Веселина Кацарова обяви, че слиза от оперната сцена, посвещава се на младите таланти: „Искам да слушам хубави гласове“
Снимка: Държавна опера – Стара Загора

Веселина Кацарова обяви, че слиза от оперната сцена, посвещава се на младите таланти: „Искам да слушам хубави гласове“

Решението си оперната прима обяви в края на юбилейната си гала в Държавна опера – Стара Загора

Веселина Кацарова обяви оттеглянето си от оперната сцена пред боготворящата я публика в родната Стара Загора. На финала на галаконцерта си миналия петък голямата ни певица благодари на публиката и на своя град и съобщи, че прекратява кариерата си: „Трябва да споделя нещо с вас. Това беше последният ми концерт в Стара Загора...“ В този момент поглеждаш напред към времето, когато няма да общуваме с изкуството на Веселина Кацарова, и вместо бездна, виждаш върхове. Тези, до които сме имали щастието тя да ни извиси. Това ще остане завинаги. Веселина Кацарова е артист със силно присъствие, без нея ще е по-самотно.

Снимка: Държавна опера – Стара Загора

„Нееее…“ – предусети липсата залата. Откъснаха се парченца от сърцата ни и в последвалата тишина се слепиха с нейното. Връзката ни е неразрушима. Самият начин, по който Веселина Кацарова се обърна към нас, бе свидетелство за близостта помежду ни, доказала се в десетилетия любов. „Тази година се навършват 37 години на сцена, аз съм вече на 58 години. Казах си, че трябва да напусна сцената в момент, когато още мога да пея. Много е трудно, но мога да живея без нея.“ – обясни Веселина Кацарова.

Снимка: Държавна опера – Стара Загора

А сцената живее с нейната следа, която голямата оперната актриса ще продължи да чертае в проекция към бъдещето. След като изпълни вече подписаните договори, тя ще се отдаде изцяло на развитието на младите таланти. „Посвещавам се на младите хора, които много обичам. Искам, когато остарея, да отида на опера и да слушам хубави гласове.“ – ще продължи да допринася в службата си на музиката Веселина Кацарова. Певицата има активна преподавателска дейност с майсторски класове по целия свят, включително в Държавна опера – Стара Загора.

Веселина Кацарова и Калуди Калудов дават знание, предават опит и зареждат с вдъхновение млади таланти на майсторски вокални курсове на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора - Jazz FM

Снимка: Държавна опера – Стара Загора

Поела ангажимент към младите таланти и бъдещи вдъхновители на публиката, Веселина Кацарова се обърна към началото на своя път. Белязаният от високото ѝ вокално и артистично майсторство концерт тя избра да завърши с ария на Хендел. Пред публиката в Стара Загора тя определи като шанс възможността да слуша музиката му на живо на Залцбургския фестивал, когато е била едва на 16 години. Почувствахме как е пърхало сърцето ѝ, докато слуша, как е укрепнало то за последвалите постижения, от които сме били част и ние, нейната обична публика.

„Веселина Кацарова показва, че оперното изкуство е вечно и че има бъдеще, че всичките ни усилия са в правилната посока.“ – посочва в навечерието на нейната гала директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов - Jazz FM

Снимка: Държавна опера – Стара Загора

Директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов благодари на Веселина Кацарова със сълзи в гласа. Той взе повод от изпятата ария за любовта – „тази малка думичка, която е в твоето сърце, в твоето обаяние и в теб като артист“ – изрази чувствата ни той. „С любовта си ти дари целия свят. Смисълът на това, което правиш в своята кариера, е да даваш светлина на музиката. С любовта към музиката се прослави по целия свят, но прослави и нас, и нашия град. Гледаме само напред. Музиката е вечна и ние живеем с нея.“ – описа вълшебството Огнян Драганов. „Ти ни подари сърцето си с любов.“ – каза той от името на всички. И ѝ връчи Почетния знак на Държавна опера – Стара Загора.

Снимка: Държавна опера – Стара Загора

Веселина Кацарова обяви раздялата си със сцената именно от мястото, от което е полетяла, от нейния храм, както се изрази Огнян Драганов. По необичайно стечение на обстоятелствата в Държавна опера – Стара Загора я чува директорът на Цюрихската опера и две седмици по-късно ѝ изпраща договор, променил живота – нейния и нашия.

Снимка: Държавна опера – Стара Загора

Сега тя е тук и като артистичен директор, поканена от Огнян Драганов още със заемането на ръководния пост, и още по-щедро допринася: популяризира дейността на Държавна опера – Стара Загора по целия свят, съдейства за гостуването на големи световни звезди, стимулира развитието на трупата, която вдъхновява, и на младите таланти, които обучава и устремява към върховете. Всички нас тя извисява. Това е нейното призвание.

Снимка: Държавна опера – Стара Загора

Ключови думи: