Влюбил се от първо докосване в пианото в Portrait, Армел Дюпа се завръща тук за солов концерт

Влюбил се от първо докосване в пианото в Portrait, Армел Дюпа се завръща тук за солов концерт

Именно връзката му с инструмента е повод той да поиска да изнесе на него самостоятелен концерт

Армел Дюпа за първи път дойде в България през 2016 г. за участие в концерта на Георги Корназов на Plovdiv Jazz Fest. През годините той продължи да се завръща тук с него и за концерти с вокалиста Петър Салчев. „Чувствам, че публиката в България е по-различна от тази във Франция – топла и сърдечна, не слуша снобски.“ – каза за специалното си отношение към слушателите на концертите му тук Армел Дюпа.

Днес той за първи път ще изнесе соло пиано концерт в клуб в България. Музикантът ще ни поднесе „Зимни песни“ в Пространство за култура Portrait от 20 ч. За първи път Армел Дюпа свири на тази сцена през октомври в квартета на Георги Корназов. „И абсолютно се влюбих в пианото тук. Затова предложих на Юлиана да се върна през декември и да направя солов концерт на него.“ – сподели музикантът.

Марката на произведеното в Берлин в началото на миналия век му е напълно непозната, дори в интернет не може да намери нищо за нея. „А Юлиана ми разказа, че го е спасила от изхвърляне. Пианото има свой характер. И за мен е голямо вдъхновение да представя на него концерта „Зимни песни“.“ – разказа Армел Дюпа.

И обеща да чуем музика с лечебна сила: „Убеден съм, че в нещата, които ни се случват, има повече от това, което сме в състояние да осмислим за тях. Музиката може да се слуша за забавление и някои концерти са специално за това. Така съм правил дълги години, но сега искам да създавам музика, изпълнена с дух. Особено когато говорим за акустична музика и хората са близо до пианото – тогава те могат да почувстват вибрацията на инструмента и моята вибрация, моите енергии. Музиката наистина може да лекува, ако я допуснем да ни изпълни отвътре.“

В „Зимни песни“ тази вечер ще чуем класически коледни песни. „Вярвам, че те са създадени с идеята да те озарят отвътре.“ – описва ги музикантът. В репертоара ще има и негови оригинални пиеси. Те са сред 40-те, които през септември миналата година подбира, за да ги запише в соло пиано вариант. Сред творбите има такива, писани за неговото трио, както и за електрическо пиано. „Когато погледнах репертоара, осъзнах, че те са подредени по сезони – зима, пролет, лято и есен. Така че този проект се разви като сезоните на един пианист с четири албума.“ – разказа Армел Дюпа и сподели, че чувството му като творец е за навлизане в зимата.

Изминалите две години на пандемия той определи като добри за себе си: „Преди това не бях толкова щастлив, работих като пътуващ музикант. Благодарение на случилото се, успях да спра, да се установя, да се настроя към нов начин на мислене и да разсъждавам върху духовни въпроси, които не си бях задавал. Когато отново започнах да работя, вече бях движен от нещо много позитивно вътре в мен. Чувствах се обновен, отново млад.“

През 2022 г. той записва много музика с акустичното си трио – баладична, спокойна, уравновесена, направена хората да се отпуснат и да се почувстват добре. „Тогава Spotify ни сложи в най-популярния си плейлист. Ето, и независими музиканти като нас могат да стигнат до голяма публика. Това не е само за богоизбраните на сцената.“ – сочи примера той.

Френският пианист превърна България в своя втора родина. Обиква страната ни от пръв поглед, намира тук любовта, дори възнамерява с приятелката си да се преместят да живеят у нас. Куриозно, когато прави изследване на своето ДНК, установява, че 27 % от кръвта му е от Източна Европа. „Когато за първи път дойдох в България, ми направи впечатление колко сърдечна е публиката. След това Петър Салчев ме покани за нови концерти и тук се почувствах като у дома. От една страна градът, в който живея, много прилича на Пловдив, но основното е друго – харесва ми храната, настроението, хората, които са тихи и с положителна нагласа. Това е чувството, което самият аз изпитвам. Тук много се уважават традициите, имате прекрасни фолклорни музика и танци. На „Аполония“ през септември гледах ансамбъла „Филип Кутев“ и се разплаках. Колкото по-често идвам тук, толкова по-ясно осъзнавам връзката, която имам с България.“

Тази връзка вече е и романтична. Тук Армел Дюпа среща любовта – Диана. Нейният баща Костадин Попов е актьор в театъра в Казанлък и довечера ще чете зимни стихове, докато Армел импровизира на пианото.

И още можете да научите от интервюто, публикувано в плейъра под основната снимка.

Ключови думи: