„Зимни песни“ на Армел Дюпа за публиката, която цени, и на пианото, което обича, в Пространство за култура Portrait
Снимка: Владислав Мирчев

„Зимни песни“ на Армел Дюпа за публиката, която цени, и на пианото, което обича, в Пространство за култура Portrait

Чухме празнични класики, както и оригинални композиции на пианиста. Записа излъчваме на Бъдни вечер по Jazz FM

Френският композитор и пианист Армел Дюпа се влюбва в пианото в Пространство за култура Portrait от първо докосване. През октомври 2022 г. той свири на 100-годишния германски инструмент като част от квартета на Георги Корназов. Той разпознава като близък характера на пианото и затова предлага да изнесе на него солов концерт. „Влюбих се в този стар приятел от Германия – пиано, за което не намерих и един ред в интернет. Тази марка напълно е изчезнала. Но пианото е тук. Когато го открих, то промени пътя ми в музиката. Много съм щастлив, че на него ще изсвиря „Зимни песни“ или просто ще посвиря музика за вас.“ – покани ни на предстоящото пътешествие Армел Дюпа. А по-късно покани собственика на Portrait Юлияна Маринова да разкаже историята на инструмента, който тя спасява буквално миг преди да бъде унищожен.

Влюбил се от първо докосване в пианото в Portrait, Армел Дюпа се завръща тук за солов концерт. Именно връзката му с инструмента е повод той да поиска да изнесе на него самостоятелен концерт

Събитието се състоя на 16 декември. Програмата направи препратка към предстоящите празници. Коледните класики музикантът е убеден, че са създадени с идеята да те озарят отвътре, както сподели той в интервю по Jazz FM преди концерта. „Коледата, преди да се превърне във време за консуматорско мислене и действие, на пазаруване без мяра, първо е била за равносметка на направеното през изминалата година и преценка на това как то ни е променило, време за обновяване на енергията, за подготовка за Новата година със зимното слънцестоене.“ – за смисъла, с който изпълва празника, разказа Армел Дюпа.

Снимка: Владислав Мирчев

Със заглавието на концерта той отпраща и към проекта си да изсвири солово на акустично пиано свои композиции през годините, включително писани за трио и за електрическо пиано. Поглеждайки към репертоара, той вижда в него четири сезона в цикъл от живота на пианиста. Себе си като творец в момента разпознава като навлизащ в зимата. Точно с пиеса от този сезон започна той концерта си в Portrait, след което премина през пролетта, лятото и есента.

„Като всеки човек, преминавам през хубави и през тежки моменти. Когато свиря, отвеждам всичко това към земята. Моят терапевт казва, че трябва да правим така със старите енергии, особено в този момент от годината.“ – с тези думи Армел Дюпа направи прехода към зимния репертоар с най-старата песен, отнасяща се до Коледа – O Tannenbaum. „Текстът е написан от органист. Станала е популярна от певци, които са я пренесли от църква в църква по идеята на принц, който много я харесал и искал хората да я слушат.“ – разказа историята ѝ той.

Снимка: Владислав Мирчев

И сподели своето вълнение от коледните песни: „Те са написани около Втората световна война. Смятам, че са се появили в резултат на нуждата на хората. По това време в Западна Европа се надига нацизмът, Америка изпраща синовете си на война. Много харесвам White Christmas на Ървинг Бърлин. Той е руснак, който емигрира със семейството си в Ню Йорк. Коледа за него е бил семеен празник, докато не губи сина си навръх Коледа. В тъгата си той пише тази песен – за мен – една от най-красивите.“ В чест на Бърлин той я изсвири във фа диез – единствената тоналност, в която великият композитор е можел да използва пианото. „То е имало система за транспониране, за да свири Бърлин в други тоналности. Представете си, че този велик композитор е сътворил всички тези творби на пиано, на което е свирил само в една тоналност!“ – разказа за пречките, които не ни спират, Армел Дюпа.

Той обърна специално внимание на това колко много коледните песни са насочени към техните слушатели. „Наскоро ходих на много концерти и разбрах, че през повечето време музикантите фокусираме вниманието върху себе си, защото това се очаква от нас. Но когато слушате тези коледни песни, те говорят за „вас“ – „Пожелаваме ви Щастлива Коледа!“ Така че в тях перспективата се обръща – не говорим за нас, за нашата болка, а за вас. Това много ми харесва в този репертоар. Вместо да изпълня още една пиеса, нека да импровизираме заедно. Концертът не е един човек да свири, а събиране на енергиите.“ – и Армел Дюпа докосна клавишите, като направи публиката с нейните чувства съавтор в изпълнението.

Снимка: Владислав Мирчев

Френският композитор и пианист за първи път идва в България за участие в концерта на тромбониста Георги Корназов на Plovdiv Jazz Fest през 2016 г. През годините продължи да се завръща тук с него и да свири и с вокалиста Петър Салчев. В България отначало му е много приятно, а скоро вече се чувства у дома си. „Харесва ми храната, настроението, хората, които са тихи и с положителна нагласа. Това е чувството, което самият аз изпитвам. Тук много се уважават традициите, имате прекрасни фолклорни музика и танци. Колкото по-често идвам, толкова по-ясно осъзнавам връзката, която имам с България.“ – каза Армел Дюпа в интервю по Jazz FM. Тест, който си прави, установява, че 27 процента от ДНК-то му е от Източна Европа.

В България той открива музиката… И любовта – в лицето на приятелката си сега Диана. Попадайки в нейното семейство, той е сред гостоприемни хора с отворени сърца и с прекрасни таланти. Бащата ѝ – Костадин Попов – е актьор. И тъй като във Франция преди ковид Армел Дюпа е имал проект поезия и пиано, и сега той обедини двете изкуства. „Когато Диана ме запозна с баща си Костадин, веднага ми хрумна идеята, че един ден можем да сме заедно на сцената. Във Франция, естествено, разбирах какво казва партньорът ми Жан Луи, тъй като той говори на френски, но в този случай нищо не разбирам, макар да съм се запознал с преводите на стихотворенията, които Костадин ще прочете. Така че ще слушам музиката на неговия глас – той е превъзходен музикант.“ – въведе ни Армел Дюпа в предстоящите мигове на съвместно музициране с мелодии и стихове.

„Убеден съм, че в нещата, които ни се случват, има повече от това, което сме в състояние да осмислим за тях. Музиката може да се слуша за забавление и някои концерти са специално за това. Така съм правил дълги години, но сега искам да създавам музика, изпълнена с дух. Особено когато говорим за акустична музика и хората са близо до пианото – тогава те могат да почувстват вибрацията на инструмента и моята вибрация, моите енергии. Музиката наистина може да лекува, ако я допуснем да ни изпълни отвътре.“ – каза музикантът в навечерието на събитието в интервю по Jazz FM.

С концерта „Зимни песни“ той изпрати година с много музика и с нов поглед върху света след пандемията. „Преди това не бях толкова щастлив, работих като пътуващ музикант. Благодарение на случилото се, успях да спра, да се установя, да се настроя към нов начин на мислене и да разсъждавам върху духовни въпроси, които не си бях задавал. Когато отново започнах да работя, вече бях движен от нещо много позитивно вътре в мен. Чувствах се обновен, отново млад.“ – разказа за промяната в себе си Армел Дюпа в интервюто по Jazz FM.

Запис от концерта „Зимни песни“ на Армел Дюпа в Пространство за култура Portrait на 16 декември слушаме в предаването на Jazz FM за музика на живо „Джаз емоции“ на 20 декември от 21 ч. и на 24 декември от 19 ч.

Ключови думи: