън, неотдавна включил се в албума I Love Paris на Melbreeze. Гости в проекта са Джералд Клейтън, Марк Джулиана и Аирто Морейра.

Албумът илюстрира как Парлато отново се свързва с детето в себе си, посочват издателите й от Edition Records. Тя се връща и към момента, когато като тийнейджър заобичва музиката чрез бразилските песни. „Това, което се опитвам да открия, не е вън от мен. До него мога да се докосна. Защото това е разкриване на моята същност, която вече съществува.“ – казва Гретчен Парлато. До момента са издадени три сингъла от Flor, които представят неговата основна идея. Първо чухме Wonderful със специалното участие на съпруга й – барабаниста Марк Джулиана. Песента е посветена на любовта й към него и към тяхното дете, като символиката е пренесена върху децата като плод на любовта и емблема на нашето по-красиво бъдеще. Със специалното участие и на Джералд Клейтън последва кавър на класиката на Анита Бейкър от 1986 г. Sweet Love. Третият и най-нов сингъл е песента No Plan, чийто първообраз е в едноименен издаден посмъртно краткосвирещ албум на Дейвид Боуи. Това е последната написана от него песен.

Flor е с разнообразно съдържание – в него ще има оригинални творби и кавъри на песни от бразилската и американската традиция, дори европейска класика. „Изборът на материал отразява музиката, с която отраснах. Не слагам жанрови граници, целта ми е да създам усещането за приемственост и да постигнем единен звук.“ – казва Гретчен Парлато за музикалната концепция на албума. Тя изтъква специалния принос на музиката на Жоао Жилберто за нейното развитие и като фундамент на Flor: „Откакто го открих, когато бях на 13 години, той е основен стълб в разбирането ми за музиката. Неговите изпълнения ми дадоха увереност за моя интимен и минималистичен подход към пеенето. Музиката му е привидно проста, а е същевременно сетивна. В нея има много прецизно изработени детайли. В пеенето и във фразирането му с китарата чуваме неговата целеустременост. Голям майстор е, цар на музиката!“

Именно изпятата от Жоао Жилберто през 1973 г. É Preciso Perdoar открива албума. Той продължава със Sweet Love, в която свири Джералд Клейтън и която певицата оставя близко до оригинала: „Никой няма нужда от имитация на нещо, което е само по себе си велико.“ Magnus е нейна оригинална композиция, посветена на сина на най-добрата й приятелка, който, когато е на 4 години, изпява основната мелодия. През годините Парлато често пее тази песен, а сега кани малчугана в записа. Темата за майчинството и децата продължава с Wonderful, в която свирят Джералд Клейтън и Марк Джулиана. Roy Allen е в почит към напусналия този свят Рой Харгроув – той посвещава пиесата на баща си и я включва в албума Family. В изпълнението се включва барабанистът и перкусионист Аирто Морейра. Гласът на Парлато и челото на Манукян са в дует в Менует из Сюита за соло виолончело № 1 на Бах. Финалната пиеса е No Plan, чрез която Парлато представя още един акцент от най-ранните си музикални влияния и с която Джулиана отбелязва участието си в последния дългосвирещ албум на Дейвид Боуи.

Flor ще е четвъртият студиен и пети албум в дискографията на Гретчен Парлато, която участва в над 85 албума. Тя има номинация за наградата „Грами“ в категорията за най-добър джаз вокален албум за концертния си Live from NYC (2013 г.) „Този проект отразява периода, когато оставям себе си настрана и изцяло се посвещавам на ролята си на майка. Тя изисква да си всеотдаен. Най-накрая намерих баланса между творческата креативност и грижовното майчинство. Това е моментът на едновременно извисяване и задълбочаване. Искам да ви разкажа как се чувствам в тази роля и как тя намира отражение в музиката.“ – казва Гретчен Парлато.

В навечерието на премиерата на Flor издателите обявиха няколко специални предложения – 200 цветни номерирани винила с атограф и 200 диска с автограф за, съответно 25 и 10.99 британски лири, а също и висококачествен данлоуд за 7.99 лири. При предварителна покупка всеки получава синглите при излизането им.

И още на сайта ни: Гретчен Парлато се завръща с нов албум, вдъхновен от бразилската музика

Външна връзка: Страницата на Flor на сайта на Гретчен Парлато