Превръщащ времето в музика, Любомир Денев описа своя „Автопортрет с пиано“ в солов концерт в Пространство за култура Portrait
Снимка: Светослав Николов

Превръщащ времето в музика, Любомир Денев описа своя „Автопортрет с пиано“ в солов концерт в Пространство за култура Portrait

Чухме негови оригинални творби и разработки на джаз стандари от всички епохи, класика и фолклор

Любомир Денев се обрисува в концерта „Автопортрет с пиано“ на 15 март 2023 г. в Пространство за култура Portrait като креативен артист, познаващ музиката в нейното цялост, откриващ я в съвършенството й, обичащ я. С богатото си въображение той отново създаде музикални светове с изобилие от изразни средства и ги направи наши в ценно и незабравимо преживяване. Споделяме го в ефира на Jazz FM в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ на 30 март от 21 ч. и на 2 април от 19 ч.

Снимка: Светослав Николов

За Любомир Денев музиката е неспирна радост от открития, изненади от неочаквани развития, създаващи усещането за безпределност, за Космос. Той внимателно и с интерес се вглежда в света и го превръща в музика. Към нея той подхожда с отворени сетива и открито съзнание. В навечерието на концерта в подкаста „+359 JAZZ“ на Пространство за култура Portrait за предстоящата среща той каза: „Аз съм решил да не залагам на нищо сигурно. Искам да изразя себе си чрез музиката и пианото максимално спонтанно.“ И така се редуваха оригинални творби и разработки на пиеси, които избираше в потока на музиката.

Снимка: Светослав Николов

Любомир Денев е майстор на инвенцията и излиза винаги с нови и неочаквани дръзки идеи. На концерта в Portrait се върнахме най-рано в неговата джаз история към 1967 – 1968 г., когато е барабанист в оркестър „Метроном“ на Панайот Славчев. Докато чака приятел да се приготви за излизане, сяда на пианото му и композира първата си джаз творба. Тя идва с отворилия се промеждутък от време, което той не желае да губи. Желанието му за музика е толкова голямо, че с нея изпълва целия си живот. Пиесата я чухме кипяща с неговия ентусиазъм и неочаквана с необичайния му подход. Композирането и свиренето му са цветни като неговия характер. Той не търпи баналното, затова и прави част от сценичното си облекло цветните чорапи, поради липса на други – червени. Обут именно с такива, свири на барабаните в „Метроном“. Панайот Славчев ги увековечава в заглавието на пиесата – „Червените чорапи“. Тя е така отличителна и характерна, че се превръща в сигнал, с който групата започва своите концерти, разказа Любомир Денев.

Снимка: Светослав Николов

Музика без шаблони, стереотипи и повторения. В неговите интерпретации е уловен мигът, музиката му е резултат на прилив на вдъхновение, в което е осмисляното в течение на десетилетия. Изразяващ се чрез появилата се в уникалността на момента музика, Любомир Денев поднесе „Дъждовна вечер в Сан Франциско“, която импровизира в радиопредаване в САЩ, след това нотира у дома, а сега отново импровизира. Така го чухме в творчеството му в средата на 80-те. От края на 80-те дойде тема от неосъществената балетна постановка „Извънземният“. Новатор в оригиналното си творчество и в перспективата си към стандарти, на концерта той рехармонизира и интерпретира творби от цялата история на световния джаз, от класиката и фолклора. Темите бяха само отправна точка за пътешествия през личното усещане за музиката.

Снимка: Светослав Николов

Джазът е в характера на Любомир Денев – постоянно търсещ, откриващ, свободолюбив по дух. Той е ерудиран, учил се от авторитетите, възприемащ музиката в нейната всеобхватност и във връзката й с другите изкуства. В подкаста „+359 JAZZ“ на Пространство за култура Portrait в навечерието на концерта за него той каза: „Иска ми се да бъда напълно освободен от целия опит, с който разполагам, от всички научени неща. Да бъда максимално новатор. Да изненадам преди всичко себе си.“ Във видеоинтервюто Любомир Денев разказа за творчески път на бързо израстване и непрестанно развитие. Записа можете да откриете на сайтовете на Jazz FM и на Portrait, като и в дигиталните ни канали. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Повече ще откриете в публикацията ни по темата тук:

Музикантът, който винаги иска да изненада преди всичко себе си: майсторът на инвенцията Любомир Денев в подкаста „+359 JAZZ“ на Пространство за култура Portrait

Снимка: Владислав Мирчев

Многоканален запис, смесване и мастериране на изпълненията от концерта – Владислав Мирчев.

Снимка: Светослав Николов

Сред гостите на събитието бе и вокалистката Мими Николова.

Снимка: Светослав Николов

Видеозапис на концерта:

Ключови думи: