Внушителният мюзикъл „Парижката Света Богородица“ е на сцената на Зала 1 на НДК в постановка на Държавна опера – Варна

Внушителният мюзикъл „Парижката Света Богородица“ е на сцената на Зала 1 на НДК в постановка на Държавна опера – Варна

Спектакълът гостува в София на 26 май от 19 ч.

Вписан в Книгата на рекордите на Гинес като мюзикълът с най-големи продажби в първата година след премиерата си, „Парижката Света Богородица“ гледаме в София в постановка на Държавна опера – Варна на 26 май от 19:30 ч. в Зала 1 на НДК. „Това е сбъдната мечта. Никога не съм си представяла, че точно този мюзикъл, един от най-невероятните, ще бъде поставен в България, и то във Варна. Музиката е толкова завладяваща, че не познавам човек, който да е дошъл, да не е съпреживял всичко и после да не си пее с дни повечето мелодии. Освен че минават през душата, те остават в съзнанието.“ – изрази възхищението си към творбата в интервю по Джаз ФМ изпълнителката на ролята на Есмералда Лилия Илиева.

Снимка: Държавна опера – Варна

Музиката на „Парижката Света Богородица“ пише Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Действието се развива през 1482 г. в Париж под двете кули на великата катедрала „Нотр Дам“. Романът разказва история за любовта, съдбата, архитектурата и политиката и убедително пресъздава средновековния свят в зората на модерната епоха.

„Уникално щастие и радост е да си част от този мюзикъл, оставил трайна следа вече толкова години в хората със своята прекрасна музика, с невероятните френски музикални стилове, прекрасните превъплъщения на героите. Огромна чест е да сме част от този спектакъл. Хората ще видят за какво става въпрос – страхотен екип, невероятен 3D мапинг, в който ще видим самата катедрала в целия ѝ блясък…“ – описва преживяването Велин Михайлов в ролята на Квазимодо.

Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, сценограф и костюмограф е Ася Стоименова. В 3D мапинга на Elektrick.Me виждаме величествената катедрала в ненакърнената ѝ цялост, дори чуваме последното биене на камбаните в запис, направен по случайност часове преди пожара. Оркестрацията е на Данко Йорданов, диригент е маестро Страцимир Павлов. Текстът на Люк Пламондон е преведен от Лилия Бонева, хореограф на спектакъла е Станислава Томова. Режисьорът Петко Бонев споделя: „Поставяме „Парижката Света Богородица“ като театрализиран концерт с костюми – много популярен жанр във Великобритания, но нов за българската сцена. В цялата ѝ последователност е представена драматургията, има въздействащи сценография, костюми и хореография. Зрителите ще видят импозантната парижка катедрала без пораженията от последния опустошителен пожар, в цялото й величие, възкресена със средствата на 3D мапинга.“ Най-популярните арии ще бъдат изпълнени в оригинал на френски език, а преводът ще бъде показан със субтитри.

За първи път „Парижката Света Богородица“ e представен през 1998 г. в Париж. Лилия Илиева и Велин Михайлов играят в спектакъла с дълбоко вълнение за образите, които пресъздават. „Обичам абсолютно всичко в героинята си. Откроявам свободата, страстта, темперамента, натюрела, цялата душевност, взаимоотношенията ѝ с останалите персонажи. Обожавам ги – и нея, и музиката.“ – казва Лилия Илиева. За своя персонаж Велин Михайлов споделя: „Чистотата, любовта съпътстват моя герой. Той е доста отхвърлян от всички заради грозотата си, но душата му е чиста и пълна с любов.“

И двамата са ентусиазирани от предстоящото представяне на мюзикъла в София. „Нямам търпение да споделим с хората тази приказка, тези два часа, в които даваме цялата си любов, преминавайки през тази невероятна музика.“ – с радостно очакване от срещата е Лилия Илиева. Въздействието на постановката ще е силно, уверен е Велин Михайлов: „Готови сме да представим спектакъла достойно пред софийското общество. Определено ще оставим положителен отпечатък!“

Джаз ФМ е медиен партньор.

Билети се продават в Билетния център на НДК и в мрежата на Eventim.

Ключови думи: