„Jazz Велинград“ – иновативен джаз фестивал въвежда културата в образованието, свързва поколенията и регионите и развива млади таланти

„Jazz Велинград“ – иновативен джаз фестивал въвежда културата в образованието, свързва поколенията и регионите и развива млади таланти

Фестивалът се провежда от Община Велинград по инициатива и с медийното партньорство на Jazz FM на 15 и 16 юли

С идеята да свърже културата с образованието, да бъде мост между поколенията и регионите, да осигури приемственост в музиката и да помогне на младите таланти в тяхното развитие, на 15 и 16 юли ще се проведе първото издание на „Jazz Велинград“. Програмата включва концерти на артисти от София и Велинград, единият от които е премиерен, както и съвместни изяви, творческа среща, открит урок по музика и работилница. Някои от проявите са синтез на музика, танц и изобразително изкуство. Събитията ще се проведат при свободен вход на различни локации. Организатор е Община Велинград по инициатива и с медийното партньорство на Jazz FM. Част от програмата ще се излъчва онлайн в дигиталните канали на радиото.

„Jazz Велинград“ ще започне на 15 юли с творческа среща с легендата на българската джаз и поп музика Мими Николова, която часове по-късно ще направи премиерата на новия си концертен проект. От 16 ч. в Градската художествена галерия тя ще разкаже за пътя си в музиката, започнал в младежки хорове, когато звездата ѝ изгрява с изпълнението на „Замълчи, замълчи“ във филма „Любимец 13“. Тази песен ще изпълни Вокална група „Велина“, като към женския хор ще се присъедини и самата Мими Николова. На рояла ще съпровожда Самуел Ефтимов. Велинградската формация ще представи и други песни, свързани с градската култура. От разговора с Мими Николова ще научим повече за нейните постижения в музиката, с които тя ще вдъхнови и младите участници в срещата. Сред тях ще са талантите от Вокална група „Караоке“, които ще поднесат музикално изпълнение, а вечерта също ще пеят на основната сцена. Мими Николова ще поздрави публиката с една от любимите на поколения българи песни – „Когато луната изплува“. Събитието ще се излъчва и на Фейсбук страницата на Jazz FM.

Младите хора на Велинград ще бъдат и на откритата сцена на пл. „Николай Гяуров“ от 19:30 ч., за да изпеят любими песни от българското и световното наследство, на което са продължители чрез заниманията си с изкуство. Ще чуем дарованията от ВГ „Караоке“ и ДЮВИШ „Звънче“.

От 20 ч. Мими Николова ще направи премиерата на новия си концертен проект „Непреходните песни – претворени“. В програмата са включени образци от музикалната ни традиция, които ще бъдат съчетани със световни джаз стандарти. Ще чуем нейни емблематични песни като „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Малката креолка“, „Мостчето на влюбените“, „Синьо“, „Двата бряга“, които десетилетия след създаването им са все така силно обичани от публиката, а също и бисери, които рядко или никога не са изпълнявани на живо, сред които „Влюбеният телефон“ и „Недей ми казва тази вечер сбогом“. Тези песни ще ни припомнят величието на автори като Йосиф Цанков, Петър Ступел, Морис Аладжем, Димитър Точев, Борис Априлов и ще дадат възможност на публиката да се срещне на живо с произведения, вградени в националната култура. Тези творци и белязаните от тях епохи се изучават в учебната програма, с която „Jazz Велинград“ ще направи жив контакт. Мими Николова ще изпълни песните с автора на аранжиментите Самуел Ефтимов – пиано, Владислав Мирчев – контрабас, и Стоян Янкулов – Стунджи – барабани. Специален гост в песни на Йосиф Цанков ще бъде неговият внук Велислав Стоянов – тромбон.

На 16 юли в 16 ч. началото на втория фестивален ден ще постави „Открит урок по музика“ на откритата сцена на ЦПЛР – ОДК, на който трима от изявените български джаз музиканти, членове на Сдружение „Брас асоциация“, ще представят темата „Духови инструменти“. За тромбона ще разкаже Велислав Стоянов, за саксофона – Димитър Льолев, за тромпета – Мартин Ташев. Ще узнаем историята на инструментите, ще научим повече за създаването на музика с тях, ще открием възможностите им в демонстрации на лекторите. Те ще отговарят на въпросите на програмния директор на Jazz FM Светослав Николов и на присъстващите ученици. Откритият урок ще се предава на живо на Фейсбук страницата на радиото и ще бъде публикуван на сайта му и на неговия Ютюб канал. С това ще бъде поставено началото на поредица, която ще се развива във времето и ще отваря още страници от учебниците по музика в преки разговори на ученици с артисти и творци.

Тримата инструменталисти ще проведат 90-минутна работилница с Младежка музикална формация, по време на която ще подготвят съвместни изпълнения с тях и с танцьорите от КСТ „Импулс – Велинград 2002“, докато децата от Школата по изобразително изкуство ще рисуват музиката. Членове на семействата на младите таланти ще могат да проследят техните занимания и да бъдат свидетели на творческия процес.

Подготвената продукция ще бъде представена от 19:30 ч. на откритата сцена на пл. „Николай Гяуров“. Тогава в центъра на Велинград ще бъде експонирана изложба с картините на младите художници от Школата по изобразително изкуство. Джаз и блус пиеси ще представи Младежка музикална формация, като някои от изпълненията ще са съвместни с Велислав Стоянов, Димитър Льолев и Мартин Ташев, а също и с танцьорите от КСТ „Импулс – Велинград 2002“.

В 20 ч. на сцената на пл. „Николай Гяуров“ ще започне програмата „Онзи вятър от първата среща“ на Джаз бенд „Йосиф Цанков“ с направени от Михаил Йосифов инструментални аранжименти на класики от Патриарха на песента. Ще ги изпълнят Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, Милен Кукошаров – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, и Борислав Петров – барабани. Сред произведенията са „Керванът“, „Недей тъгува“, „Песен моя, обич моя“, „Повей, ветре“, „Пеят 100 китари“… Така още веднъж българското културно наследство ще оживее, претворено от развиващи традицията ни музиканти. И отново програмата на „Jazz Велинград“ ще даде повод за разговор между поколенията и ще укрепи връзката между тях.

Велинградските формации, които участват в програмата на първото издание на „Jazz Велинград“, са при две от културните средища в града: ЦПЛР – ОДК с директор Катерина Мирчева (Младежка музикална формация с ръководител Велислав Стоянов, ДЮВИШ „Звънче“ с ръководители Йорданка и Иван Казалиеви, КСТ „Импулс – Велинград 2002“ с треньори Мая Кондарева и Диана Енчева и Школа по изобразително изкуство с ръководител Венера Ланджова) и НЧ „Отец Паисий – 1893“ с председател на настоятелството Силвена Байракова (ВГ „Велина“ с ръководител Ели Гикова-Саздова и ВГ „Караоке“ с ръководител Юлиана Ковачева).

Община Велинград с медийното партньорство на Jazz FM представят „Jazz Велинград“ – фестивал за култура в образованието, връзка между поколенията и регионите и развитие на младите таланти

15 юли

Среща разговор с Мими Николова
Изпълнения на Мими Николова, ВГ „Велина“ и ВГ „Караоке“
Градска художествена галерия, 16 ч.

Концерти на ДЮВИШ „Звънче“ и ВГ „Караоке“
пл. „Николай Гяуров“, 19:30 ч.

Концерт на Мими Николова със Самуел Ефтимов, Владислав Мирчев, Стоян Янкулов и специален гост Велислав Стоянов „Непреходните песни – претворени“ ПРЕМИЕРА
пл. „Николай Гяуров“, 20 ч.

16 юли

Открит урок по музика за духови инструменти с Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, и работилница с Младежка музикална формация, КСТ „Импулс – Велинград 2002“ и Школа по изобразително изкуство (достъпът на публика до работилницата е ограничен само до членовете на семействата на участниците)
ЦПЛР – ОДК, 16 ч.

Концерт на Младежка музикална формация с Велислав Стоянов, Димитър Льолев и Мартин Ташев и с участието на КСТ „Импулс – Велинград 2002“
Изложба на Школата по изобразително изкуство
пл. „Николай Гяуров“, 19:30 ч.

Концерт „Онзи вятър от първата среща“ на Джаз бенд „Йосиф Цанков“
пл. „Николай Гяуров“, 20 ч.

Входът за всички събития е свободен.

Тук ще откриете събитието във Фейсбук.

Ключови думи: