В името на мира, свободата и междукултурния диалог: на 30 април празнуваме Международния ден на джаза

В името на мира, свободата и междукултурния диалог: на 30 април празнуваме Международния ден на джаза

Празникът приобщава над 180 държави по целия свят. У нас по случай Международния ден на джаза ще има концерти в София, Русе и Добрич

„В разгара на конфликти и разделение International Jazz Day 2022 изпраща жизненоважното послание, че независимо кои сме и откъде идваме – все още можем да правим музика заедно.“ – така Хърби Хенкок анонсира Международния ден на джаза, който за поредна година отбелязваме на 30 април. Празникът беше утвърден по идея на големия джаз музикант и ЮНЕСКО през 2011 г. Джазът е признат като форма на изкуство, насърчаваща мира, диалога между културите, свободата на изразяване, многообразието и зачитането на правата на човека и човешкото достойнство. Той има важна роля в борбата за премахване на дискриминацията и насърчаване на равенството между половете.

Традиционно в празненствата по случай Международния ден на джаза се включват държави от цял свят, в които се провеждат концерти, майсторски класове, лектории и други образователни инициативи. През 2022 г. събитието ще приобщи над 180 държави, събирайки цели общности, училища, музиканти, историци, джазови ентусиасти и запалени меломани. Кулминацията на празника е Глобалният концерт на звездите, чийто домакин тази година ще бъде Централата на ООН в Ню Йорк. Изборът на място има и символно значение, утвърждавайки ролята на джаза в междукултурния диалог и дипломацията.

По време на Глобалния концерт на звездите Хърби Хенкок ще бъде в ролята на артистичен директор, а музикален директор на събитието е Джон Бийзли. В концерта ще участват някои от най-големите звезди на световната джаз сцена, сред които Хосе Джеймс, Грегъри Портър, Юн Сун На, Хироми, Джоуи Алекзандър, Маркъс Милър, Тери Лин Карингтън, Браян Блейд, Рави Колтрейн, Дейвид Санборн, Линда Мей Хан О, Марк Уитфийлд, Ренди Брекър, Грегоар Маре, Педрито Мартинес и мн. др. Събитието ще започне в полунощ българско време и ще бъде предавано на сайтовете jazzday.com и unesco.org, както и в каналите на Международния ден на джаза в YouTube и Facebook.

По случай Международния ден на джаза на 30 април в програмата на Джаз ФМ специално ще звучи новата песен „Тема за баритона“ на вокална формация „Спектрум“.

Васил Петров има рожден ден на 30 април. За големия български вокалист празникът ще бъде двоен и той ще го отбележи с концерта „Историята на световния джаз“ заедно с Бигбенд Русе и диригент Димчо Рубчев. Събитието ще се проведе в събота от 19:00ч. в Голямата зала на Доходно здание в град Русе.

В столичния Shcroedinger Bar от 20 ч. ще свирят Oldie Goldies в състав: Велека Цанкова – вокал, Александър Миланов – тромпет, Арнау Гарофе – кларинет, Борислав Илиев – китара, Даниеле Феббо – контрабас и Борислав Петров – барабани.

В Jazz Bar от 21:30 ч. в събота е концертът на Александър Куманов трио. В групата на китариста са Венелин Стоянов (бас) и Стефан Кожухаров (барабани). Тримата музиканти изпълняват програма, свободно преливане между джаз рок, фюжън, блус и модерен мейнстрийм с пиеси на Скот Хендерсън, Кърт Розенуинкъл, Джон Скофийлд, Уейн Шортър.

В Sveio's Place (клуб „Монро“) в София тромпетистът Тодор Бакърджиев представя „Jazz за двама“ с пианиста Георги Петров. В репертоара са класики на Луис Армстронг, Чет Бейкър, Майлс Дейвис, Чарли Паркър, Коул Портър, Кийт Джарет и др. Началото е в 19:30 ч.

„Добрич джаз бенд“ празнува Международния ден на джаза ден по-рано – на 29 април. Събитието започва в 17:30 ч. в Лапидариума. Оркестърът ще свири композиции на Хари Джеймс, Бени Гудман, Каунт Бейси, Коул Портър, Хенри Мансини, Бърт Бакарак, Пол Дезмънд, песни на Боби Дарин и Ета Джеймс. Гост вокалисти са Елена Иванова и Мартин Кръстев.

Ключови думи: