В София вече има дърво, засадено от Джералдин Чаплин
Снимка: Светослав Николов

В София вече има дърво, засадено от Джералдин Чаплин

Голямата актриса представи на „София филм фест“ филма със свое участие „Лука“

Знаменита актриса, дъщерята на Чарли Чаплин Джералдин Чаплин, остави голяма следа при първото си гостуване в София – тя представи новия си филм „Лука“ на 27-я Международен „София филм фест“, получи Наградата на София, присъждана от Столична община, срещна се с публиката и дълго отговаря на въпроси. В парка „Заимов“ тя засади дърво в Гората на „София филм фест“. Джералдин Чаплин направи впечатление с отношението си към живота – на всяко преживяване обърна внимание като на значим момент. Тя разгледа града, разговаря с творци, снима се с минувачи. Всичко това – с неизменната усмивка на човек, който цени всеки миг от случващото се. По-късно на среща с публиката изрази усещането си, че смъртта се интересува от нея. „Виждам я да ме гледа от всеки ъгъл и да казва: „Хммм, интересно.“

Снимка: Светослав Николов

Джералдин Чаплин засади дървото със Стефан Китанов, създател и директор на „София филм фест“

Повод за гостуването на Джералдин Чаплин в България бе премиерата на фестивала на новия филм с нейно участие „Лука“ с режисьор Джесика Удуърт. „Много я обичам!“ – описа пълното си доверие към нея актрисата. Двете работят заедно за пореден път, като отново, както в предходния „Босият император“, се фокусират върху темата за упражняването на властта. В новата лента тя изпълнява роля, написана за мъж, но, както разказа пред публиката, героят не нито мъж, нито жена, а по-скоро рептил. Тя сподели, че много се интересува от темата за това какво задвижва лошия човек. Според нея това не е просто злото. „Светът е пълен с лоши хора.“ – коментира тя. По-късно в отговор на въпрос за войната на Русия в Украйна, тя коментира отношението на украинския президент Владимир Зеленски към живота, като го похвали за танцовите му умения, сравнявайки ги с тези на Бионсе. „Трябва да се обичаме. И да се мразим, да не се убиваме.“ – заключи тя по повод войната.

Снимка: Светослав Николов

„Чудесно е да си дъщеря на Чарли Чаплин! Представете си да си дъщеря на Хитлер… В живота той беше строг викторианец. Можеше да бъде забавен, само когато е пред публика. Може би затова има толкова много деца.“ – разказа за прочутия си баща тя. „Той ни даваше пример със своя живот. От него имам и един урок. Когато не се чувствах добре като балерина, той ми каза, че аз самата трябва да се харесвам, да излизам на сцената като Марго Фонтейн, за да ме харесат и зрителите.“ Джералдин Чаплин има летящ старт в киното. „Когато реших да стана актриса, се замислих, че мога да използвам името на баща си. Още на другия ден имах агент, който ми каза, че първият ми филм трябва да е с най-голямата звезда – Белмондо. И първият ми филм бе с Белмондо. Да носиш фамилията Чаплин помага и за друго – например да успееш да си запазиш маса в ресторанта.“ – пошегува се накрая тя.

Снимка: Светослав Николов

Някой пусна музика от телефона и скоро лопатите станаха китари

За развитието си като актриса сподели, че в началото си е представяла целия живот на героинята и преживяното от нея до момента, в който започва действието във филма. „Сега по-скоро изпълнявам поставените от режисьора задачи.“ – каза Джералдин Чаплин. В отговор на въпрос на колегата Георги Митов от Classic FM за новия си филм „Лука“ тя сподели, че той утвърждава човешките качествата, които тя намира за най-важни – смирение, устояване и сила. Филмът е с български копродуцент – „Арт фест“ на Стефан Китанов и Мира Сталева, организатори на „София филм фест“, и предстои да излезе в национално разпространение. Фестивалът се провежда под патронажа Столична община с подкрепата на Министерството на културата, на Националния филмов център и програма „Творческа Европа“ MEDIA на Европейския съюз.

Снимка: Светослав Николов

И с други участници във фестивала и в инициативата за засаждане на дърво

За работата си с Петър Увалиев си припомни, че той ѝ е казвал, че в България много се учи от руски учебници. „За да се изучиш, освен български, трябва да знаеш и руски.“ – пояснил той. И още за срещата с Джералдин Чаплин можете да откриете на сайта на bTV Новините тук: Джералдин Лий Чаплин за филма „Лука“ и българското участие в лентата - bTV Новините (btvnovinite.bg)

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи: