Мартин Кръстев дебютира с песента Wish и обявява своя първи албум Musical Dreams

Мартин Кръстев дебютира с песента Wish и обявява своя първи албум Musical Dreams

Младият музикант представя авторски проект на 19-годишна възраст

Мартин Кръстев е още ученик, но вече се занимава професионално с музика. Той написа, записа и издаде първа песен – Wish, в която пее и свири на пиано. Посвещението ѝ е към хората, които вече не са тук, но остават с нас. Тя анонсира първия албум на музиканта Musical Dreams, който ще излезе през април. Видеото е публикувано в края на статията. Премиерата бе подгрята с този тийзър:

Поглед върху публикуваните от Мартин в YouTube изпълнения, че той се вълнува от вокалите и тяхното хармонизиране, За Wish специално прави впечатление мелодичността на песента и елегантността в поднасянето й. Той обича музиката и е изградил вкус за нея във вече десетгодишни занимания, започнали в школи и състави в Балчик. „Запознанството ми основно става чрез хоровата музика. Започнах да пея във вокалната група към хоровата школа в Балчик, след това продължих образованието си в училището по изкуствата „Св. Климент Охридски“ в Добрич с профил „Музика“ – поп и джаз пеене. Пея в най-различни хорови формации, искам да се занимавам с музика.“ – сподели Мартин в интервю по Джаз ФМ.

Песента Wish той пише през миналата година, записва през тази и я издаде като сингъл към първия си албум. Осъществяването на Musical Dreams е провокирано от подкрепата чрез програма „Музикални инициативи“ на Национален фонд „Култура“. „Албумът ще излезе в началото на април. В него ще има седем песни. Той започва с фолклор, преминава през българска съвременна класика, джаз, експериментална музика и финалът е с Wish.“ – разказа Мартин. С търсенето си на нови подходи към музиката той е в основата на джаза, към който има специално отношение: „С този албум навлизам като композитор и аранжор в джаз музиката с леки стъпки, тъй като е изключително сложна материя. Открих го сравнително скоро. От 2 – 3 години по-дълбоко навлизам в тази сфера. Едно от големите ми вдъхновения е Бил Еванс. Той заема специално място в моя живот. Старая се да се интересувам от различни стилове – соул, госпъл. А когато те се смесят, се получава нещо прекрасно!“ Миналия април Мартин бе солист на Добрич джаз бенд в концерт за Международния ден на джаза.

Посланието на Wish е свързано със запазването на паметта за хората, които сме изгубили, и на връзката с тези, които са далеч от нас. Тя е посветена на баща му. В момент на болезнена загуба оценяваме колко много сме получили от хората, с които сме израствали, колко голяма следа оставят в живота ни. „Трябва да ценим близките си. Това са родителите, братята, сестрите ни. Не трябва да забравяме силата и опита, които са ни предали нашите родители. Баща ми ми даде изключително много като философия на живота. Той почина преди 10 години. С песента искам да му благодаря и да докоснем хората. Всеки има трагедии в живота си, но песента е с посланието, че споменът за най-близикте ни хора остава в сърцата и в нас завинаги и те са до нас.“ – представя Мартин Wish. И както чуваме в песента, и както знаем, имаме нужда от по-големия човек до себе си, който да те увери, че всичко ще бъде наред.

Видеото към Wish разказва историята на връзката между баща и син и показва как родителят помага на детето в неговото израстване. Режисьор е Павел Симеонов. В песента Добромир Костадинов изпълнява перкусиите, Николай Петров е на контрабаса, беквокалите са на Мелиса Рейкова. Всички те са посветени на музиката и са плътно един до друг. „С всички тях ни свързва много добро приятелство. С повечето се познаваме от училището по изкуствата „Св. Климент Охридски“, с други – от музикални проекти в града. Албумът Musical Dreams е специален, защото в него се събираме на едно място много млади хора. Всеки от нас е с различни стилови предпочитания. Има хора, които са насочени към фолклора, други – към джаза. Обединява ни любовта към музиката. Получава се интересно, защото в рамките на 20-те минути в албума представяме най-различни стилове благодарение на различните ни натрупвания като творци.“

Дата на издаване: 13 март 2022 г.

Ключови думи: