В първо издание на „Истории за джаза“ Jazz FM ви срещаме със Стефан Славов и Генчо Въртовски

В първо издание на „Истории за джаза“ Jazz FM ви срещаме със Стефан Славов и Генчо Въртовски

Събитието на 30 юни в „Топлоцентрала“ е част от предварителната програма на A to JazZ Festival. Час по-рано фотографска изложба открива Евгени Димитров от агенция „Булфото“

Легендарни личности ще разкажат за славните времена, когато се е основавала съвременната българска джаз сцена, на организирана от Jazz FM среща от предварителната програма на фестивала A to JazZ. Озаглавена „Истории за джаза“, в тази поредица първи събеседници са инструменталистите Стефан Славов и Генчо Въртовски. С тях ще разговаря програмният директор на радиото Светослав Николов, а сред публиката ще са артисти като Мими Николова, Лиана Антонова, Маргарита Радинска, Любомир Денев и Димитър Йосифов, Стойчо Раднев, както и вдовицата на Генко Генов Дариана Генова, които също ще се включат със своите разкази. Събитието ще се проведе на 30 юни от 19 ч. в кафето на Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Чрез споделеното от ярките творци в „Истории за джаза“ ще научим за вдъхновенията им, за приятното и трудното в тяхната работа, за постиженията, за сбъднатите и неосъществените мечти. Двамата музиканти, първи участници в тази поредица, са свързани с Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, Стефан Славов е създател на „Софийски диксиленд“, а Генчо Въртовски е бил част от Оркестър „София“ и „Динамит брас бенд“. И двамата създават и водят и други формации, споменът за които също ще върнем на тази среща.

В началото на 50-те джазът в България често се е чувствал в безопасност в цирка или пък изсвирен на мундхармоника, но пък е пътувал много по света с редица концерти в Съветския съюз, например. Постепенно хоризонтът пред тази музика се прояснява и тя започва да звучи в София и в цялата страна. Кой, къде и как е вдъхновявал публиката, ще научим от самите участници в събитията.

Разказите на Стефан Славов и Генчо Въртовски ще бъдат придружени от дигитализирани от техните лични архиви снимки. Срещата ще продължи 1 час и ще се излъчва на живо на Фейсбук страницата на Jazz FM. „Истории за джаза“ е продължение на множество проекти на Jazz FM, насочени към съхраняване на българското джаз наследство и популяризирането му в съвремието. Сред тях са издаването на албум на първата българска джаз певица Лени Вълкова, както и ефирните и онлайн проекти „Джаз истории“ и „За албумите от техните създатели“.

Час по-рано, от 18 ч. във фоайето на „Топлоцентрала“ изложба ще открие фотографът Евгени Димитров – основател на Фотографска агенция „Булфото“. „Джазови приключения в София“ е физическото начало на виртуален проект, започнал в социалните мрежи. Авторът Евгени Димитров, сериозно запален по джаза, снима и качва в специална галерия във Фейсбук избрани моменти от джазовия живот в София.

Българската столица през последните години е едно голямо туптящо музикално сърце, в което има място за чудесни музиканти от всякакви жанрове и поджанрове. Клубният джаз е наситен до степен, до която да не можеш да избереш вечер на кой от поне два – три хубави концерта да отидеш. Освен богатия избор от български изпълнители на световно ниво, софийската сцена дава и музикални звезди с международна известност.

Сред снимките на изложбата са и джазови творци от минали издания на фестивала A to JazZ, който за над 10 години се превърна в най-голямото джазово събитие в България.

Първите 30 кадъра от многогодишната серия снимки ще са достъпни за публиката на 30 юни по време на предварителната серия от събития на фестивала. За трите дни на джаз феста ще има и „изложба в изложбата“. На отделни стативи ще гастролира част от селекцията за ценители Big Jazz Photos – мегапринтове на световни звезди върху текстил, обиколила няколко галерии през последните 10 години.

Входът за събитията е свободен.

Фейсбук събитието ще откриете тук.

Ключови думи: