Musical Dreams (2022 г.) е първи албум на Мартин Кръстев

Musical Dreams (2022 г.) е първи албум на Мартин Кръстев

Той го записва с приятели от училище и други съмишленици от Добрич

Мартин Кръстев е още ученик, но вече се занимава професионално с музика. И има първи албум – Musical Dreams, излязъл през 2022 г. Той е с оригинални композиции в джаз и в класически стил, с инструментални пиеси и вокални песни, с експериментална музика и обработки на фолклор. В записите на пиесите с Мартин Кръстев са приятели и съмишленици за музиката. Техните гласове също ще чуете в представянето на седемте произведения от Musical Dreams в „За албумите от техните създатели“ по Джаз ФМ.

Мартин Кръстев дебютира с песента Wish и обявява своя първи албум Musical Dreams. Младият музикант представя авторски проект на 19-годишна възраст

Мартин Кръстев: Занимавам се с музика вече повече от 10 години. Още от най-ранна детска възраст тя е представлявала огромен интерес за мен. По-създнателният ми музикален път започва във вокална група „Лепоарди“ към Хоровата школа в Балчик. В 4-и клас започнах да посещавам уроци по поп и джаз пеене в Добрич. След 7-и клас прецених, че музиката е нещото, което ме вълнува най-много и че искам да се занимавам професионално с нея. Така продължих образованието си в Училището по изкуства в Добрич с профил „Музика“, специалност „Поп и джаз пеене“. Там срещнах прекрасни преподаватели и съученици. От там започва по-професионалното ми развитие като музикант. Започнах да свиря по-активно на пиано, да се занимавам с композиция, с аранжиране на музика. Приятелствата, които създадох там, са в основата на Musical Dreams. Албумът е сбъдната мечта за мен. Това е проект, който има потенциал да бъде запомнящо се събитие. В рамките на седем музикални произведения заедно с моите колеги и приятели представяме най-различни музикални стилове. Започваме с фолклор, преминаваме през съвременна класическа музика, госпъл, джаз и експериментална музика, има и съвременна авторска поп музика. Разнообразието е провокирано от различната музика, която слушам, както и от музикалните ми дейности, с които се занимавам. От малък пея във вокални формации, вокални групи, смесени хорове. Хоровата песен заема специално място в моя живот. Чрез хоровата музика успях да се докосна до най-различни музикални стилове. В днешно време съвременният хор трябва да може да изпълнява най-разнообразна музика.

В основата на концепцията на албума е да представим широк спектър от музикални стилове – един младежки и по-различен поглед към музиката и усещането за света. Искам да благодаря на моите приятели и колеги, които се включиха. Те са изключително талантливи инструменталисти и певци. Всеки от нас е с различни музикални предпочитания, различни сме по характер, по темперамент, но ни свързва любовта към музиката, стремежът ни да творим и да оставим нещо след себе си.

Musical Dreams е провокация за всеки участник. Албумът събира млади хора със сродни интереси, изгражда таланти и приятелства. Общо взимаме участие седем музиканти – аз като автор, Добромир Костадинов – перкусии, Маргарита Атанасова – флейта, Мелиса Раифова – флейта, Николай Петров – контрабас, Радостина Койчева – речитатив, и Симона Йорданова, която е нашият народен глас. Албумът започва с речитатив, който е посветен на Добруджа в изпълнение на талантливата актриса Радостина Койчева. Този речитатив е въведение към първото произведение – популярната добруджанска песен „Мила ми е, мамо“.

Радостина Койчева: Уча в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Завърших средно училище по изкуства „Св. Климент Охридски“ в Добрич, профил „Музика“. Участвала съм в музикални формации, фестивали и конкурси. Музиката за мен винаги е била нещо вълшебно. Сякаш се доближих с още една стъпка към това вълшебство, когато преди две години Мартин Кръстев ми сподели за своя бъдещ албум Musical Dreams. С него сме приятели от деца и винаги сме се сработвали, когато става въпрос за музика. Така стана и с Musical Dreams. Албумът се очартава като пъстро творчество, тъй като Марти е включил различни по стил произведения. Търсихме иновативен начин да въведем всеки един от слушателите в магична атмосфера. Решихме да го направим чрез съчетание на ноти и думи. Албумът започва с красив речитатив от „Когато бях малка“ на Дора Габе, описващ природата в унисон с всяко друго вълшебство на земята. Марти запазва този мечтан дух до последното произведение от албума.

Мартин Кръстев: „Мила ми е мамо“ е една от най-известните добруждански песни. Тя става популярна, благодарение на народния певец Иван Георгиев и ансамбъл „Добруджа“, който я пее в обработка на големия български композитор Георги Крумов. Постарахме се да въдхнем на песента нов живот, да прозвучи по различен начин. Представяме българския фолклор посредством изразните средства на класическата музика. Аранжиментът започва много нестандартно в неравноделен размер – 7/8, а финалът е лиричен и романтичен, което отличава нашата версия от останалите.

Симона Йорданова: На 20 години съм. Студент съм със специалност „Български език и история“ във Великотърновския университет. Любовта ми към музиката се корени още в детството. Тя винаги ме е съпътствала. Завърших средно образование със специалност народно пеене. В училище се докоснах до класическата музика, като участвах в Смесения хор. Бях и в групата Soul Voices, която ме свърза с тези прекрасни мои колеги – ние сме нейните основатели. Това участие ме обогати много като вокалистка, разширих мирогледа си към музиката. Печелила съм много награди в национални и международни конкурси, била съм стипендиант на Министерство на културата като ученичка, взимала съм участие в много турнета в Европа и Азия, а също така в телевизионното предаване „Иде нашенската музика“ по БНТ. Мартин Кръстев е невероятен млад човек, приятел, с когото се радвам, че съдбата ме срещна. Той е вдъхновение за мен. На обществото му е нужно да има младежи като него. Присърце взимам участие в албума Musical Dreams като народна певица в песента „Мила ми е мамо“. Двете народни песни са характерни за добруджанската фолклорна област, за мен е чест да ги изпълнявам. Те са ми много на сърце.

Мартин Кръстев: Второто произведение е една от най-емблематичните и въздействащи народни песни, която пак е от добруджанската фолклорна област – песента „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Всички са я чували в изпълнението на космическата Врека Сидерова, а след това – и на нашите прекрасни народни хорове. Заедно с Маргарита Атанасова я представяме в инструментален класически вариант. Интересни са началото с вариации върху основната тема, както и звукът на флейтата на Марги. Той на моменти напомня плътността на кларинет.

Маргарита Атанасова: Ние просто решихме да направим нещо нестандартно – пиано и флейта. Самата главна мелодия е носена от флейтата, а пианото внася вълшебство. Когато слушаш, се пренасяш в друг свят. На 21 години съм, от град Добрич. Завърших в СУ „Св. Климент Охридски“ с флейта. Сега съм втори курс студентка в АМТИИ в Пловдив – уча класическо пеене и втора специалност – флейта. Да участвам в проекта Musical Dreams ме мотивира моят голям приятел Мартин Кръстев. Ние се познаваме, откакто станах 9 – 10 клас. Той се появи и ми подаде приятелска ръка. Имах проекти с народни мотиви, които пробвах от време на време. От тези експерименти той чу един. За минути се свързахме духовно. Спомням си как още в началото, когато се притеснявахме дали ще стане, се появи нашата обичана учителка Галина Гешева, която е преподавател по пиано. Тя влезе в стаята и каза: „Ох, моите любими таланти!“ Прегърна ни и много ни подкрепи.

Мартин Кръстев: В албума следва авторската ми пиеса „Пролетно събуждане“ за пиано и две флейти в изпълнение с Маргарита Атанасова и Мелиса Раифова. Това е първата ми по-сериозна композиция. Интересното при нея е подходът, който предприех при написването ѝ. Тя е в хоров стил, което особено проличава в средния дял. Там флейтите свирят сами и са написани като два женски гласа – сопран и алт, като дори диапазонът на тези гласове е спазен.

Мелиса Раифова: Аз съм от гр. Добрич и завърших средно образование в СУ „Св. Климент Охридски“ с профил „Музика“ и специалност „Флейта“. В момента съм втори курс специалност „Флейта“ в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Интересите ми са свързани с музика. Започнах работа в Духовия оркестър при Общински комплекс Дворец на културата – Перник. Вдъхновението ми за участието в албума на Мартин Кръстев е главно заради него. Марти е прекрасен приятел и много талантлив музикант, с когото имам удоволствието да работя. Познаваме се още от училище, когато сформирахме камерната ни формация Soul Voices. Вече няколко години творим заедно, помагаме си, като с времето ставахме по-сплотени, а приятелството ни – по-силно. Марти бе споменал за собствен албум, като имаше много интересни идеи за него. Приех да бъда част от този проект. Ние като негови приятели и колеги сме винаги насреща да му помогнем с каквото можем. Записахме „Мило ми е, мамо“, „Пролетно събуждане“ и Summer Vibes. Беше голямо предизвикателство, тъй като бе нещо ново за всички. В „Мило ми е, мамо“ и „Пролетно събуждане“ сме две флиейти с Маргарита Атанасова. Много е трудно да се синхронизират еднакви инструменти, тъй като препятствията са големи като интонация, звук, начина и момента на вдишване, на моменти трябваше да звучим абсолютно еднакво и е страшно трудно да се уеднаквим, но за щастие успяхме да постигнем този резултат, за което много се радвам.

Мартин Кръстев: Amazing Grace заедно с Марги направихме в по-класически аранжимент. Госпъл музиката е много специална за мен. Открих я благодарение на едно от най-големите си вдъхновения – Уитни Хюстън – невероятна певица с уникално присъствие, чар, харизма и вокални данни. Amazing Grace играе ролята на преход към по-модерните произведения в албума и според мен се вписва перфектно в концепцията на Musical Dreams.

Summer Vibes е за пиано, флейта и контрабас. Това е експериментално произведение, което се появи от записана на телефона мелодия. След това насложих хармония и поканих Мели – Мелиса Раифова – да се включи с флейта. Така реализирахме записа през 2020 г. Получи се доста добре, но се усещаше, че липсва нещо. Майка ми, която не е музикант, но е с богата обща култура, подхвърли идеята да включим контрабас. Така поканих Николай Петров. Той създаде бас линията. Получи се интересно произведение с нестандартна хармония и ритъм, което е приятно за слушане.

Мелиса Раифова: Summer Vibes също си беше предизвикателство. Трудното и особеното в нея е, че е главно с джазов характер и звучене. Тъй като съм свирила само класика, това бе нещо изключително ново за мен, което ме накара да се разчупя и да пробвам нови неща. Определено бе огромно удоволствие да работя с всички колеги, а и мисля, че резултатите си го показват досаттъчно.

Николай Петров: Роден съм и живея в Добрич. Свиря на контрабас, на бас китара и работя в Духов оркестър – Добрич. Откакто се занимавам с музика, съм преминал през различни жанрове и формации, но като че ли най-голямото ми влияние, поне в последните години, са джазът и свиренето на контрабас. Член съм на „Добрич джаз бенд“, също така на Tango/Musette Trio Perle и на рок бандата Do Sho Band. Свирил съм на една сцена с Антони Дончев и Митко Семов, което бе наистина много вдъхновяващо и трудно описуемо преживяване. Въпреки основното влияние от джаза, се старая да участвам във всяка представляваща интерес за мен възможност, независимо дали е джаз или друг стил музика. Така откликнах и на поканата на Мартин Кръстев да участвам в две от произведенията от неговия дебютен албум. Вдъхновение и мотивация ми е самият Мартин с неговата личност и харизма, също така – талант, амбиция и упоритост. Благодаря му за поканата и възможността. Първата пиеса, в която Мартин ме покани да участвам, бе Summer Vibes, за която вече бяха записани пиано и флейта. Получи се експериментално и нестандартно звучене, в което всеки инструмент има собствен глас, като че свири сам за себе си, от време на време се събира в унисон с останалите и има една завършена музикална картина. Мога да кажа, че това е любима моя пиеса.

Мартин Кръстев: Шестото музикално произведение в албума е мой авторски експеримент, който бе записан в началото на 2020 г. и който озаглавих Dreams. То представлява пиано, което акомпанира скат вокали. Творбата е със загатнато джаз звучене, може да се определи като light jazz, и отразява моя интерес към вокалните групи, многогласното пеене, хармонизирането и изпяването на вокалите. Акапелната група Spectrum, Джейкъб Колиър и The Swingle Singers са част от изпълнителите, които ме вдъхновяват в сферата на нестандартните хармонии, джаз звученето и скат вокалите.

Wish е със силно послание и е посветена на всички хора, които сме изгубили или са далеч от нас. В личен план съм я посветил на баща ми. Създадох я в началото на 2020 г. и я записахме през 2021 г. През тази година направихме клипа към нея. Той е изработен от режисьора Павел Симеонов в екип с Тодор Консулов, който направи кадрите с дрон. Те са изключително талантливи младежи, благодаря им много! В песента освен мен като вокалист и пианист, участват още Добромир Костадинов – перкусии, Николай Петров – контрабас, и Мелиса Раифова, която изпълнява беквокалите. Wish е много специална за мен, както заради посланието, така и заради това, че е първата ми авторска песен. Тя е изсвирена на акустични инструменти и благодаря на всички, които направиха възможно реализирането ѝ.

Добромир Костадинов: На 18 години съм, от гр. Добрич. От 12 години свиря на ударни инструменти. Винаги съм проявявал интерес към музиката. Да участвам в Musical Dreams ме вдъхнови, че екипът се състои от млади и нахъсани хора, които искат да представят на публиката нещо ново и различно. Повечето от тях са ми приятели и съученици, а в такава среда творческият процес е изключително лек и приятен. Благодарение на проекта осъществих и първия си запис в студио. Бях безкрайно щастлив, когато Мартин Кръстев ме покани да съм перкусионист в авторската му песен Wish, защото тя е безкрайно мелодична, въздействаща и с много силно послание. За мен бе огромно удоволствие да взема участие и в клипа към нея.

Николай Петров: Wish е много лична песен за Мартин, а като послание е такава за всеки човек. Изсвирена е само от акустични инструменти и показва как една поп песен може да звучи прекрасно и съвременно без намесата на съвременни технологии и електроника. Във видеоклипа участвам със сина си Огнян. Видеото се получи наистина прекрасно, благодарение на цялостната идея и концепция, както и на режисьора Павел Симеонов и на Тодор Консулов, които свършиха прекрасна работа. Наистина се получи нещо впечатляващо. Musical Dreams може би е сбъдната мечта за Мартин. Албумът е кратък и конкретен, въпреки наличието на разнородни жанрове. Определено има обща концепция и собствен почерк на Мартин като пианист, композитор и аранжор. Желая му още много успехи! Слушайте албума, подкрепете един млад талант и творец по пътя към неговите музикални мечти!

Мартин Кръстев: Musical Dreams e наистина сбъдната мечта за мен. Албумът отразява музикалните ми влияния, философията ми за живота и творческите ми вдъхновения през последните три години. Изминах дълъг път до реализирането на тази мечта и научих много нови неща в различни сфери, срещнах огромна подкрепа и се запознах с нови хора, създадох приятелства. Благодаря на Национален фонд „Култура“, който финансира проекта, на талантливите участници в албума, както и на всички наши учители, които ни показаха пътя в музиката. Благодаря на всички приятели и съмишленици за отдадеността, вярата, професионалзма и ентусиазма в това двугодишно пътешествие. Надявам се, че ще успеем да докоснем душата на всеки слушател.

Дебютния албум на Мартин Кръстев Musical Dreams слушаме в „За албумите от техните създатели“ по Джаз ФМ на 4 май от 19 ч. с повторение на 7 май от 14 ч.

Ключови думи: