Започна селекцията на български проекти, които ще се представят пред елита на европейския джаз

Започна селекцията на български проекти, които ще се представят пред елита на европейския джаз

Шоукейсът ще се проведе по време на Европейската джаз конференция в София през септември

Започна процедурата, в която български музиканти кандидатстват за представяне на своите проекти пред професионалисти от цяла Европа на шоукейс по време на Европейската джаз конференция в София през септември. Форумът ще събере над 500 души – организатори на фестивали и програматори на клубове. Те са представители на 180-те члена на Европейската джаз мрежа – от домакина A to Jazz през North Sea Jazz Festival до Umbria Jazz и клуб „Порги и Бес“ във Виена. „Имаме задачата пред букъри и програматори на клубове и фестивали, които биха ангажирали нашите музиканти, да представим много добра селекция на българска джаз импровизационна музика.“ – коментира Петър Димитров от фондация A to Z и организатор на фестивала A to Jazz.

България е първата балканска страна, към която се разширява целият огромен европейски пазар за джаз чрез домакинство на Европейската джаз конференция. Изключителната новина дойде преди две години, но заради пандемията форумът бе отложен за тази есен. „Това е ключова точка от нашите усилия за сближаване на българската джаз сцена и европейския джаз афиш, в който българската музика не е особено застъпена. Дистанцията е и културна, и географска. Решихме, че вместо да се презентираме на различни форуми в чужбина, е по-добре ние да направим голяма крачка и да поканим конференцията в София, за да може всички да участват активно в нея.“ – посочи Петър Димитров.

Така в България този септември ще се проведат работни срещи за развитието на европейската джаз сцена, ще има открити дискусии, в които всеки акредитиран ще може да се включи, ще се състои и шоукейс, на който ангажиращите артисти за участие мениджъри ще се запознаят с българския талант. „На всички нас, музикантите, е мечта да имаме международно участие на фестивали и в клубове.“ – посочи Петър Димитров. Срокът за подаване на кандидатури е 11 февруари. Първата стъпка в пресяването на кандидатите ще бъде оценката от международно жури. Така, независимо дали музикантите ще участват в шоукейса или не, влиятелни личности в музиката ще могат да се запознаят с техните проекти. „В журито са професионалисти, програматори на фестивали на световно ниво. Дори кандидатите да не стигнат до шоукейса, тези хора ще са ги чули и оценили. Това е важна крачка от път. Успявайки да реализираме бъдещи участия, и то все по-редовни, започваме да изнасяме културен продукт – ние сме част от икономиката. Това е път. Няма да стане нищо от днес до утре. Усилията на A to Jazz също го доказват.“ – очерта перспективите Петър Димитров.

Той даде препоръки към кандидатите: „Няма ограничения във форма́та, но винаги има съображения за това, че много по-трудно се ангажира бигбенд, отколкото трио или квартет. Всеки свободно да прецени какви са шансовете на неговия формат. Проектът трябва да е български – поне половината състав, включително лидерът, да са български граждани над 18-годишна възраст. В документацията се изисква кратка информация за ръководителя, презентация на проекта, биография, снимки и др. Нека кандидатите много внимателно прочетат условията. Не подценявайте писменото и визуалното си представяне, защото това е лицето на проекта. Трябва да има силен подход – говорим за проекти с експортен потенциал, които трябва да предлагат качествено съдържание в добра опаковка. Всичко трябва да е на ниво. Колкото по-добре си представим продукта, толкова по-големи са шансовете.“ Страницата за кандидатстване можете да отворите тук.

Ключови думи:
@