Вълните на музиката ще се слеят с песента на морето и ще се издигнат в полета на хвърчилата на „Велека кайт и джаз фест“ този уикенд
Снимка: Светослав Николов

Вълните на музиката ще се слеят с песента на морето и ще се издигнат в полета на хвърчилата на „Велека кайт и джаз фест“ този уикенд

Основни участници в програмата са Михаил Йосифов в събота и Мими Николова в неделя

Вълните на музиката вятърът отново ще събира с песента на морето и почувстваното ще ни извиси с полета на хвърчилата на четвъртото издание на „Велека кайт и джаз фест“ този уикенд, на 20 и 21 август. Фестивалът се организира от наемателя на плаж „Велека“ в Синеморец Филип Баров с подкрепата и медийното партньорство на Jazz FM. В музикалната програма основни участници са Михаил Йосифов (събота) и Мими Николова (неделя). Концертите са от 16 ч. на плажния бар. А още около 10 ч. в събота в небето ще се издигнат приказни герои с кайтовете на „Въздушни чудеса“ на Юри Георгиев. „Хвърчилата са прекрасни, гледката е много красива и ще ѝ се зарадват и деца, и възрастни.“ – очаква полета Филип Баров в интервю по Jazz FM.

Снимка: Светослав Николов

Под хвърчилата в синьото небе ще звучи музика. Михаил Йосифов и Мими Николова ще представят специално създадени в тези състави програми за фестивала. Един от водещите тромпетисти, Михаил Йосифов ще свири с двама от своите възпитаници в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – Николай Костадинов – пиано, и Красимир Зафиров – бас. Те ще поднесат букет от шедьоври на джаза. Ще прозвучат пиеси от репертоара на Дюк Елингтън и Дизи Гилеспи, както и инструментални версии на песни, станали прочути в изпълненията на Ела Фицджералд, Сара Вон и Нат Кинг Коул.

Легендарната Мими Николова ще ни срещне с незабравими свои песни в аранжименти на Самуел Ефтимов и в съпровода на Георги Петров – пиано, Владислав Мирчев – контрабас, Ивайло Манев – барабани. На брега на морето тя ще изпее „Синьо“, посветена на морето с текст на поета Борис Априлов – роден също в Странджа, в Малко Търново, и прекарал детството и ранните си младежки години в Бургас. Ще чуем и „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Малката креолка“, в програмата са още „Влюбеният телефон“, „Приказка“, „Недей ми казва тази вечер сбогом“, както и джаз стандарти.

Снимка: Светослав Николов

Авторитети в джаза, млади музиканти и специално сформиран квартет са в програмата на третото издание на „Велека кайт и джаз фест“ в Синеморец този уикенд

Миналата година на „Велека кайт и джаз фест“ чухме проф. Владимир Радулов и Венци Благоев, който свири на бара, на плажа, на морето и във морето, както и Jazz FM квартет, воден от Владислав Мирчев – бас, с Александър Куманов – китара, Димитър Горчаков – пиано, и Ивайло Манев – барабани.

Снимка: Светослав Николов

Омайните вълни на джаза достигнаха приказен бряг в третото издание на „Велека кайт и джаз фест“

Събраха се много приятели, сред които и голям музикален отбор. Хората танцуваха, благодариха и питаха кога и къде продължава музиката. Така, спонтанно, като развитие на фестивала, по искане на публиката и с голямото желание и на музикантите се появиха джемсешъните. Тогава те се проведоха в заведението „Часовникът“ в самото село. Първата вечер свириха Венци Благоев, проф. Владимир Радулов, Владислав Мирчев и Николай Манев, а във втората чухме соло китарните изпълнения на Александър Куманов. Част от публиката дойде специално, други, запътили се нанякъде, но привлечени от музиката, се спираха на улицата, влизата или оставаха навън и слушаха до края.

Снимка: Светослав Николов

Така джазът в Синеморец година след година разширява териториите на своето присъствие. Като наемател на плаж „Велека“ Филип Баров разви мястото цялостно като култура – опазване на природата, природосъобразен туризъм без пластмаса, образование – с еко игри, обучение на деца и читалня, храна (традиционен е бургерът от био телешко, а новият специалитет тази година е сандвичът балък екмек с филе от скумрия на скара в меко хлебче със сумак, зелена салата, домат и червен лук, обилно полят с лимон и зехтин), а също и музика. Плаж „Велека“ стана любимо място за свирене на цялата джаз общност и концерти там вече се провеждат през цялото лято.

Снимка: Александра Гълъбова

От тук възникна „Велека кайт и джаз фест“ през 2019 г. Началото бе в случайна, но предопределена среща. Първото издание подготвихме само за месец и включваше диджей сет на Младен Димитров – DJ Mr. Moon.

Снимка: Светослав Николов

На следващата година фестивалът представи четири концерта – на Милена Караджова с Петър Миланов, Христина Белева и Петър Йорданов – Бъни, на Велека Цанкова с Даниеле Феббо, Мартин Бодуров и Виктор Викторов, на Васил Хаджигрудев с Росен Захариев – Роко, Александър Логозаров и Стефан Горанов, на Цвети Чендова с Пламен Петров и Мария Жекова.

Снимка: Светослав Николов

Много си отиват на брега на плаж „Велека“ природата, музиката и хвърчилата, оформящи образа на живот във връзка, сливане, окриление и полет. Тази година Велека Цанкова отново ще е в Синеморец. Точно по време на фестивала тя ще пее на ново място за джаз – двора на „Време е за теб“, в неделя от 20:30 ч. със Станислав Арабаджиев на пианото. Преди време дълги години джаз в Синеморец звучеше единствено на „Кораба“. След старта на редовните джаз концерти на плаж „Велека“ и на фестивала „Велека кайт и джаз фест“, през изминалите две години джаз в Синеморец слушахме и в двуетажния автобус на Dada Bar на поляната под центъра, джаз вече обичайно звучи и в различни точки на селото.

Снимка: Светослав Николов

„Джазът набира скорост в Синеморец. И в селото започва почти всеки ден да има събития, свързани с джаза. Това изключително много ме радва. В неделя ще пее Велека Цанкова, очаквам и нашите джемсешъни. Година след година с фестивала надграждаме нещо, което става напълно очаквано. И навськъде виждаш усмихнати, приятни лица и чуваш джаз. Наистина е невероятно.“ – коментира Филип Баров.

Снимка: Светослав Николов

Той отбелязва промяната, настъпила след последните две години на пандемия. „Настроението в Синеморец е чудесно. Ковид събра палитра от хора, които не сме очаквали да дойдат толкова на юг. Сега е доста по-спокойно и много, много по-приятно. Пълно е със свежи лица, деца. Всичко върви прекрасно.“ – пренася ни на морския бряг Филип Баров. И времето ще е на наша страна. Прогнозата е за чудесен южен вятър, който ще вдигне хвърчилата, а морето ще е спокойно за приятен плаж с джаз.

Снимка: Светослав Николов

Тази година един от участниците на „Велека кайт и джаз фест“ – барабанистът Ивайло Манев, бакалавър в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, студент на Христо Йоцов, ученик на Атанас Попов, ще проведе работилница по ритъм с децата, живеещи и гостуващи в Синеморец. Събитието е съвместно на НЧ „Синева – 2020“ и ще се проведе в понеделник от 10 до 11 ч.

Ключови думи: