В сивотата на пейзажа – цветове. Животът е чудо! Проф. Иван Газдов представя нов цикъл „Творбата хвали художника“
Снимка: Галерия „Арте“

В сивотата на пейзажа – цветове. Животът е чудо! Проф. Иван Газдов представя нов цикъл „Творбата хвали художника“

Два цикъла творби – китайски туш и колаж, както и бронзова пластика, са представени в галерия „Арте“

Студен камък, върху него – свежо растение. Надвиснали сиви облаци, под тях – цветове. Пуст пейзаж и божествена светлина. Каквото и да се случва в живота, той винаги намира своя път, той е все така хубав и си заслужава. Заслужава си да живееш! Има за какво, има на какво да се уповаваш. Животът е щедър и добър. Колко ужасно може да е призрачно дърво – страшилище, когато върху клон като долната челюст на зинала паст в пълна безопасност е кацнала цветна птица? Колажи, изградени върху контраста с китайски туш, показват абсурдността на страха, ненужността на отчаянието, възможността за излизане от безпътицата. И всичко е ведро, и облаците ще извалят своята сивота, за да избухне върху напоената земя пъстър живот. Всеки има своя пристан, всеки може да потърси и ще намери във всичко повод за радост. Самите колажи са живот в неспирно движение – неизтърваващите нищо от поглед сови са тихи носители на древно знание, жабката е в радостен скок – весела и безгрижна, охлювът е спокоен в безкрайно дълъг път, бдителната врана е проницателна. И още: цветя пръскат цветове и аромати, клоните са устремени към небесата и ни пазят от стихията на дъжда. Всеки живее, всичко е живо и е така красиво. И мъртвите листа на дърветата живеят нов живот като произведение на изкуството в една от творбите. В сивотата на пейзажа – цветове. Животът е чудо! Само човек, който вярва в смисъла и в доброто, който вярва в смисъла на доброто и в живота може да създаде такива произведения. „Това е основното, което ме е водило в този цикъл.“ – казва в коментар проф. Иван Газдов. Новия си цикъл китайски туш и колаж „Творбата хвали художника“ той представя в галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ № 31 в София. Изложбата продължава до 18 януари. В нея за първи път се срещаме и с по-ранни бронзови пластики на твореца, известен като създател на графикатурата.

Снимка: Галерия „Арте“

Отправна точка на „Творбата хвали художника“ е опит на проф. Иван Газдов с китайски туш през миналата година. „Той е основа на цялата работа и едно предмостие в деликатност към усещането за природата, и то не толкова моето, колкото на зрителя.“ – извежда той двете линии на цикъла. В техниката той съчетава китайски туш с колаж, а във въздействието създава творби, които говорят не толкова на очите, колкото на усещанията на зрителя. „Връзката в заглавието „Творбата хвали художника“ не е много ясна в съвремието, където има толкова много комуникация само с думи. Тук хваленето се вижда с поглед, който се усеща. Когато гледаме нещо и кажем, че оставаме без думи – тогава с какво сме останали? Картини, които се създават без кортеж, без нещо предварително, са много по-стойностни от други, в които обстоятелствата принуждават публиката да ги възприема.“ – разсъждава авторът. От тук той намира и подхода с един от принципите на класическата китайска живопис. „Това действие с деликатно пипане, с туш, с мека материалност, е в доста голяма контраст с европейската класическа живопис – с тела, възторг от живота, от човещината. Китайците вместо това рисуват едно бамбуково клонче, върху което попада птиче или има мънички листенца. Когато човек ги наблюдава известно време, остава с усещането, че е едно и също с тях.“ – обяснява проф. Иван Газдов.

Снимка: Галерия „Арте“

Върху основата от китайски туш той добавя колаж, който борави с рефлекса на „новото гледане“. „С дълги наблюдения забелязах, че може да се получи много свеж импулс с контрастните и ярки цветове на колажа. Много ефектна техника, тя достига до съвременния зрител, обременен от ударни графични изпълнения, едри планове в киното и динамика на монтажа на видеоклипове.“ – отбелязва проф. Иван Газдов, създаващ „ефекта на цветните петна“. „Те са поставени съвсем неслучайно, съвсем не и по формула, а по моята логика, която е доста взискателна. Работи се много дълго и упорито, избират се неща и остава усещането, че тази работа е много сложна, че изкуството е нещо интересно и занимателно като мисловна дейност на базата на интуицията.“ Галеристката Гергана Борисова отбелязва новото в творчеството на художника: „Това, което най-много ме радва е, че професорът е влязъл в пейзажа. По Газдовски – с неговите символи, с неговия почерк. Като техника има контраст между ефирния китайски туш и контрапункта на колажа. Така се получават любопитни картини с цели истории. Всеки може сам да ги чете и тълкува. Тук има повече цвят и настроение.“ Произведенията на проф. Иван Газдов от цикъла „Творбата хвали художника“ са потупване по рамото: „Приятелю, радвай се! Радвай се на живота!“

Снимка: Галерия „Арте“

Изложбата е представена онлайн в Ютюб канала и Фейсбук страницата на галерията и с думи от проф. Георги Каприев. Той диагностицира, както се изразява, проф. Иван Газдов като „адвокат на творението“.

Животът е труден, сложен, тежък? Нищо подобно. Просто трябва да сложим щипката сол, както ни призовава със своя творба на път към входа на залата проф. Иван Газдов. „Тук има двояко значение. Тази щипка сол може да се постави във всяка ситуация в живота – да не се приемат нещата чак толкова насеризно, както например обсъжданията в днешно време. И самите рисунки са такива – като дебел щрих, който със своето движение завихря форми.“ – описва произведението той.

Снимка: Галерия „Арте“

Да живееш с чувството за част от природата, каквато сме, е истинско изкуство. В това е съвършенството ни. Тази идея свързва с творбите китайски туш и колаж другия компонент на изложбата – цикъла с бронзови пластики, създадени преди десетилетия, но за първи път показвани сега. В тях е отпечатана тази истина. „Тези релефи и пластики са лица, глави, маски на хора, ръце. С ефекта на гипса те създават усещането за чупливост, а са направени от стабилен материал. С цвят на благородно злато и с патина, те навеждат на асоциация за живот в мед. В тях има усещане за лека наситеност на формата, която контрастира с вложени елементи от природата. Идеята да ги покажа идва от чипото носле на една от героините. То подсказва детската асоциативност от страна на чувствата, на учудване на света.“ – описва творбите техният създател. Това е чувството на удивление от живот на благодордство, сладък като мед, ценен като злато. Живот пълонценен и така прекрасен, към идеята за който насочва вниманието ни всяка творба в изложбата.

Ключови думи:
@