С идеята да се почувства щастието от живота Живко Петров рисува красиви музикални картини от България и от света в On the Way (2022 г.) на JP3

С идеята да се почувства щастието от живота Живко Петров рисува красиви музикални картини от България и от света в On the Way (2022 г.) на JP3

С албума сме в София и пътуваме до 10 града по света, за да съпреживеем цветния живот на музиканта

11 приказно красиви картини от България и от света поетично пресъздава в музика Живко Петров в албума на триото си JP3 On the Way. Той излиза през 2022 г. и отбелязва отслабването и премахването на ограниченията от пандемията, в която бе създаден предходният Change the Way. Той излезе през септември 2020 г. и както отбеляза тогава в „За албумите от техните създатели“ Живко Петров „Change the Way е албум-медитация с пиеси, лишени от агресията на днешния ден. Той бе създаден във време, когато животът на всички изведнъж се промени. Време, в което си дадохме сметка какви сме, защо сме на този свят. Мисля, че се появи в точното време – време за промяна.“

„За албумите от техните създатели“: Живко Петров за Change the Way на JP3

Две години по-късно, променили нагласата си, тръгнахме по пътя с On the Way. Наблюдаваме от кафенето грациозните движения на аржентинска девойка, в Лондон се любуваме на капките дъжд, който пречиства и ни слива с другите – всеки със своите радости, грижи, задачи и мечти, но преди всичко – човек, пътуваме в такси в Ню Йорк, докато край нас преминават сградите, в които са се вградили техните строители, оставяйки осезаем отпечатък върху света. Точно както гради Живко Петров – пиано, с Димитър Карамфилов – контрабас, и Димитър Семов – барабани. On the Way на JP 3 посочва, че измежду всичко важно, най-важното е, че сме живи.

Измежду всичко важно, най-важното е, че сме живи – Живко Петров представи на концерт нови пиеси от предстоящ албум на JP3

On the Way разказва колко е цветен животът на музиканта. Това са 11 картини от най-красивите места по света, на които сме били или ще бъдем. Идеята е след като чуете музиката от албума, картините и местата да оживеят пред вас. Замислен е да се слуша от началото до края като една пиеса, като един разказ. Той започва с Рим и завършва в София – събуждаш се една сутрин в София и щастлив от живота продължаваш по своя път.

Цветно пътешествие по целия свят с изящната музика на JP3 от албума On the Way

Rome My Love е озаглавена първата пиеса. Рим за мен е любов, там се чувствам като у дома си – толкова ми е спокойно! Всяка година ходя там по едно и също време с любимия човек. За мен Рим е началото на любовта.

On the Way е албум на живите образи. В пиесите виждаме местата, самите случки, за които разказваш с музика. Какво бе по-специфично в подхода ти като композитор?
Основната идея е да се почувства щастието от живота. Лайтмотивът ни е Life Is Beautiful. Когато човек намира щастието в себе си, тогава животът е прекрасен. Искаме с музика да предадем това на хората, да им дадем надежда. Всеки миг трябва да се изживява по най-добрия начин – той е тук и сега и не се връща.

Girl From Argentina е темпераментна пиеса. Дама в червено шеметно се разхожда в бар, но разговор няма, той е в музиката.

Променили посоката, както ни призова предходният албум на JP3 Change the Way, с On the Way тръгваме по пътя на щастието. Сега ще се любуваме на капките дъжд в Лондон...
Лондон е друг мой любим град. Дъщеря ми учи и живее там. Затова няма как да не остане у мен красивият спомен от дъжда. Лондон след дъжда е прекрасен – много романтичен, има лека тъга, но и много надежда, както чуваме в London after the Rain.
Когато слушам пиесата, се возя на задната седалка на черно такси, нощ е, движа се по улиците на Лондон и виждам светлините на града.
Харесва ми картината, която описваш.

Монреал е прекрасен през зимата. Winter in Montreal е динамична пиеса, защото е много студено, но градът е красив, той е оставил голяма следа в моето сърце.

Албумът On the Way е за дълбоката емоционална същност на съвсем конкретни и толкова обичайни преживяваия. В студен Стокхолм ни е уютно като у дома.

Няма да крия, че ECM e любимият стил – на мен и на триото. Скандинавия е свързана с тази естетика, която обожавам, обожавам Стокхолм – чист, подреден, с изчистени форми, както в пиесата Stockholm Like at Home. Затова се чувстваме и уютно в Стокхолм.

Осло е много романтичен. В Oslo before May има надежда след белите нощи. Да ги наблюдаваш е незабравим момент, който няколко пъти съм преживявал. Изключителна красота, кристална тишина. Това е една от най-любимите ми пиеси.

Със следващата пиеса оставаме в по-северната част на Централна Европа в кафене във Виена, прочута със своите кафенета.

Много се впечатлих, когато нашият прекрасен приятел и басист от триото Веселин Веселинов – Еко ми показа Café Hawelka Vienna при едно наше гостуване. То е емблематично. В него Троцки си е пил кафето, затова пиесата е в класически стил – изчистена камерна музика.

Никога не съм бил в Hotel Zurich, но се оказа, че мои приятели са гостували там. След като чуха пиесата, тя много им допадна и наистина видяха хотел „Цюрих“ и си върнаха спомена за него. Това ме впечатли, явно съм написал пиесата по интуиция. Тя е грууви и класи.

Morocco Vibe е моя много любима, която ме кара да танцувам на пианото. Представям си пустиня, камили, които вървят в едно темпо и по този начин се получава този груув от жегата от това, че на човека, който язди камилата, му е адски горещо и иска да влезе в темпо. Така в един момент оживява танцът на камилата, която поддържа този груув в до минор.

Животът тече и ти си част от неговия несекващ поток.

В Taxi in New York си представям как шофьорът в таксито пуска джаз радио в 8 – 9 вечерта. Ние сме отзад на седалките, а водещият представя тази пиеса и нощните улици на Ню Йорк оживяват пред теб.

Неделните сутрини са много специални, с предвкусването на радостта, че имаме още един ден пред нас, в който най-сетне ще намерим време специално за себе си. С тази идея – постоянно да намираме време за себе си – отзвучава албума.

След цялата тази обиколка се събуждаш щастлив, отиваш да пиеш кафе с приятели, да споделиш щастието от живота. От Sofia Sunday Morning извира щастие. Тя е последната пиеса, която завършва цикъла на това пътуване и показва колко сме щастливи от това, което правим ние, музикантите, нашето трио – Димитър Карамфилов, Димитър Семов и аз.

Целия разказ на музиканта можете да чуете в плейъра под основната снимка.

Щастието на живота обрисува в 11 приказно красиви картини от България и от света пианистът Живко Петров в албума On the Way на триото си JP 3 с Димитър Карамфилов – контрабас, и Димитър Семов – барабани. Албумът излиза през ноември 2022 г. и веднага тръгва на път. Концертната премиера е на 28 ноември в Sofia Live Club в София, следващото представяне е на 30 ноември в Кукления театър в Пловдив, на 7 декември е концертът в Културен дом НХК в Бургас, на 8 декември – в Градската художествена галерия във Варна, а на 9 декември – в конферентна зала „Царевец“ на хотел „Премиер“ във Велико Търново. Живко Петров представи On the Way в „За албумите от техните създатели“ по Jazz FM. Предаването се излъчва в сряда от 19 ч. с повторение в събота от 14 ч.

Ключови думи: