Тана Алекса: „Наш дълг е да заявим нещо важно чрез музиката и да подкрепим хората“
Снимка: Thana Alexa

Тана Алекса: „Наш дълг е да заявим нещо важно чрез музиката и да подкрепим хората“

Концертът със съпруга й Антонио Санчес на Plovdiv Jazz Fest е на 30 октомврри

Тана Алекса е една от вокалистките в предните линии на световния джаз. Тя е изразителна в своята музика, защото с нея винаги казва нещо важно за състоянието на света през личното му осмисляне. Целта й: да ни даде нови идеи за размисъл, нови посоки на мислене, нови сили за действие. „Мисля, че е важно, когато имаш възможност да се изразиш, да я използваш като платформа, за да споделиш, да се свържеш, да образоваш. И също така да заявиш. Има толкова много хора, които не могат да издигнат глас или не могат да стигнат до много хора по начина, по който ти можеш от своята позиция на артист. Чувствам го като наш дълг да заявим нещо важно чрез музиката и да подкрепим хората по начина, по който ние самите бихме искали да бъдем подкрепени.“ – казва тя в интервю по Джаз ФМ.

Тана Алекса е съпруга на друг голям музикант в съвременния джаз – Антонио Санчес. „Общата ни страст към музиката е лепилото, което ни свързва. Обичаме се много като съпруг и съпруга. Имаме и прекрасно приятелство и красива връзка, също и много добро сътрудничество в музиката. Взаимно се насърчаваме в израстването ни като личности и като музиканти, вдъхновяваме се да даваме най-доброто от себе си.“ – описва връзката им тя.

Тана Алекса ще участва в представянето на Plovdiv Jazz Fest на новия проект на Антонио Санчес. Ценителите в България ще са сред първите слушатели на тази музика. „Много е особен начинът, по който я създаде. Той помоли певци, автори и хип-хоп артисти да му изпратят нова или вече записана песен или пък демо. Каза им, че когато слушат готовия запис, те ще чуят неговото претворяване на материала.“

Заради вълнението на артистите от срещата с публиката, тя ще бъде сътворител на музиката. „Абсолютно е прекрасно, че отново ще пътуваме и ще създаваме музика за публиката в залата. През последната година и половина с Антонио музицираме пред компютърния екран. Да видим хората в залата и да усетим тяхната енергия ще е много красиво и силно изживяване.“ – каза Тана Алекса.

Концертът на Антонио Санчес и Тана Алекса на Plovdiv Jazz Fest е на 30 октомври от 19:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“.

• Интервюто с Тана Алекса можете да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Какво оформи Вашия музикален изказ, така че стигнахте толкова напред на световната джаз сцена?
Същото, което прави така, че да ставате все по-добри във всяко отношение – да правите нещо много пъти по много различни начини. Трябва много да работите и да се поставяте в разнообразни ситуации. Конкретно за джаза много ми помогна и на много ме научи това да пея с различни музиканти в различни аспекти на жанра. Така че да музицирам с много различни състави и с много различни артисти, да използвам гласа си по много различни начини – и като експериментален, и като лиричен инструмент, да разказвам с него истории, бе много интересно пътешествие. Опознах се като вокалист, като изразност, като композитор. Всичко това допринася за това да се развиеш в музикален план.

След това можете да споделите мъдрост по много красив начин чрез своята музика. Когато я слушам, тя звучи като Ваше продължение, тъй като е много лична; тя свързва, тъй като достига до слушателя със смисъл. Как чувствате музиката и как се поставяте в нейна служба?
Първо Ви благодаря за това, което казвате. Винаги е много хубаво да чуя, че музиката, която създавам и която идва от много специално място в сърцето ми, стига до слушателя. Макар историите, които разказвам да не са задължително техните истории, в тях хората могат да намерят нещо, с което да се свържат. Това е моята цел в музиката. Пиша всичко от моята лична перспектива и за нещата от живота, които аз съм преживяла. Също така се опитвам да подходя към музиката, към композирането и към разказа от позицията на приобщаването на други хора по света, които може да са имали подобни преживявания. Мисля, че най-важното нещо като артист, е да казвам истината. Когато разкажеш историята си честно и откровено, хората я чуват, защото чувстват това. Научих, че да разказваш искрено, те отвежда най-пряко към това да се чувстваш добре като артист. Живееш с усещането, че си казал истината. Същевременно това те свързва с твоите слушатели, тъй като всички сме хора и имаме сходни човешки преживявания.

И бидейки хора, живеещи в общност, сме изправени пред предизвикателства и в индивидуален план, и като общество. Вие се обръщате към тези теми от съвремието с песни за любов. Какво знаете за силата на музиката да донесе промяна, да ни придвижи напред?
Музиката и изкуството въобще са отражение на времената, в които живеем. Артистите са като историци. Когато се върнете назад във времето и видите изкуството на епохата, веднага ще разберете какво се е случвало по това време. Затова мисля, че е важно, когато имаш възможност да се изразиш, да я използваш като платформа, за да споделиш, да се свържеш, да образоваш. И също така да заявиш. Има толкова много хора, които не могат да издигнат глас или не могат да стигнат до много хора по начина, по който ти можеш от своята позиция на артист. Чувствам го като наш дълг да заявим нещо важно чрез музиката и да подкрепим хората по начина, по който ние самите бихме искали да бъдем подкрепени.

И нека да погледнем към само един от аспектите на това – положението на жените. Какво е да си жена в днешния свят и какво трябва да направим като общество, за да бъде ситуацията по-добра?
Живеем в свят на промени в много различни аспекти. Мисля, че като цяло сме се насочили в добра посока, има много положителни тенденции. Но, знаете, че промяната понякога идва от дисбаланса – нещата са много крайно в една посока, после се връщат назад – и се люшкат така, като махало, докато не достигнат равновесие. По отношение на жените винаги ще има проблеми що се отнася до уважението към нас – заради начина ни на мислене, заради нашите тела, заради работата ни. Така е от поколения – много, много преди нас, и така ще остане до голяма степен за много поколения след нас. Но мисля, че светът се променя, че хората поне осъзнават тези проблеми. Осъзнаването е първвата стъпка към промяната и тя е много важна. Ние сме в историческия момент на вникването в дълбочина. Защото хората са наясно с този проблем от много години насам, но сега това се случва в световен план и хората го приемат. Това ще даде началото на социално-политическа промяна и ще накара хората да започнат да мислят по друг начин, тъй като са изложени на влиянието на различни идеи. Промени ли се мисленето им, ще се промени и тяхното поведение. Така органично започваме да се променяме като човешко общество.

Така израстваме. Често се обръщаме към миналото и се удивляваме как нещо е било възможно и защо е било позволено да се случва.
Да.

Виждаме колко напред се е придвижило човечеството. Как споделената страст към музиката влияе на връзката със съпруга Ви Антонио Санчес?
Общата ни страст към музиката е лепилото, което ни свързва. Обичаме се много като съпруг и съпруга. Имаме и прекрасно приятелство и красива връзка, също и много добро сътрудничество в музиката. Взаимно се насърчаваме в израстването ни като личности и като музиканти, вдъхновяваме се да даваме най-доброто от себе си. Подтикваме се да открием в себе си нещата, които другият вижда, че партньорът притежава. Понякога аз не знам, че имам нещо, което Антонио вижда, и той се опитва да го изкара от мен. Така че имаме прекрасна любовна, приятелска и творческа връзка. Помагаме си един на друг. Във времето на пандемия бе много важно, че се сме заедно. Много музиканти, които познаваме, нямат до себе си музикант, с когото да свирят, да пеят, да творят. Трудна ситуация. А ние бяхме у дома в локдаун и продължавахме да творим, да създаваме музика, да се вдъхновяваме взаимно. Колкото и трудно да беше, ние бяхме щастливи, че се имаме.

Антонио Санчес: „На този етап от кариерата си искам да правя музика за всички хора и да общувам с тях.“

Заедно ще ви слушаме на Plovdiv Jazz Fest. Разкажете ни за програмата, която ще представите.
Това е новият албум на Антонио, който ще излезе в началото на 2022 г. Никога не съм чувала подобна музика, много е особен начинът, по който я създаде. Той помоли певци, автори и хип-хоп артисти да му изпратят нова или вече записана песен или пък демо. Той поиска само глас или най-много – глас и един инструмент. Каза им, че когато слушат готовия запис, те ще чуят неговото претворяване на материала. Така че тези артисти трябваше да имат много голямо доверие в способностите на Антонио като продуцира и пресътворява – и той го оправда. В албума участват артисти от цял свят, които пеят, рапират… Прекрасен проект! Когато го представяме на живо, аз ще бъда певицата, която ще пресъздаде на сцената изкуството на всички тези артисти. Много се вълнувам, че ще изпълнявам всички тези великолепни песни. Освен това проектът му е много интересно завръщане към началото на неговия път в музиката, когато е бил рап барабанист. Той се обръща към джаза едва когато започва да учи в „Бъркли“. Така че този албум ляга на основата на рок и поп влиянията върху него – като слушател, като барабанист и като творец. Затова този проект е много специален за него. Много се вълнувам! Малко се притесняваме, защото премиерно представяме програмата на турне. В България вие ще сте сред първите в света, които ще чуете тази музика. Много се вълнуваме и очакваме да видим как ще въздейства тя на живо след всичкото това време на звукозаписи, продуциране и подготовка на целия материал далеч от погледа на другите. Но, когато си на път и започнеш да я представяш пред публика, музиката оживява. Тогава виждаш къде може да те отведе. И ето тук идва джазът. Защото звукът е поп и рок в основата си, но го създаваш с музиканти, които са готови да импровизират с теб на момента и да дадат нова плътност на готовата структура. Ще бъде много интересно, много приятно.

Ще бъдем там и ще участваме. Защото от думите Ви разбирам, че публиката е част от сътворяването на музиката.
Винаги е така. И е абсолютно прекрасно, че отново ще пътуваме и ще създаваме музика за публиката в залата. През последната година и половина с Антонио музицираме пред компютърния екран. Да видим хората в залата и да усетим тяхната енергия ще е много красиво и силно изживяване.

Ние непрекъснато се изправяме пред много предизвикателства, които трябва да преодолеем, имаме безброй задачи, които трябва да изпълним, срещаме се с огромни проблеми, които трябва да решим. Например, последствията от наводнението, причинено от ураган, за което неотдавна разказахте в социалните мрежи. Благодарение на какво, според Вас, ние, хората, се справяме?
Мисля, че инстинктивно сме вид, който оцелява. Главната цел в най-дълбоката ни същност е нуждата да оцелеем. Изправени пред предизвикателства и заплахи, откриваме много различни начини да се справим, излизаме с нови идеи, обогатяваме жизнения си опит, научаваме повече за себе си и за другите. Независимо дали търсим начин да преминем през Ковид ситуацията или сме жертва на страховито природно бедствие, което унищожи част от къщата ни преди малко повече от месец – всичко това в крайна сметка е част от живота и те кара да търсиш дълбоко в себе си силата и вярата, че можеш да продължиш и да излезеш по-силен. Много е интересен изводът от ситуацията с природното бедствие, което ни застигна. Макар да беше ужасно, самото облекчение, че сме живи и здрави и че сме задено, беше толкова силно, че чувството, което до най-голяма степен изпълваше сърцата ни в следващите дни, бе любовта. Не отчаяние. Защото видяхме света в светлината на това, че материалните неща винаги могат да бъдат възстановени, но има други, като животът и любовта, които не могат да бъдат заменени от нищо друго. Това те кара да преоцениш какво наистина е важно.

Plovdiv Jazz Fest се организира от Blue M на Мирослава Кацарова със съдействието на Община Пловдив, като е част от нейния Културен календар, и Национален фонд „Култура“. Jazz FM е медиен партньор.

Ключови думи: