Хесус Молина идва за първи път в България на „Банско джаз фестивал“: „Искам да вдъхновявам хората да са все по-добри с всеки изминал ден“

Хесус Молина идва за първи път в България на „Банско джаз фестивал“: „Искам да вдъхновявам хората да са все по-добри с всеки изминал ден“

С музиката си той споделя радостта

Хесус Молина живее музиката. Музикален виртуоз с множество таланти, той я възприема като дар от Бога и твори в Негово име. Пред Jazz FM той разкрива, че другото му основно вдъхновение е да прави хората по-добри и да изпълва света с радост. Това ще направи и на „Банско джаз фестивал“ на 11 август.

Вие сте огромен музикален виртуоз – саксофонист, пианист, вокалист, свирите класически джаз, фюжън, латино музика, поп. Как чувствате и как живеете музиката?
Благословен съм да създавам музика, за мен е чест. Бог ми даде този талант и винаги ще създавам музика за Него.

Какво Ви дава желание за музиката – за свирене, композиране, преподаване, какво Ви движи напред, какво Ви изпълва с енергия, какво Ви прави силен?
На първо място – Бог. На второ място основното ми вдъхновение е да вдъхновявам хората да са по-добри с всеки изминал ден, възможността чрез музиката да споделям радостта. Това ми дава стимул да правя музика всеки ден.

И да продължавате напред. Когато Ви слушам и гледам вашите изпълнения, имам чувството за отместване на границите по-надалеч, за разширяване на териториите. Какво мислите за нашите възможности, за нашите сили, за нашата мисия и за това колко далеч можем да стигнем?
Музикантите имаме огромна отговорност. Толкова много хора слушат нашата музика, когато са под стрес, когато са тъжни, когато са щастливи. Възприемам като моя отговорност да отправя чрез музиката посланието на вдъхновението. Това искам хората да чуят, когато ме слушат как свиря дадената ми от Бог музика. Така се чувствам и така съм стигнал, където съм, заради огромната отговорност която идва с осъзнаването на факта, че можеш да промениш света на един човек чрез музиката си. Затова и трябва да си внимателен.

Да, това правите и когато преподавате. Какво е било много важно във Вашето музикално развитие, което предавате като знание чрез курсовете, които провеждате?
Искам да помогна на хората, които искат да стават все по-добри с всеки изминал ден. Точно това се опитвам да правя през цялото време, преподавайки им различни теми. И винаги ги питам какво го интересува. Единствено искам да помагам на другите.

Свирейки джаз, продължавате традиция. Как се развива джазът, какво мислите за бъдещето на жанра?
Мисля, че джазът има много красиво бъдеще, особено с новите артисти, които сега излизат на сцената, с новите поколения, които се застъпват за джаза. Той е нещо повече от сериозна музика за мен – той е свобода. Джазът е начин на живот повече отколкото начин на свирене. Затова и мисля, че толкова млади хора проявяват интерес – новото поколение иска свобода. А джазът ти дава точно това.

Разкажете ни за групата и за програмата, с която идвате за концерта си в Банско.
Ще свиря мои оригинални пиеси с музикантите ми от Чили, Бразилия, Израел. На баса от Яфа, Израел, е Гай Бернфелд, Хуан Паоло Фаундес от Чили е на барабаните, а на другите барани е Дани Ломоеда от Бразилия. Пригответе се за южноамериканско пътешествие, тъй като в музиката си ще смесим джаза с влияния от Близкия Изток и Западната култура, с американския джаз и с ритми от Южна Америка. Точно заради това казвам да се приготвите за южноамериканско пътешествие.

Така ще направим! Какъв е първият Ви спомен с музиката, най-отчетлив и жив в съзнанието Ви?
Най-първото ми излизане на сцената, когато бях на седем години. Това се случи в местната църква. Толкова се страхувах да свиря… Но в този ден животът ми се промени, защото в него осъзнах, че искам да съм музикант. Родителите ми през цялото време ме подкрепяха. Сега живея Божието обещание за мен, работя упорито и не спирам.

И продължавате да свирите, да ни правите щастливи и свободни със своята музика. Благодаря много и ще се видим скоро в Банско!
Благодаря и аз!

„Банско джаз фестивал“ се организира от Асоциация „Фестивалите в България“ в партньорство с Община Банско. Той се провежда с подкрепата на Министерството на културата и под патронажа на Министерството на туризма. Jazz FM е медиен партньор. Тази година в специалните ни предавания от 5 до 12 август отново ще съобщаваме всичко актуално от фестивала, ще ви срещаме с артистите и ще излъчваме музика часове след изпълнението ѝ на живо. Подробности за тазгодишното издание на фестивала: Франк Гамбали, Алфредо Родригес, Зара Макфарлейн и още много известни имена гостуват у нас на Bansko Jazz Festival това лято - Jazz FM. Линк към Фейсбук страницата на фестивала.

Ключови думи: