Модернист в традицията на кубинската музика и джаза, Роберто Фонсека прегръща живота в новия си албум La Gran Diversión („Голямото забавление“)

Модернист в традицията на кубинската музика и джаза, Роберто Фонсека прегръща живота в новия си албум La Gran Diversión („Голямото забавление“)

Пътешествието пренася в съвремието вековна музикална история и отправя поглед напред към живота с любов

С музика от своите джазови и кубински корени празнува живота виртуозният кубински пианист Роберто Фонсека в новия си албум La Gran Diversión („Голямото забавление“). Джаз пътешествието в кубинската музика от началото на миналия век ни отвежда към Хавана от 20-те и Париж от 30-те години на миналия век. „Понякога си мисля, че не съм се родил в правилното време. Затова исках да пресъздам атмосферата на тази епоха не с кавъри на песни от тогава, а като напиша нова музика.“ – споделя музикантът.

Албумът ни показва Роберто Фонсека като свързан с наследството модернист. Той идва от традицията на класическия джаз, а на 26 години се посвещава на музиката на своя народ. Следвал дотогава примера на Оскар Питърсън, през 2001 г. младият пианист се привързва към националната традиция и вижда музиката по нов начин, присъединявайки се към проекта Buena Vista Social Club. „Това промени живота ми. Аз идвах от джаза и влязох в традиционен кубински оркестър, свирещ музиката на Ибраим Ферер, Рубен Гонзалес, Орландо Лопес и Омара Портуондо. Всички до един – легенди! Аз бях детето в групата. В джаза свирех много ноти, а в Buena Vista Social Club – класики само с няколко акорда. Всичко се свеждаше до предаването на чувства в смирение пред музиката. Това бе голям урок за мен!“

В новия албум на Роберто Фонсека присъстват редица кубински танцувални жанрове, а едно от специалните посвещения е към Оскар Питърсън. В шеговито озаглавената Oscar Please Stop пиеса пианото на великия музикант танцува в кубинска стилистика. И става пределно ясно, че огънят, запален от Оскар Питърсън винаги ще гори в музикалното сърце на Роберто Фонсека. Сърце, изпълнено с любов.

Най-емоционалната пиеса в албума е Mercedes, която Фонсека посвещава на майка си Мерседес Кортес Алфаро и започва с нейното послание към него: „Гледай и вярвай, че болката се отразява във водата. Гледай и вярвай, че болката се отразява до водата. Затова блести там, където си.“ После той превръща нейното споделяне на мъдрост в музиката. В кулминацията гласът на майката и пианото на сина резонират в красивата мелодия. Със синовна обич Роберто Фонсека я включва в свои албуми, а двамата бяха заедно и с друг член на музикалната фамилия – сина на Мерседес от нейния първи брак с Хесус „Чучо“ Валдес – Хесус „Чучито“ Валдес младши.

Роберто Фонсека е роден в музикално семейство и няма съмнения за неговото бъдеще. „Изборът бе музика или музика.“ – казва на шега той за предначертания от майка му и баща му път. Всички деца стават музиканти като родителите си. Връзката със семейната традиция е и на още едно ниво. Сред специалните участници в албума е кубинският китарист Хорхе Луис Чикой, работил с Чучо Валдес през 90-те. Другите специални участници са вокалистът от Buena Vista Social Club Карлос Калунга, американската цигуларка Реджина Картър и роденият в Суринам и работещ в Нидерландия поп музикант Кларънс Бекър.

Целият албум в YouTube:

Така в La Gran Diversión в една точка се фокусира всичко, на което Фонсека е бил подвластен през годините. „Заедно ще се смеем, ще плачем и ще се наслаждаваме на тайнствата и вълшебствата на ритмите и мелодиите, които извличам от моите корени. Съчетавам ги с визията си за музиката днес с отворено съзнание за взаимодействието и преплитането между тях.“ – кани ни да чуем музикантът новия му албум. Това е пътешествие през личното преживяно, разказано в музика, пътешествие емоционално, духовно, музикално и танцово. Албума си той посвещава на живота: „За живота, дал ми привилегията да обичам и да бъда обичан, да прощавам и да ми бъде прощавано!“ – вдига наздравица с албума си Роберто Фонсека.

Роберто Фонсека е силно свързан с България и българския фолклор. У нас той участва в организирания от „Джаз + концерти“ проект „Отвъд нотите“ с хор „Нови български гласове“, ръководен от проф. д-р Георги Петков: „Отвъд нотите“ с Роберто Фонсека и хор „Нови български гласове“ e танц към звездите, нагоре по вълшебна стълба на приятелството, доверието, сплотеността - Jazz FM

Дата на издаване: 22 септември 2023 г. от 3ème Bureau / Wagram Music

Албумът се разпространява в България от Дюкян „Меломан“.

Ключови думи: