Вълнуващи сътрудничества събират заедно звездни имена от джаз сцената

Вълнуващи сътрудничества събират заедно звездни имена от джаз сцената

В момента няколко вълнуващи сътрудничества събират заедно звездни имена от джаз сцената. Вероятно и пандемията играе важна роля за всичко това, тъй като през изминалите месеци остави празни графиците на големите музиканти и това сякаш улесни тяхното събиране и им даде възможности да реализират нови идеи, за които в друга ситуация нямаше да имат достатъчно време.

„Някой може ли да ми обясни защо отне толкова много време, за да се съберем с Джейсън Моран и да направим няколко дуетни гигове?“ – написа Крисчън Макбрайд в социалните медии след първия концерт на дуото в Лондон, който се проведе на 6 октомври. Довечера пианистът и басистът излизат на сцената в Еслинген, Германия, а до края на седмицата ще свирят още в Хага и Хамбург.

Този месец в САЩ публиката има редкия шанс да се докосне в една концертна вечер до майсторството на саксофониста Джо Ловано, вокалистката Даян Рийвс и пианиста Чучо Валдес. Тримата изнасят съвместни концерти, а програмата им е озаглавена „Дуети“. До края на октомври им предстоят още три концерта – в Сиатъл, Коста Меса и Санта Моника. „Имах изключителната чест да сътворя магия с маестро Чучо Валдес и големия Джо Ловано по време на концерт с дуети.“ – споделя Даян Рийвс във фейсбук и кани своите почитатели на следващите им изяви с думите: „Елате, няма да съжалявате!“

След броени дни в Европа започва турнето на двама именити музиканти – Джон Скофийлд (китара) и Дейв Холанд (контрабас). Първият им концерт е на 17 октомври в Каляри, Италия, а сред спирките са Люксембург, Варшава, Брюксел, Берлин, Париж, Лондон и др. Ско и Холанд ще свирят две поредни вечери – на 3 и 4 ноември, в добре познатия на българските меломани виенски клуб Porgy & Bess.

Ключови думи: