Виртуозният пианист Кърк Лайтси идва на „Банско джаз фестивал“

Виртуозният пианист Кърк Лайтси идва на „Банско джаз фестивал“

Той ще замести Джордж Кейбълс, прекратил европейското си турне по здравословни причини

Организаторите на „Банско джаз фестивал“ обявиха ново име в афиша на мястото на Джордж Кейбълс, прекратил европейското си турне поради здравословни причини. На основната сцена на фестивала на 11 август ще чуем друга огромна американска легенда на пианото – Кърк Лайтси.

Роден в Детройт през 1937 г., той започва да свири на шестгодишна възраст и от тогава не се разделя с пианото. Като свои огромни влияния посочва Ханк Джоунс и Томи Фланаган, като казва, че е със „съзнание на Бъд Пауъл, стил на Арт Тейтъм, усещане за бибоп и индивидуален подход към пианото.“ Характерни за музицирането му са концентрацията и финото докосване на клавишите на пианото.

Кърк Лайтси свири и на кларинет, фагот, флейта. Преди да започне солова кариера той е сайдмен на Чет Бейкър през 60-те. Първия си албум издава през 1974 г., а най-новият е от 2021 г. и е поглед към наследството на Джон Колтрейн. В края на 90-те се мести да работи във Франция, където включва в групата си The Leaders саксофониста Чико Фрийман. В дискографията му е и албум с Кени Бърел.

Организаторите на „Банско джаз фестивал“ желаят на Джордж Кейбълс бързо възстановяване!

Ключови думи: