Грегъри Портър е глас на децата в благотворителната коледна песен Make Believe на своята състудентка Фили Фрейзър
Снимка: Carsten Windhorst/Decca Records

Грегъри Портър е глас на децата в благотворителната коледна песен Make Believe на своята състудентка Фили Фрейзър

Със събраните средства ще бъдат подпомогнати децата, пострадали от военни действия

Известен с голямото си сърце и със своята щедрост, Грегъри Портър участва в записа на коледна песен на своя приятелка от студентските години. Make Believe e с каузата да изразява децата и специално – да подпомогне тези, пострадали от военни конфликти. Песента Make Believe („Повярвай“) е написана от Фили Фрейзър в момент, когато осемгодишният ѝ син Арчи губи способността си да говори заради регресивен аутизъм – заболяване, с което е диагностициран четири години по-рано. Подтикът Фили Фрейзър да напише песента идва от желанието ѝ да даде глас на детето си. Тя се свързва със свой отдавнашен приятел, който работи в Cardinal Vaughan Memorial School в Западен Лондон. Директорът на музикалната програма се съгласява хорът да запише песента и на следващия ден учениците се събират за репетиция. Виждайки по ITV анонс за предстоящото гостуване в студиото на Грегъри Портър, който ще представи своя първи коледен албум, Фили Фрейзър, негова състудентка, му се обажда по телефона. След минути вокалистът вече е в такси на път за училището, за да чуе репетицията, и стига до телевизията 20 мин. преди влизането в ефир.

„Толкова съм щастлив да бъда част от този изпълнен с дълбоко чувство проект, който свързва всичко, което обичам – да помагам на децата и да ги насърчавам, както и да давам радост на слушателя.“ – споделя Грегъри Портър. При първа възможност той влиза в студио в Ню Йорк, за да запише песента. В нейното крайно оформление към вокала му и партията на хора са добавени гласът на авторката Фили Фрейзър, брас, струнни, арфа и камбани. Песента е издадена в навечерието на коледния концерт на Грегъри Портър в „Роял Албърт хол“ – зала, който само тази година той изпълва за четвърти път. Тогава и съвместното изпълнение е представено на сцена.

„Make Believe е моят начин да дам глас на сина си Арчи и на всяко дете по света, каквато и да е неговата битка. На тях тя трябва да напомня, че не са сами, а на нас – че заедно можем да направим света по-добър, свят, в който няма изоставени деца.“ – посочва Фили Фрейзър.

Приходите от продажбите на Make Believe ще бъдат дарени на фондацията War Child („Дете на войната“). От там съобщават, че по света има 468 милиона деца, засегнати от конфликт и платили с дома и дори с живота си за войни, които те не са започнали. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на оказването на психологическа подкрепа на деца, които са станали свидетели на ужасите и разрушенията на войната. „Чрез музика, игра и образование повече деца ще могат да изразят травмата и да я преработят.“ – посочват от благотворителната организация.

 

Ключови думи: