Женската сила, претворена в изложбата „Розов облак“ по инициатива на фондация Emprove

Женската сила, претворена в изложбата „Розов облак“ по инициатива на фондация Emprove

Събитието се открива тази вечер от 18 ч. в Национална галерия „Квадрат 500“ и ще продължи до 21 януари 2024 г.

След няколко динамични месеца и ярко присъствие в програмата на Sofia Summer Fest фондация Emprove, ангажирана с подкрепата на жени, преживели насилие, пренася натрупаните летни емоции и продължава диалога по обществено значими теми в залите на Национална галерия „Квадрат 500“. Днес от 18 ч. там се открива изложбата „Розов облак“ с инсталацията на Рада Якова. Експозицията включва 12 обли обекта от стоманена мрежа в нежни нюанси на розовото, които съчетават усещане за солидност и мека въздушност, кореспондиращи с женската същност. В тази концепция фондацията припознава силата — видима и невидима.

Снимка: Фондация Emprove

Откриването в „Квадрат 500“ тази вечер ще бъде допълнено от имерсивно преживяване в специално помещение. Там гостите ще могат да усетят разнообразието на деликатната женска сила чрез десетки портрети, създавани в продължение на три месеца под „сянката“ на облака от Рада Якова в пространството на Sofia Summer Fest. За пълното потапяне в тях ще се погрижат от Театъра на сетивата с аудио-пътешествието, което пренася в медитативно състояние жените от портретите по време на сесиите им с художничката. Рада Якова, чийто творчески път преминава между София и Хага, споделя за своята инсталация: „Над нас винаги бди по един Розов облак, който крие неподозирана способност. Той е онази скрита мощ, която обединява жените, носейки чувство за подкрепа и защита.“

За дейността на фондация Emprove, която често отправя своите послания чрез езика на изкуството, организационният психолог Олга Минева разказва в ефира на Jazz FM: „Ние предоставяме директна психологическа и правна подкрепа на жени, които са в ранната фаза на токсична връзка и се чудят дали това, което им се случва, е нормално или не, чудят се накъде да продължат, искат да поговорят със специалисти или с някой, който е преминал през това. Ние наричаме тези жени ранобудни. Имаме щастието годишно да работим с над 120-150 жени или с техни близки, които са в подобна ситуация на пробуждане, но за нас много голяма работа има да се върши на ниво общество и затова не спираме само с директната подкрепа, защото вярваме, че не е честно всички послания да са насочени само към жената в тази ситуация. Сякаш цялата отговорност за нейното избавяне е само на нейните плещи, а истината е, че ние като общество, като приятели, сестри, братя, колеги можем да направим чудеса с много фина и лека намеса, с правилното „Как си?“ в правилния момент. Затова и се налага да стигаме до хора, за които темата не е близка и то по най-лекия и ненатрапчив начин. И какво по-хубаво от изкуството и този пряк път към човешките сърца? Затова си партнираме от години с артисти, които са осъзнали, че тяхното изкуство може да има изключително пробуждащ ефект. В техните творби вплитаме посланията за женска сила, за пробуждане, за нов живот и сега за трета поредна година си партнираме с Национална галерия „Квадрат 500“, Столична община и Български фонд за жените в това да сбъднем поредното такова пробуждащо изкуство.“ Цялото интервю на Таня Иванова с Олга Минева от Emprove може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Мисията на фондация Emprove е да повишава осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността ѝ включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на общността „Жените Survivors“, която подкрепя други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дейността на фондация Emprove може да следите в социалните медии.

Ключови думи: