Вторият Wide Art Forum представя съвременното изкуство като провокация и обогатяващо преживяване

Вторият Wide Art Forum представя съвременното изкуство като провокация и обогатяващо преживяване

Събитието ще се проведена 16 март от 14 ч. до 18:30 ч. в „Топлоцентрала“ и ще ни срещне с професионалисти от различни сфери

След миналогодишното първо провеждане на форума за съвременно изкуство и култура Wide Art, преминало при голям интерес от страна на публиката, организаторите на събитието пристъпват към второто му издание с още по-голяма увереност и мотивация. Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски ни канят на 16 март в „Топлоцентрала“ за втория Wide Art Forum, който ще ни разкрие нови нюанси от провокативния свят на съвременното изкуство.

„Едно от очарованията на събитието е, че атмосферата в него е много свободна, без никакви ограничения, без никаква цензура. Нашата цел и мисия по отношение комуникацията с публика е да създадем среда, в която това общуване да е напълно свободно и пълноценно. Това позволява на самите лектори да представят темите си във всичките техни аспекти без никакво притеснение. Затова се получава и провокацията, в която никога няма нищо арогантно. Тя е провокация в смисъл на интелектуална стимулация, споделяне на гледни точки, които могат да са неконвенционални, отвъд обичайното и всичко това предадено чрез модел, който е атрактивен за слушане и преживяване, модел, който отговаря на даденостите на реалността – нещо, което е актуално, интересно, силно, визуално, динамично и т.н.“ – разказва Радослав Механджийски в ефира на Jazz FM.

За идеята, която стои заложена зад културния форум още от самото му начало, Теодора Константинова разкрива: „Wide Art Forum е едно надграждане на вече нашата почти 8-годишна работа с образователната ни платформа Art and Culture Today. Ние я създадохме с мисията да разширяваме публиките за съвременно изкуство, да образоваме, да говорим на по-достъпен език по всички теми, които въвлича съвременното изкуство, така че всеки любопитен да се почувства приет, поканен да преживява различни аспекти на съвременното изкуство.“

И тази година Wide Art Forum ще ни срещне с професионалисти от разнообразни сфери. Шестимата лектори ще се представят в три панела, като след всяка втора лекция ще има дискусия, в която публиката ще може да зададе своите въпроси. По-долу може да прочетете кратка информация за всеки един от гост-лекторите така, както е представен в официалната програма на форума.

Стефан Стоянов – най-активният български арт дилър на глобалната сцена за съвременно изкуство. Част от дейността му се фокусира върху консултиране на институции, аристократи, магнати относно инвестициите им в изкуство, формирането и допълването на собствените им колекции. Стефан Стоянов ще говори за глобалното значение на арт изложенията – „Експлозията на панаирите за съвременно изкуство - катализатор в една растяща индустрия, pros and cons“.

Светлана Куюмджиева - историк на изкуството, критик и куратор, доктор по изкуствознание. От 2003 до 2013 г. работи като галерист в галерия Credo Bonum и се изявява като критик и автор на независими проекти. От 2015 до 2021 г. е артистичен директор на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Светлана Куюмджиева е озаглавила своята лекция „Десет отговора на въпроса какво е куратор“.

Иван Мудов - съвременен визуален и пърформанс артист. Характерно в негов стил, представянето му е обвито в мистерия и предизвиква размисли и догадки. „После“ - така той е нарекъл темата, която ще разгърне по време на Wide Art Forum, свързана с творческия му подход и работата му с публики, общества и с човешката психология.

Елица Великова - психолог и арттерапевт, основател на „Институт за терапия и експресивни изкуства – София“. Темата, която тя ще разгледа, е „Гениалност или лудост: анамнеза на творческия процес“. В тази интерактивна лекция ще си зададем въпроса каква е връзката между творческия талант и психичната граничност? И каква е разликата между лудостта и творчеството?

Красимира Буцева - съвременен визуален артист, писател, изследовател. Тя ще участва в предстоящото издание на Венецианското биенале с проекта „Съседите“ (заедно с Джулиан Шехирян, Лилия Топузова и куратор Васил Владимиров). Темата, която ще бъде разгледана на Wide Art Forum, е: „Архиви, история и памет в съвременното изкуство“. По време на нея Красимира Буцева ще разкаже за личния си път на визуален артист, занимаващ се с изкуство, травми и архиви, както и ще представи други автори, работещи по темата.

Даниел Ненчев - радио и телевизионен журналист, продуцент и писател, автор на книгата „Идеи без граници. 30 интервюта със световни артисти от България“. Темата му на Wide Art Forum е: „Хумор, политика, съвременно изкуство“. Лекция за хумора в съвременното изкуство, често действащ като противоотрова срещу арогантността на властта.

С поглед напред към предстоящия Wide Art Forum с организаторите на събитието засягаме темата дали през последните години публиката тук става все по-изкушена от съвременното изкуство и дали е все по-подготвена. „Това е процес, разбира се.“ – прави уточнението Радослав Механджийски, но е категоричен за промяната: „Публиката става все по-подготвена и това, което откриваме, е, че тя има все по-голямо желание да общува със съвременното изкуство и всъщност комуникация и инфраструктура са основните елементи, които могат да спомогнат за нейното съзряване и от любител тя да се превърне в ценител и потребител в хубавия смисъл на понятието.“

Цялото интервю на Таня Иванова с изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски може да чуете чрез плейъра под основната снимка. През есента те ще бъдат партньори на „София диша“ за първия по рода си в България Sofia Art Fair, който ще се проведе от 3 до 6 октомври и който по думите на гостите на Jazz FM е „резултат от назряващия потенциал през последните години на целия културен сектор“.

Организаторите на Wide Art Forum дават възможност на публиката да се включи в събитието на място в „Топлоцентрала“ или онлайн. Билети ще откриете тук.

Ключови думи: