Любовта – желана и осъществима, в концерта на проекта The Social Callers на Петър Терзиев, Димитър Благоев и Даниеле Феббо в Пространство за култура Portrait
Снимка: Светослав Николов

Любовта – желана и осъществима, в концерта на проекта The Social Callers на Петър Терзиев, Димитър Благоев и Даниеле Феббо в Пространство за култура Portrait

Тримата ни предадоха любовта си към музиката със свръхинтересни импровизации в джаз класики

Младежки авторски прочит на музика, преминала през десетилетията, чухме в проекта The Social Callers на Петър Терзиев – вокал, Димитър Благоев – китара, и Даниеле Феббо – контрабас, в Пространство за култура Portrait на 27 януари 2023 г. Триото впечатлява с прецизна фраза и свръхинтересни импровизации в поднасянето на песни, превърнали се в химни в джаза.

Снимка: Светослав Николов

Те са важни за публиката, но и за изграждането на музикантите; останали са във времето с изкусно сътворени, запомнящи се мелодии и с текстове, които говорят за сериозните неща от живота с прегръдка и усмивка. Това ги прави приятни за слушане и благодатни за интерпретиране. Но те са изискващи към музикантите – да бъдат добре разбрани и осмислени сами по себе си и през преживяванията на поднасящите ги изпълнители. Това предполага откритост към тях и предпоставя зрялост. И именно това достави огромно удоволствие на концерта на The Social Callers в Portrait. Колко интересно и приятно им бе на Петър Терзиев, Димитър Благоев и Даниеле Феббо да ни ги представят така, че да покажат колко добре познават тези шедьоври, колко много им се възхищават, вложили своята авторска мисъл и лична емоция в тях.

Снимка: Светослав Николов

И макар целият Portrait да бе изпълнен от вълнуващи се слушатели, тримата млади артисти пееха и свиреха не за тях или за себе си, а за самата музика. Бе очевидно как тя ги е докоснала, докато са работили с нея, как живо ги вълнува сега, в момента на възникването си. Тя влияеше върху всички нас със своето отношение към света – всичко, което е в него, е наше просто, защото съществува, а не защото го притежаваме; любовта е желана и осъществима.

Снимка: Светослав Николов

Тримата млади музиканти са едни от най-активните в джаз живота у нас. Те поддържат традицията с дръзновение за бъдещето. Импровизациите, които чухме в изпълненията на Петър Терзиев, Димитър Благоев и Даниеле Феббо, изразяват тяхната същност. Те са влюбени в музиката от деца, отдадени на изкуството млади хора, открили в джаза своето призвание, както ги опознахме в подкаста „+359 JAZZ“ на Пространство за култура Portrait. Видео интервюто ми с тях можете да откриете в публикацията по-долу на сайта ни, на сайта на Portrait и в дигиталните му канали в ЮтюбФейсбук и Инстаграм. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Съдбовни събития и житейски обрати отвеждат Петър Терзиев, Димитър Благоев и Даниеле Феббо към професионалната джаз сцена, разказват те в подкаста „+359 JAZZ“ на Пространство за култура Portrait

Снимка: Пространство за култура Portrait

В предаването на Jazz FM за музика на живо „Джаз емоции“ слушаме концерта на The Social Callers в Пространство за култура Portrait на 16 март от 21 ч. с повторение на 18 март от 19 ч. Многоканален запис, смесване и мастериране – Владислав Мирчев.

Ключови думи: