Завръщане на киното като социално преживяване: в Лондон се проведе 29-то издание на фестивала за независимо кино Raindance

Завръщане на киното като социално преживяване: в Лондон се проведе 29-то издание на фестивала за независимо кино Raindance

По време на фестивала легендарният Майкъл Кейн беше отличен с наградата Raindance Icon

Очакваното с нетърпение 29-то издание на най-големия европейски фестивал за независимо кино Raindance ни убеди, чe фестивалите, както и хората, се възстановяват от месеците застой бавно, но сигурно. И както мнозина, открили по време на пандемията нови интереси и изразни средства, фестивалът се завръща с нови теми и в разширен формат.

Тазгодишната селекция включва няколко световни премиери, а към съществуващите категории са прибавени хорър секцията Screamdance и Boomerang.

„Независимото кино пресъздава живота по един наистина уникален начин.“ - отбеляза в приветствието си по време на откриването създателят на фестивала Елиът Гроув, продължавайки: „То се различава от филмите в Netflix. Завръщането на киното като социално преживяване изправя пред предизвикателство всички филмови творци и мога да заявя, че ние като организатори на Raindance сме готови за това завръщане, а фестивалът отново ще посрещне тези, които се вълнуват от стойностно кино, подправено с щипка революционно непокорство.“

Всеки филм от програмата имаше една единствена салонна прожекция, но беше достъпен и онлайн, така че зрителят да може да направи своя избор.

Снимка: Ana Blumenkorn

Фестивалът беше открит с лентата на канадската режисьорка Лина Рослер Best sellers, чието заглавие е игра на думи със значение на „най-успешно продавани книги“ /bestsellers/ и „най-успешни продавачи“ /best sellers/. Филмът печели симпатии с брилянтното актьорско присъствие на Майкъл Кейн в ролята на застаряващия самотен писател Харис Шоу, който неочаквано получава шанс да публикува последния си ръкопис от издателска къща, публикувала навремето негов бестселър. Цинично настроен към света, той осуетява опитите на издателката на книгата да го въвлече в поредица от литературни четения, целящи увеличаване на продажбите. Забавен и тъжен едновременно, филмът прониква зад маските на двамата герои и разкрива, че циничното лице на Шоу, както и стремежът към успех на неговата издателка се пресичат в една и съща отправна точка: болка от загубата на някой, който е придавал смисъл и вкус на живота.

След прожекцията сър Майкъл Кейн, чиято колекция от филмови награди е внушителна, беше удостоен със званието Raindance Icon за цялостен принос към независимото британско кино изкуство. Признанието се връчва от няколко години, като негови предишни носители са британските режисьори Тери Гилиъм и Гай Ричи, както и актьорите Оливия Коулман, Джъд Лоу и Сали Хокинс.

„Британската филмова индустрия създава изключителни независими филми, в някои от които съм имал удоволствието да участвам.“ - споделя Майкъл Кейн по повод полученото признание. „За мен е чест да бъда част от тази индустрия, която дава гласност на различни истории, създава предпоставки за успех на нискобюджетни филми и стимулира творците да постигат успех, независимо от произхода си. Raindance е част от всичко това. Огромна чест е за мен да получа званието Raindance Icon.“ – допълва още големият актьор.

Снимка: Ana Blumenkorn

Създателят на фестивала Елиът Гроув коментира: „Майкъл Кейн е истинска икона. Неговият професионализъм се разпростира от италиански роли до участия в холивудски блокбастъри, като въпреки всичко Майкъл Кейн остава верен на своите корени. Всяко негово участие в британски филм, независимо дали ниско, или високобюджетен, е истинско събитие. Кой би могъл да забрави ролята му в „Да образоваш Рита“ и „Звезден глас“? Горди сме да го удостоим с наградата Raindance Icon.“

Останалите отличия на 29-то издание на Фестивала за независимо кино Raindance:

За най-добър чуждестранен филм бе обявен бразилският Medusa на режисьорката Анита Роча да Силвейра, филмов мюзикъл, който поставя на фокус болезнената тема за правото на жените да избират собствената си съдба между различни архетипи: основани на религиозни догми и предразсъдъци, или свободомислие и разкрепостеност.

За най-добра британска кинотворба бе определен The Drowning of Arthur Braxton на режисьора Люк Кътфорт.

Режисьорският приз грабна Луана Барджами за The Hill Where Lionesses Roar, а призът най-добра актриса бе присъден на Лусия Мониз за ролята й в Listen.

Интервю на Виолина Тошева със създателя на фестивала Raindance Елиът Гроув можете да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи: