Марио Станчев ще свири соул-джаз програма с Кристоф Ленконтан на фестивала „Камералия“

Марио Станчев ще свири соул-джаз програма с Кристоф Ленконтан на фестивала „Камералия“

Концертът е тази вечер от 19:30 ч. във Vivacom Art Hall на ул. „Оборище“ № 5

Марио Станчев ще представи нова концертна програма с контрабасиста Кристоф Ленконтан на фестивала „Камералия“. Тя е озаглавена „Станчев Soul Songs“. „Сега е много на мода соул-джаза. Малко избягахме от интелектуалните неща и се върнахме към основите на джаза, а аз това го правя, откакто съм роден. Затова нарекох с малко ирония програмата така. Има още една причина – като композирам, директно изказвам каквото чувствам в момента.“ – разказа Марио Станчев в интервю за Джаз ФМ. Събитието е днес от 19:30 ч. във Vivacom Art Hall на ул. „Оборище“ № 5.

Двамата с контрабасиста Кристоф Ленконтан живеят в един град във Франция – Лион. Там по време на пандемията се ражда и проектът „Станчев Soul Songs“. „Първият концерт бе след първия локдаун. Изнесохме го в музикалния магазин на един приятел. Видяхме, че нещата вървят добре и решихме да продължим.“ – описва историята на сътрудничеството Марио Станчев.

В Кристоф Леконтан той намира всичко, което търси у сценичен партньор. „Той е много добър музикант. Написаното от мен на моменти е доста сложно, а той веднага влиза в музиката. От друга стана реагира бързо и умело – веднага чувства накъде вървят нещата, когато свиря. Съвсем случайно започнахме да свирим заедно и веднага разбрах, че си пасваме. Той има много богата култура в джаза, но не само в този жанр. Тъй като моята музика върви и малко наляво и надясно, това е добра за нея. Просто двамата много си допаднахме.“ – разказва за взаимността в музицирането Марио Станчев.

Много малко са възможностите да слушаме големия пианист у нас, който от 80-те живее и работи във Франция. Затова той специално покани младите музиканти да дойдат и да чуят музиката му. Марио Станчев припомни момента от българската джаз история, когато замества Милчо Левиев в основания от него квартет „Джаз фокус ‘65“. Така той свири с поетата от Симеон Щерев и преименувана на Джаз квартет „Фокус“ формация.

Преди близо две години Марио Станчев записа с Христо Йоцов и Димитър Карамфилов албума Monk & More. Дискът вече е готов и скоро ще можем да го чуем. На 2 ноември триото ще свири в Culture Hotspot Milcho Leviev/ Къща „Иван Черноземски“ на фестивала „Камерна сцена Пловдив“. Културният център се намира на ул. „Цанко Лавренов“ № 5 в Стария град. Събитието е от 18 ч.

„Пикасо в джаза“: Марио Станчев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов в албумен и концертен проект Monk and More

Интервюто с Марио Станчев можете да чуете в плейъра под основната снимка.

„Камералия“ е създаден и се организира от Людмил Ангелов и се провежда със съдействието на Столична община. На 30 октомври фестивалът завършва с концерт на Людмил Ангелов с големия словенски кларинетист Дарко Бърлек. Те ще изпълнят сонатите на Йоханес Брамс. Концертът ще отбележи 30 години от независимостта на Словения. Джаз ФМ е медиен партньор.

Ключови думи: