Алесандро Прести преди да свири на „Банско джаз фестивал“: „Композицията е среща между несъзнавано и съзнавано, между изкуство и майсторство“

Алесандро Прести преди да свири на „Банско джаз фестивал“: „Композицията е среща между несъзнавано и съзнавано, между изкуство и майсторство“

Той свири с дуо с Алесандро Ланцони свободна от шаблони, ограничения и правила музика

Музиката на дуото Прести – Ланцони е олицетворение на свободата. В своите импровизации те не формират звука си по концепции и правила – свирят музиката, която в този момент е вътре в тях, както тя звучи там. Те се изразяват максимално автентично и много лично. „Композицията е среща между несъзнание и съзнание, между изкуство и майсторство.“ – казва Алесандро Прести в интервю по Jazz FM в навечерието на участието си на 9 август на „Банско джаз фестивал“.

Вие сте млад музикант, откроил се на джаз сцената. Как оформихте своя облик, как се утвърдихте?
Музиката винаги ме е вълнувала, още от ранните ми години. Благодарение на баща ми, който също е музикант, направих първите си стъпки и завърших Музикалната академия в Месина. Срещата с джаза стана почти в края на моя класически път. Това, което ме интересува най-много в момента, е композирането, но разбира се и концертирането. Имах късмета да свиря с някои от най-важните италиански джаз музиканти и не само, което ми позволи да израсна и да натрупам много опит. Да имаш възможност да работиш с музиканти, които имат много опит е едно от най-важните неща в нашия свят.

Музиката Ви Ви отличава като творец, интересуващ се от света, жадуващ живота. Често хората се обръщат към изкуството, за да се изолират, за да направят своето малко бягство от действителността. А Вие ни привличате към света – казвате ни колко е интересен, призовавате ни към живота – посочвате колко е щедър. Какво Ви води и как то присъства във Вашата музика?
Композицията е среща между несъзнавано и съзнавано, между изкуство и майсторство. В нея има много майсторлък, само вдъхновение не е достатъчно. Трябва да се намери подходящият начин за изразяване на музикалните ни идеи, както и да се развие собствен начин на композиране. Не е лесно. Много пъти се случва музиката, която пиша, да ме връща към състояние на ума, което не е част от настоящето. Пренася ме при други хора и места. Това е непредвидимо и терапевтично. Това е един от многото прекрасни аспекти на музиката.

Чрез своето изкуство ни приканвате към размисъл по начин, който лекува – извеждате на преден план красивите преживявания, облекчавате напрежението, давате положителен заряд. Каква е Вашата настройка, когато композирате и свирите?
Обичам да композирам, обичам да си лягам, знаейки, че на следващия ден трябва да композирам или аранжирам. По отношение на това, което се ражда, състоянието на ума може да варира от униние до радост. Но с времето научих, че дори когато една музикална идея не намери място веднага, тя не трябва да бъде изхвърляна – кой знае кога, ще ѝ дойде моментът. В последния си албум Intermezzo извадих чернови, които бях написал преди години. Това са незавършени идеи, намерили място в други, по-нови композиции.

Светът днес е динамичен, бързо се променя и става все по-свързан. Как това се отразява на Вас като музикант? Как преодолявате трудностите и в какво търсите възможности по отношение на професионалното си развитие?
Имам малки затруднения да съм в крак с днешния свят. Животът ме принуди да поспра и разбрах много неща, които не можах да разбера по време на забързания си професионален живот. Днес светът върви бързо и цялата тази скорост има своите предимства. Но понякога да спреш за момент и да вдишаш може да има своите предимства.

„Банско джаз фестивал“ се организира от Асоциация „Фестивалите в България“ в партньорство с Община Банско. Той се провежда с подкрепата на Министерството на културата и под патронажа на Министерството на туризма. Jazz FM е медиен партньор. Тази година в специалните ни предавания от 5 до 12 август отново ще съобщаваме всичко актуално от фестивала, ще ви срещаме с артистите и ще излъчваме музика часове след изпълнението ѝ на живо. Подробности за тазгодишното издание на фестивала: Франк Гамбали, Алфредо Родригес, Зара Макфарлейн и още много известни имена гостуват у нас на Bansko Jazz Festival това лято - Jazz FM. Линк към Фейсбук страницата на фестивала. Този концерт се реализира с подкрепата на Италианския културен институт в София и в партньорство с „Папин мюзик“.

Ключови думи: