„Един джаз ден“ във вълшебството на джаза обогатява артисти и публика на 27 юни на Лятната естрада

„Един джаз ден“ във вълшебството на джаза обогатява артисти и публика на 27 юни на Лятната естрада

Джазът е музика, танц, изразяване. С всички аспекти на жанра ще се запознаем на „Един джаз ден“ на 27 юни от 11 ч. до 20:30 ч. на Лятната естрада в Борисова градина. Събитието е организирано от Училище за певци D Stars на Даниела Станкова. Проектът е подпомогнат от Министерство на културата и се осъществява със съдействието на Столична община. Джаз ФМ е медиен партньор.

„Един джаз ден“ с три работилници, четири концерта и близо 100 участници на 27 юни на Лятната естрада

„Джазът вдъхновява и обогатява. Ние сме в непрекъснато търсене с нашите артист-изпълнители да се развиват и да надскачат себе си. Работата с невероятните музиканти, които застават зад гърба им, тази приемственост, която се получава от малки към големи и към хората, които идват след нас, ще обогати мирогледа и ще разшири кръгозора на всички. А тези, които ще дойдат да ни гледат, ще се забавляват, ще научат много за джаза, за различните течения, за различните форми, ритми и хармонии.“ – описа ефектите от събитието Даниела Станкова в репортаж по Джаз ФМ.

Над 40 песни ще чуем в четирите концерта, тематично посветени на българския джаз (11 ч.), на джипси джаза (13:45 ч.), на суинга (17:30 ч.) и на джаза във всичките му измерения (19 ч.). Песните ще изпеят вокалистите от D Stars. „Джазът е начин да изразявам себе си. Чувствам много близък този стил музика, тя най-много ми харесва.“ – споделя Теа Николова. Една от песните в нейно изпълнение е от репертоара на Хилда Казасян. За дуета си с Неда Кралева е радостна, че ще пее с човек, който й е близък и приятел, с когото ще се забавляват. Неда Кралева харесва джаз музиката, тя й е много интересна: „Добре, че беше моята вокална педагожка Даниела Станкова да ме насочи преди шест години да започна да се занимавам с джаз. Много е пъстра музиката, много е интересна! Винаги съм много щастлива, когато отида в студиото, независимо дали съм имала лош ден. Там имам възможността да разпусна и едновременно с това да работим върху проект, както е сега. Харесва ми това, че джазът внася разнообразие в деня ми.“

Музикалните педагози дават знание, оказват подкрепа, вдъхновяват. Марина Драгомирецкая казва, че е имала огромния късмет да мине през школата на Даниела Станкова, а след това да стане част от екипа й: „Изключително вълнуващо и приятно е човек да може да предаде това, което е научил, на тези, които идват след него, на подрастващите, за да има приемственост. Иначе аз не бих си представила просто така да си пея за собствено удоволствие. Чудесно е да мога да помогна на някой, който също е тръгнал по моите стъпки.“ Марина Драгомирецкия описва специалното умение на вокалния педагог: „Трябва да умееш да изслушваш, трябва да умееш да влизаш в конкретното настроение на човека срещу себе си, трябва да успееш да достигнеш до сърцето, душата и ума му и музикално, и чисто педагогически. Така че нашата работа е изключително сложна, но интригуваща.“

Когато децата са на сцената за изпълненията си от четирите концерта, тяхна основа ще бъде акомпаниментът на музикантите от Brazz Association. Те ще предоставят подкрепата, на която децата ще се опрат, ще им дадат стабилността, от която имат нужда, за да бъдат въодушевени и вдъхновени, а изпълненията им – одухотворени. „Винаги, когато има брас, солисти като Арнау Гарофе и Тодор Бакърджиев, музиката добива друг привкус. Тодор свърши огромна работа по аранжирането на браса. Концертите са доста внушителни и като брой изпълнители, и като брой песни, и като видове музика, която се изпълнява. Нещо супер предизвикателно!“ – посочва Вили Стоянов, третият член на духовата секция. В състава са още Александър Логозаров – китара, Самуел Ефтимов – клавишни, Даниеле Феббо – бас, и Атанас Попов – барабани.

Децата никога няма да искат да пеят със сингбек след това преживяване, убеден е Тодор Бакърджиев. В училище за певци D Stars те винаги са с акомпанимент на живо, но в бъдещите си изяви могат да се изправят пред „удобството“ на сингбека. „Когато трябва да чуеш емблематични песни, изпети и изсвирени по определен начин, трябва да потърсиш новото в тях. В аранжиментите откриваме неща, които са извън правилата, но звучат много интересно.“ – така Тодор Бакърджиев описва предизвикателството на работата си, което след това се превръща в предизвикателство за изпълнителите. Свирейки тези аранжименти, се развиват и инструменталистите. На репетициите за сглобяване на материала той отдава особена значимост: „Музикалната система се състои от 12 тона, не са кой знае колко много вариантите. Аз съм чул едно, Сами е чул други неща, накрая като се съберем, излиза трето, вокалистите като го изпеят, става друго. Това е идеята на репетицията, така става комуникацията между музикантите. Хубаво е всеки ученик да попадне в такава среда, за да си представи как по-късно ще протича животът му. Това те кара да искаш да се развиваш. Тази среда те подтиква неперекъснато да търсиш нови неща, да експериментираш. Правейки аранжиментите, целяхме да запазим оригиналите, но да има и творчески елемент.“ – добави Тодор Бакърджиев. „Сглобяваме голям пъзел, в който трябва да сме гръб на певците, за да усетят свободата в джаза. Това е прекрасното!“ – допълва Самуел Ефтимов и отбелязва, че репетиционният процес е натоварен, но приятен. „Трябва да стоим в свободата на джаза.“ – категоричен е той.

Работилница по скат пеене (15 ч.) ще води Весела Морова. За нея това е една от най-вълнуващите форми на вокалния джаз. „Да създадеш свой собствен език от срички, да бъдеш като инструмент, да умееш да чуваш хармонията, да се намираш в ритъма, да създаваш интересни идеи... Всичко това ще се опитам по по-достъпен начин да представя на учениците и на публиката.“ – каза за задачата си тя. С учениците и слушателите тя ще направи ритмични упражнения. „Всичко се базира на ритмична рамка, в която се разполага хармонията, и чак тогава мислим вече за мелодия и за интересни срички.“ – разказва още за спецификата на скат пеенето Весела Морова. Така нейната работилница ще ни позволи да видим как се появява нещо, което толкова много харесваме, и дори да участваме в създаването му. В програмата са още работилница по африкански ритми и танци с Мария Коса и Yambadon (12:30 ч.) и по суинг танци с Lindy hop Bulgaria (16 ч.)

„Аз съм една щастливка, първо защото имам толкова много хора, които ме вдъхновяват, освен музиката и джаза. Работата с всички тях, въпреки че пиесите са вече композирани и аранжирани, целият този творчески процес, който се случва време на репетиция, е надграждане над основата, страхотно усещане. Изморена съм, но съм щастлива. Невероятно е усещането да си с всички тези млади хора и великолепните музиканти, които ни подкрепят и от години работят с нас.“ – описва удовлетворението от направеното Даниела Станкова. Тя ни кани на джазовия празник: „Хората да чуят, да се насладят и да усетят джаза. Защото той трябва да се усети.“

  • Репортажа на Светослав Николов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

А ето какво се случва на празника: