Вадим Неселовски идва на RADAR, още 6 концерта и две работилници включва фестивалът тази година

Вадим Неселовски идва на RADAR, още 6 концерта и две работилници включва фестивалът тази година

На него своята премиера прави нова програма на проекта NIKOBO на Нейко Бодуров

В три дни – от 5 до 7 август, в 7 концерта и две работилници с общо 12 музиканти и визуални артисти от България, Украйна, Великобритания, Германия, Франция и Нидерландия, във Варна ще се проведе деветото издание на RADAR festival beyond music. Идеята на фестивала е да представи авантюристични подходи в музиката, независимо дали става дума за импровизационна музика или авангарден джаз, експериментална електроника, аудиовизуални изпълнения или звуково изкуство, посочват организаторите.

В първия концерт ще чуем украинския пианист и композитор Вадим Неселовски. Събитието ще се проведе в петък в Градската художествена галерия. „От Киев Неселовски преминава в Германия, а след това – в САЩ, където в момента преподава в Berkley School of Music. Музикант с брилянтна кариера, работил е с Гари Бъртън, Шака Кан, Пат Матини, Хърби Хенкок, изключително техничен пианист, много богата музика, която е пряко свързана с фолклора – той има еврейски произход. Доста е активен в организирането на благотворителни събития, свързани с политическото състояние в Украйна още от анексирането на Крим. Това ще е нашето заявяване на позиция в тази ситуация.“ – разказа по Jazz FM съоснователят на фестивала и негов артистичен директор – композиторът и пианист Димитър Бодуров.

В събота и неделя на RADAR ще има по три концерта на вечер, които ще се проведат в двора на Археологическия музей. Събота, 6-ти август, ще започне с изцяло новия проект EGO-D с композиции и звукови пейзажи на живо едновременно на барабани, пиано и синтезатор на добре познатия на варненската публика барабанист Йенс Дупе. След това алтернативното електронно дуо Desperate Daughters ще подарят на посетителите едночасово уникално ъндърграунд звучене, като във Варна те ще представят предстоящия си албум. Финалът ще е за френския артист Алекс Ожие, който съчетава музика и видео, а в прожекциите си използва и лазер.

Алекс Ожие

Уникалният и многостранен проект Multiverse на двамата британски мултиинструменталисти Иво Нийм и Джим Харт ще открие последната вечер на 7-ми август. Фестивалът продължава с най-новата колаборация ТРАНСФОРМАЦИИ на братята Димитър и Нейко Бодурови и електронния продуцент Иван Шопов в проекта NIKOBO. Специален гост на триото ще бъде Теодосий Спасов. Деветото издание на RADAR ще закрие холандският звуков и визуален артист Алберт ван Аббе със своите звукови архитектури. Той ще води работилница за eлектроника и мултимедия, в който публиката ще експериментира с новаторски техники и инструменти, интегриращи звукова и визуална среда. Във втория уъркшоп Иво Нийм ще сподели своята страст и познания за комплексните индийски ритми и тяхното прилагане в контекста на модерния джаз.

„Фестивалът дава много на сцената, тъй като последните две години ни лишиха от възможността да представяме международни проекти. Завръщаме се на световната карта на фестивалите и стимулираме местната сцена, като запознаваме артистите с техни колеги, така те заедно могат да разгърнат проекти. За публиката е уникална възможност да преживее случващото се на RADAR.“ – коментира съоснователят на фестивала и изпълнителен директор Светлозара Христова.

Димитър Бодуров е пианист и композитор, който живее в Амстердам: „От там черпя страшно много идеи и познанства. Опитах се да пренеса съвременните тенденции на българска почва, тъй като има нужда от обновяване и нещо по-различно. По фестивалите в Европа ми прави впечатление, че публиката става все по-отворена и стиловите рамки отпадат. Това се опитахме да направим с RADAR – да зададем отворена интерпретация и да оставим хората да преживеят нещо, което е отвъд техните предразсъдъци. Това е предизвикателството в една вечер да чуеш джаз концерт, електронен концерт и да видиш танцов спектакъл или опера, както сме правили в минали години и да се получи фестивалност – да наситим сетивата си и да се отворим за музиката, която е отвъд.“

Проектът NIKOBO

ТРАНСФОРМАЦИИ на NIKOBO е все още в работен процес. „Тази спонтанност, която прилагаме към проекта, може да се окаже доста позитивна. Реших да няма написани ноти. Артистите са толкова емблематични за музикалната сцена не само в България, те са толкова ерудирани, че няма нужда от рамки, а и фестивалът позволява да бъдем свободни и комуникацията между всички на сцената ще бъде интересното в случая. Ще бъде изцяло импровизирано и същевременно хората ще видят колко организирана може да бъде една музика, когато зад нея стоят такива артисти. Ще направим нещо безспорно красиво.“ – каза по Jazz FM лидерът на проекта Нейко Бодуров.

Фестивалът RADAR beyond music се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Община Варна, както и на други партньори, и с медийната подкрепа на Jazz FM.

Ключови думи: