„Коледни истории за брас: През зима и мраз“ олицетворява светлината в бурите и мрака – ражда се Христос

„Коледни истории за брас: През зима и мраз“ олицетворява светлината в бурите и мрака – ражда се Христос

Краткосвирещият албум е част от проекта „Коледни истории за брас и глас“ на сдружение „Брас перспективи“

Светлина пронизва мрака на зимата и снежните бури – ражда се Спасителят. Три традиционни коледни песни от България, Нидерландия и Дания изразяват това чувство в „Коледни истории за брас: През зима и мраз“. Това е втори албум в проекта „Коледни истории за брас и глас“ на сдружение „Брас перспективи“, който миналата година представи български и скандинавски коледни песни в аранжименти за пет тромбона и пет гласа – на инструменталистите проф. Атанас Карафезлиев, Петър Каракашев, Емил-Джордж Атанасов, Кирил Михайлов и Димитър Стоев и вокалистите от група „Спектрум“. Инициатор е Кръстина Денчева от сдружение „Брас перспективи“. „Това е поредица от албуми, в които нашата малка организация влага много любов към България и различни северни държави. Във всяка от пиесите всеки от екипа ни внася нещо свое, нещо любимо, емоция от свои преживявания, както и любовта ни към северната природа.“ – казва тя в интервю по Jazz FM.

„Коледни истории за брас и глас“ разказват група „Спектрум“ и тромбонистите проф. Атанас Карафезлиев, Димитър Стоев, Кирил Михайлов, Петър Каракашев и Емил-Джордж Атанасов

В новия албум две от пиесите са с брас солист и Underground Cello Quartet (Атанас Кръстев, Виктор Трайков, Теодора Атанасова и Наума Найман), а третата е изпълнена от брас секстет . „Във фокуса ни е зимата като природна стихия – нейната особена красота, мощ, дългата нощ, меланхолията, по-бавния ход на времето. Сякаш всичко спира, природата си почива до следващото лято.“ – описва духа на произведенията Кръстина Денчева, която подчертава, че е търсено музикално пресъздаване на снежна буря.

Първата пиеса е нидерландската O Kerstnacht, schoner dan de dagenе („Коледната вечер по-светла от деня“) с тромбона на Кирил Михайлов. „В нея е меланхолията, забавянето във времето и въпреки това се усеща как в тези мрачни чувства пробива надеждата, че приближава този светъл празник.“ – дава образ на музиката Кръстина Денчева. Пиесата носи усещането за тайнство, за вълшебство. Нещо голямо се случва, което ще проникне дълбоко в нас, ще стане част от човешката същност и завинаги ще промени света. Автор на аранжимента е Даниел Николов от група „Спектрум“ – аранжор и участник и в предходния проект на „Брас перспективи“. Участието на вокалната формация в него бе сред постиженията ѝ, заради които бе отличена с наградата „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus. „Ние следваме концепцията за използването на старинна музика и преобразяването й. Музиката в тази песен има много здрава основа, която може да се използва за аранжимент и позволява гъвкавост в работата с мелодията. Няколко пъти повтарям темата по различен начин, като добавям интермедии между различните части.“ – казва за подхода си Даниел Николов. Това е неговият първи аранжимент за струнни инструменти. В пиесата се чува как светлината раздира мрака, влиза в нас и прониква в света, тук звучи тайнството на Рождество Христово, което Даниел Николов в коментар посочва, че му е било цел да пресъздаде.

С втората пиеса от „Коледни истории за брас: През зима и мраз“ се завръщаме в България. Автор на аранжимента е проф. Христо Йоцов, заинтересувал се от проекта при излизането на първия албум. „Коледни истории за брас и глас“ от 2021 г. завършва с „Рождество Христово“ от Добри Христов в аранжимент на Константин Бейков. Същият първообраз сега хвърля мост към новия албум. „Сега направихме много различна версия – силно експресивна и доста по-мрачна, със зимна буря в нея.“ – посочва Кръстина Денчева. В тази буря сме будни и спокойни. В света за нас има дарове безброй. Като подарък е направеният от Христо Йоцов аранжимент, който може да се изпълнява както с тромпет – тук свири Петър Македонски – така и самостоятелно от струнния квартет.

Третата пиеса в албума възвестява чудото. Тя носи в себе си тържеството на живота. Аранжиментът е на Емил-Джордж Атанасов, автор на аранжименти и участник и в предходния албум. „Датската песен Dejlig Er Den Himmel Blå е със същата идея за тези безкрайни нощи на Севера. Тя изобразява дълбокото синьо небе и неговата красота през нощта, звездите, техния блясък. Пиесата разкрива как в небето има една по-специална звезда, напътствала хората да намерят Христос във Витлеем.“ – обяснява той. Пиесата е за специалното, което имаме и трябва да ценим. „Проектът е много специален, защото е иновативен, креативен, показва медните инструменти в съчетание с гласове миналата година и с щрайх през тази, носи коледното настроение, което брасът предава към слушателите. Аранжиментът съдържа различни нюанси и чувството за празник. След интродукцията джазовата хармония възвестява раждането на Христос, има бавна част, която е като приспивна песен, и накрая медните тържествнено завършват с блясък и фанфар.“ – описа аранжимента Емил-Джордж Атанасов. Секстетът в това изпълнение е в състав: Емил-Джордж Атанасов – тромбон, Калоян Горчев – тромбон, Атанас Карафезлиев – тромбон, Кирил Михайлов – тромбон, Димитър Стоев - бас тромбон, Петър Македонски – тромпет, флюгелхорн.

„Коледни истории за брас и глас“ е проект с кауза. „Трите дългосвирещи албума, които планираме да издадем и на физически носители, имат своята образователна кауза в подкрепа на млади таланти, които искат професионално да се занимават с медни духови инструменти, но които по различни причини не могат да си позволят хубави инструменти и консумативи за тях. Ако детето в самото начало не ги чуя в цялата красота на звука им, то няма до такава степен да бъде мотивирано в своето развитие. Така рискуваме да изгубим по пътя някой талант, а това ще е грехота.“ – посочва Кръстина Денчева.

Ключови думи: