Хилда Казасян представя нова песен, с която поставя началото на авторски албум

Хилда Казасян представя нова песен, с която поставя началото на авторски албум

Тази година Хилда Казасян започва работа по предстоящия си албум, продължава с концертите от турнето си „Световното кино в музика“ и за втора поредна година се включва в организацията на Фестивала на изкуствата в Копривщица

„Ако си тук“ - своята първа авторска песен, Хилда Казасян представи като сингъл през 2016 г. Сега вокалистката продължава да развива таланта си в тази посока с най-новото попълнение в своя репертоар – „Чуй ме, аз съм“. Хилда е автор на текста и музиката, а аранжиментът е направен от Живко Петров и Христо Йоцов. В изпълнението към тримата музиканти се присъединяват тромпетистът Михаил Йосифов и басистът Димитър Карамфилов.

В интервю за Джаз ФМ радио Хилда Казасян споделя, че очевидно неглижира своя талант да пише песни, защото и „Чуй ме, аз съм“ се ражда случайно. „Написах я точно преди пандемията. Станах към 9 ч. сутринта, седнах да пия кафе и самата аз се изненадах, защото започнаха да излизат едни мелодии и текст едновременно и то с такава скорост, че не успявах да запиша всичко.“ – разказва Хилда и допълва за творческия процес: „Много е приятно, когато заедно с музиката тече и текстът. Първо се появява мелодията, след това едни думички се нагаждат по нея, а най-хубавото е, че те имат и смисъл.“ Вокалистката твърди, че тази песен се е получила толкова естествено, че сякаш се е изляла, а след това по време на записите заедно с музикантите, с които работи от години, са успели да си направят истински празник в студиото. „Такова удоволствие е и да вибрираш на една честота с всички тези хора – това е огромен късмет.“ – категорична е Хилда Казасян.

С новата си песен „Чуй ме, аз съм“ тя поставя началото на авторски албум, който най-вероятно ще бъде издаден следващата година. „При положение че така ми се получават нещата, ще е хубаво повечето от песните в проекта да са си мои.“ – казва вокалистката, която се чувства готова и узряла за подобно начинание, а в потвърждение са думите ѝ: „Мисля, че започваме да работим сериозно за авторски албум.“

Преди няколко дни Хилда Казасян представи видеоклипа към „Чуй ме, аз съм“. Режисьор на видеото е Васил Къркеланов, а оператор - Димитър Розов. Снимките са осъществени в Капана в Пловдив и носят усещането за лекота, така характерна за тези брилянтни музиканти. Хилда работи с Васил Къркеланов от години – той е автор на мултимедията към нейните спектакли „Да послушаме кино“ и „Световното кино в музика“, а преди години засне видеоклип към дуета на Хилда с Живко Петров Waters of March. „Той е човек с нашия вкус. Вече много добре ни познава, усеща всички онези неща, които са ценни.“ – казва певицата за сътрудничеството си с Къркеланов.

В началото на февруари беше премиерата на новата концертна програма на Хилда Казасян „Световното кино в музика“, която се явява естествено продължение на „Да послушаме кино“ с музика от български филми. „С успеха на „Да послушаме кино“ малко се изплаших, че толкова високо сме вдигнали летвата, че не знам как ще надскочим това и как ще бъде възприето от хората.“ – разказва за първоначалните си опасения Хилда. Тя прави уточнението, че „Световното кино в музика“ не е просто концерт, а спектакъл и открито споделя възхищението си от работата на Христо Йоцов: „Той направи едни феноменални аранжименти. Аз, която винаги съм смятала, че той е гениален, успях да се изненадам. Нещата се получиха толкова плътно, с вкус, с мащаб.“ Премиерата на „Световното кино в музика“ беше на 3 февруари в Плевен, а Светослав Николов разказа за своите впечатления в специален репортаж за Джаз ФМ.

Една година щастие: Хилда Казасян с любими музиканти и обичани филмови песни и пиеси в „Светът на киното в музика“

„Световното кино в музика“ Хилда Казасян представя заедно със своите колеги, с които работи и по „Да послушаме кино“: Михаил Йосифов – тромпет, Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, Христо Йоцов – ударни, със специални гости Васил Петров – вокал, и Теодосий Спасов – кавал, с Плевенска филхармония с диригент Борислав Йоцов, който също така свири на кларинет. „Какво щастие е да бъдеш с хора, с които ти е толкова хубаво и преди концерта, и след концерта, и по време на пътуване, и винаги ти е смешно, и винаги ти е хубаво, и винаги ти е весело, а на сцената са изумителни музиканти. И какво повече може да иска човек от това?“ – казва Хилда Казасян. Тя си спомня, че е била много изтощена, когато първоначално е излязла на сцената в Плевен. „Но след първите 10 минути, когато хората започнаха буквално да крещят и да свиркат като на рок концерт, се успокоих и изпитах такава силна радост след премиерата. Дадохме нов живот на толкова популярни теми и намерихме приноса на всеки един от музикантите.“ – споделя певицата.

До края на годината предстоят десетки концерти от турнето „Световното кино в музика“. В следващите седмици спирките от него са както следва: на 26 май в Смолян, а ден след това - в Пазарджик. Концертите през юни са в Ямбол (23 юни) и Пловдив (30 юни). На 6 юли е изявата в Летния театър в Бургас, а два дни след това филмовата музика ще прозвучи под открито небе и във Варна. Пълният списък със събитията от турнето ще откриете в официалната фейсбук страница на Хилда Казасян. Публиката в столицата ще чуе „Световното кино в музика“ на 7 ноември в Зала „България“. Билетите вече са в продажба.

„Всеки хвърля егото си в кофата за боклук, когато сме заедно, което е изключително ценно и тогава остава само истинското. Тогава всеки е в услуга на другия без капка доказване, без капка съревнование. По-ценно от това не мога да си представя, че може да бъде.“ – с тези думи Хилда Казасян описва отношенията между музикантите, с които работи. В доказателство на приятната атмосфера е реализирането на нови идеи и различни сътрудничества между артистите, участващи в „Световното кино в музика“.

Така например, на 12 май в Плевен Теодосий Спасов и Борислав Йоцов ще бъдат солисти на Плевенската филхармония. Концертът е по идея на Хилда Казасян, а в репертоара са Концерт за кавал, кларинет и оркестър от Теодосий Спасов и Концерт за кавал, кларинет и оркестър от Христо Йоцов, написан специално за друга предстоящата изява на Теодосий Спасов и Борислав Йоцов на Фестивала на изкуствата Master of Art Копривщица. Това ще бъде второто издание на феста, който ще се проведе между 19 и 24 юли. В основата на организацията са Хилда Казасян, Александрина Пендачанска, Найо Тицин и кметът на Копривщица - Бойка Дюлгерова. В програмата тази година са концерти на самата Хилда, Белослава, „Акага“, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, Веско Ешкенази, Теодосий Спасов с Борислав Йоцов и Плевенска филхармония, както и моноспектакли на Александра Сърчаджиева и Снежина Петрова.

Цялото интервю на Таня Иванова с Хилда Казасян може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи: