С обич и признателност: млади таланти от цялата страна поднесоха с Бигбенда на БНР песни на Янко Миладинов в концерт за 80-ата му годишнина
Снимка: Светослав Николов

С обич и признателност: млади таланти от цялата страна поднесоха с Бигбенда на БНР песни на Янко Миладинов в концерт за 80-ата му годишнина

Млади таланти от цялата страна пяха с Бигбенда на БНР и трогнаха публиката в концерт под диригентството на Васил Делиев

С много ведро звучене, вдъхващи оптимизъм, излъчващи доброта, песните на Янко Миладинов звучаха отново на живо в изпълнението на млади таланти от цялата страна с Бигбенда на БНР в празничен концерт с диригент Васил Делиев. Програмата дари публиката с удоволствието да изслуша над 20 произведения от две творчески десетилетия на автора. Със събитието отпразнувахме неговата 80-а годишнина.

Млади таланти от цялата страна пеят песни на Янко Миладинов на концерт за 80-ата му годишнина с Бигбенда на БНР - Jazz FM

Снимка: Светослав Николов

Мария Вандева пее с ВГ „Графити“ от Горна Оряховица с художествен ръководител Аделина Колева

Творбите в тази програма Янко Миладинов създава през 70-те и 80-те години в многоизмерността на своите виждания за звученето на големия оркестър – тези поп песни са с джазова същност на основите на ритъмендблуса, често с фънки рифове, а някои от тях – намерили интересна връзка с българския фолклор.

Снимка: Светослав Николов

Младата певица е ученичка на вокалния педагог Мишел Дийн

Композициите са писани по текстове на някои от най-значимите ни поети – Дамян Дамянов, Надежда Захариева, Радой Ралин, Евтим Евтимов и др., а аранжиментите правят авторът, Емил Георгиев, Вили Казасян. За част от тях нотните материали не са открити, затова са разписани нови оркестрации. Това е поредното достойнство на концерта в мисията му да съхрани и популяризира културното ни наследство и да ни свърже с него.

Снимка: Светослав Николов

Мая Райкова – продуцент „Джаз, поп и рок“ в БНР

Десетки младежи от цялата страна пяха тези песни, които стават част от тяхното изграждане. Това са Мария Вандева, Симона Динчева, Петър Петров, Арика Адамс, Кристиан Грънчаров, формациите „Морски песъчинки“, „Графити“, „Средногорски звън“ и специалните гости Дивна, Георги Костадинов и Стефан Лалчев. Подбрани от Мая Райкова, те работиха с Бигбенда на БНР в продължение на няколко дни в присъствието на своите художествени ръководители и музикални педагози.

Снимка: Светослав Николов

Мая Райкова с педагога Йордан Владев

До тях бе и авторът, за да им даде насоки как да представят тези песни, в оригинал изпълнени от големи вокалисти като Лили Иванова, Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Мими Иванова, Васил Петров и др.

Снимка: Светослав Николов

Сред най-ранните записи на Васил Петров са песни на Янко Миладинов. Концертът даде повод за нови творчески планове

Добре подготвили се, младежите имаха още един стимул за изявата – присъствието на автора, слушащ, както винаги внимателно и взискателно, но сега с особено вълнение и признателност.

Снимка: Светослав Николов

Мими Николова, пяла с Янко Миладинов като пианист в ЕОБРТ, а след това – и като негов ръководител

Събитието е част от проекта „Бигбенд джаз академия“ за формиращи младите творци техни срещи с водения от Антони Дончев оркестър.

Снимка: Светослав Николов

Мая Райкова и Янко Миладинов

След концерта младите изпълнители запечатаха радостното преживяване в многобройни снимка; с усмивки споделяхме впечатления и се връщахме в спомените.

Снимка: Светослав Николов

И още мигове от събитието:

На основната снимка: Янко Миладинов със сина си Атанас Миладинов, който свири на пианото в Бигбенда на БНР

Ключови думи: