Вселената на музиката описва необята на живота в „Песента на ветровете“ на Петър Дундаков – вече филм и предстоящ албум

Вселената на музиката описва необята на живота в „Песента на ветровете“ на Петър Дундаков – вече филм и предстоящ албум

Творбата изпълняват Росен Захариев, Гергана Димитрова и Пламена Гиргинова с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров

Освобождаващ и извисяващ, подреждащ елементите в света в смисъл, представящ го в неговата красота. И всичко е толкова естествено и извечно. Вселената на музиката описва необята на живота в „Песента на ветровете“ – мултимедиен спектакъл, създаден от Петър Дундаков със солисти Росен Захариев, Гергана Димитрова и Пламена Гиргинова, с участието на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров, с видеоизображения от Иван Богданов – Fin Film. Проектът започна своя живот на сцената на Театър „Азарян“ в НДК в навечерието на Коледа през 2019 г. точно преди пандемията да промени живота ни. Спектакълът отново бе представен тази година на 1 юли и бе записан за филм-концерт, който вече можем да гледаме на Neterra TV. Предстои аудио записът да бъде издаден в албум. Така авторът Петър Дундаков прави следващата стъпка в развитието на проекта: „Тази музика носи нещо много лично за мен като композитор и отбелязва период от развитието ми. Радвам се да я споделя с възможно най-голяма публика.“ – споделя замисъла той.

 

 

Музиката за него е едно: класика, фолклор и джаз се събират в „Песента на ветровете“. „В съчетаването на толкова различни звучност като флюгелхорна на Росен Захариев, близък до джаз традицията, класическия звук на „Софийски солисти“, фолклорния глас на Гергана Димитрова, към края – оперния глас на Пламена Гиргинова, съм следвал естествения ми път на развитие в музиката.“ – отбелязва Петър Дундаков в интервю по Джаз ФМ. В началото на 90-те той навлиза в музиката с „Тибетски сърца“, към края на десетилетието се занимава с денс, в началото на 2000 г. започва да учи композиране в Ротердам. „Влязох по-дълбоко в музиката и в разбирането си за нея, отворих се към по-различни музики.“ – казва за престоя си в Нидерландия той.

Когато се завръща в България, пристъпва в света на киното, остава активен на независимата сцена, а в последните години е музикален директор и основен композитор на проекта „Бучимиш“ на „Мистерията на българските гласове“ с Лиса Джерард. „В него използвах различни тембри – съчетах звука на хора с интересен и екзотичен глас, какъвто е гласът на Лиса Джерард, с бийтбокса на Skiller. Това бе може би една крачка, която продължи в „Песента на ветровете“. Съчетаването на различен тип звучности ти дават възможност в един концерт да преживееш пътешествие, не те държи статично в една област. Самата звучност се развива, и то не само по отношение на нотния материал, а темброво и културно. Всеки глас носи в себе си културата на традицията, от която идва. В този смисъл комуникацията на сцената става по-важна, отколкото кой от кой жанр  е. Така създаваш нова музика, без това да е тенденциозно и самовлюбено от авангардистка позиция. По естествен начин в нова музика комуникират изпълнители, които преди не са имали възможността да са на една сцена. Това ми се струва много естествено, като път, свързан с моя живот.“ – описва отражението в музиката на своето развитие Петър Дундаков.

И с „Песента на ветровете“ е така – докато той развива проекта, проектът го развива. Филм-спектакълът вече може да се гледа в Neterra TV, нататък ще бъде наличен и в други дигитални платформи. Аудиото е смесено от Иван Бошев от „Пекарната“ и предстои да излезе в албум. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община. Отваряйки му нови пътища, Петър Дундаков търси публика за музика, която не е илюстративна и фонова, която преживяваш като чисто откровение. Той мисли за развитието на „Песента на ветровете“ като платформа, която да приобщи още музиканти с техните идеи за музиката, с техния светоглед. Продължението вижда в реализация с по-голям оркестър и разпознаваемо и извън България лице. „Песента на ветровете“ започна точно преди пандемията и ще продължи в, убеден е авторът, нов свят след нейния край. Петър Дундаков определя сегашното време като недействително по отношение на света навън. „Не споделям много очарованието на „да прекараме повече време със себе си“. Ще се радвам пандемията да отмине, но приемам, че светът днес е такъв. Не се оплаквам от липса на вдъхновение и работа, но очаквам новото време. След подобно преживяване светът се променя. Ще преживеем възход по отношение на нещо – не знам какво точно ще е. Убедихме се, че традиционните форми на култура са много важни, но и аналоговото не трябва да се плаши от дигиталното. Трябва да се опитваме да съчетаваме двете неща – не като вярваме само в едното и се борим с другото. Интересен период за живеене. Новият свят ще е вълнуващ и ще има нужда от нас да оставим нещо в него.“ – завърши Петър Дундаков.

По покана на Българския културен институт в Рим „Песента на ветровете“ ще звучи тази вечер в Академия „Санта Чечилия“.

Ключови думи:
@