Творческо въображение и музикална инвенция: в „Симфо-джаз“ творби на Любомир Денев изпълняват Симфоничният оркестър и Бигбендът на БНР
Снимка: БНР

Творческо въображение и музикална инвенция: в „Симфо-джаз“ творби на Любомир Денев изпълняват Симфоничният оркестър и Бигбендът на БНР

Ретроспективният албум излиза по случай 70-ата годишнина на автора, който тук е и аранжор, и диригент, и солист

Албум на живото творческо въображение, на музикалната инвенция. Пет произведения на майстора на свободната импровизация Любомир Денев, записани през годините със състави на Българското национално радио, то издава в албума „Симфо-джаз“.

Награди „Златен век“ бяха връчени на джаз музикантите Недко Трошанов, Любомир Денев и Христо Йоцов

С приканващия звук на цигулката го открива творбата за симфоничен оркестър „Софийски нощи“. В нея акцентът е върху взаимодействието между музикантите в диалог с жанрове и епохи. Композиторската цел на Любомир Денев е да създаде еквивалент на „Рапсодия в синьо“ на Гершуин. Съвременна класика, класически и модерен джаз и фолклор в едно създават образа на живота, който има история и перспективи. Първото се олицетворява от стабилната структура на класицизма, в която е и народната традиция, а усещането за движение идва от енергичните сола на устременото развитие и личното участие. „Много от моите творби първо се появяват като импровизация. Тя се излива спонтанно. Но мисълта е бърза, а ръката е бавна. Когато нотирам импровизацията, се налага да се връщам отначало, да следя как тече музикалната мисъл, да си го представям наум, за да стигна до това последование, което ражда инвенцията по време на импровизацията.“ – описва отпечатването на полета на нотния лист авторът. Солист в тази творба, изпълнена от Симфоничния оркестър на БНР под негово диригентство, е пианистката Мария Мартинова. В „Софийски нощи“ непрекъснато проблясват интересни детайли и неспирно насочват в нови посоки вниманието на слушателя, вече привлечено от красивата и необичайна звучност. Любомир Денев подхожда с идеята за комуникативност: „Гледал съм да не е елитарно, а да е разбираемо за широка аудитория, да се възприема с лекота.“ В изпълнение на Нов симфоничен оркестър с диригент Борислав Йоцов творбата печели втора награда от конкурса за ново произведение „7/8“ и е изпълнявана неведнъж на живо, включително със Софийската филхармония под диригентството на автора.

Поводът за издаването на албума „Симфо-джаз“ е 70-ата годишнина на Любомир Денев. Един от музикалните ни авторитети, в него той е във всички отговарящи на различните изяви на многостранния му талант роли. Любомир Денев е композитор и аранжор на съвременна класическа и на джаз музика, а също така, с изключение на една пиеса – или диригент, или солист. „Озаглавихме албума „Симфо-джаз“, защото работя в няколко жанра. Идеята бе той да ме представя максимално добре в различните музикални дейности.“ – казва за замисъла юбилярът.

Той работи с Българското национално радио от самото начало на кариерата си. Най-ранният запис в албума е от края на 70-те, когато бигбендът под диригентството на Вили Казасян записва „Напразни усилия“. Една от първите му пиеси, Любомир Денев я пише за триото си с Йълдъз Ибрахимова. За „Джаз в Хага“ й прави аранжимент за холандския бигбенд „Метроном“, а после Вили Казасян я записва със солисти авторът и Емануил Манолов – Бадема.

Финалът на албума е с едно от новите произведения на Любомир Денев – Дивертименто гросо за симфоничен оркестър и бигбенд. Първата в България по формата си творба той създава по покана на Емил Табаков, която възприема като много висока оценка. Успешното изпълнение на предизвикателната задача носи удовлетворение: „За мен бе голямо признание и много интересна задача да се обединят двата апарата – на симфоничния и на джазовия оркестър.“ – посочва умелият музикант. През 2016 г. произведението е изпълнено за първи път под негово диригентство в зала „България“. Фокусът е върху диалога на двете формации и по време на записа те са разположени фронтално една към друга, а диригентът е между тях и се обръща към едната или към другата страна.

Любомир Денев във вечер на импровизационната музика. Маестрото свири фрий джаз на „Артмаратон на свободните духом“ с Весела Морова, Петър Момчев и Атанас Попов

В средата на албума са две произведения от междинния период. „Извънземният“ е написана за джаз трио и е част от пророчески джаз балет от края на 80-те, който не се реализира. За разлика от част от сюжетното действие, в което всеки от героите има комплект за индивидуално дишане. От този джаз балет е и „Биографията на едно цвете“, която, в изпълнение на автора, влиза в албума „Диалог със себе си“ от 1996 г. „Нощ в джаз клуба“ е написана за новия квартет на Любомир Денев с Весела Морова, Петър Момчев и Димитър Семов. Впоследствие и двете пиеси са аранжирани за бигбенд, като в „Нощ в джаз клуба“ Любомир Денев е и солист. Другите солисти в тези творби са все ярки имена от Бигбенда на БНР: Димитър Льолев, Мартин Ташев, Петър Момчев, Цветан Троянски, Атанас Хаджиев, Димитър Шанов, Стефан Кожухаров, Александър Борисов.

„Диалог със себе си“ (1996 г.) е първи авторски албум на Любомир Денев

„Така, както тези пиеси са написани от един и същи човек, на непредубеденото ухо може да се стори, че са писани от различни автори. Нямам определен стил, към който се придържам. Подхождам към всяко произведение на чисто, с нови идеи, като към нещо непознато, което тепърва ще откривам. Прозведението се ражда в момента, а докато това се случва, се оформя и стилът. Владея различни видове средства. Всяка конкретна задача поставя пред мен нови творчески проблеми. Гледам да преоткривам инструментите всеки път. Някой по-злонамерен може да каже, че нямам стил, но истината е, че имам много лица. Владеейки различни музикални средства, се опитвам да избера в конкретното произведение най-подходящите. Не си служа с готови клишета, собствени дори.“ – казва Любомир Денев.

Дата на издаване: септември 2021 г. от БНР

Ключови думи: